Concentració dilluns als jutjats de Vinaròs en l'inici de les declaracions dels imputats pel magatzem Castor

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia convoca la mobilització sota el lema 'No ho volem pagar'

Sofia Cabanes / Redacció
14 d'octubre del 2015
Actualitzat el 15 d'octubre a les 20:05h
Manifestació per exigir el desmantellament del Castor, l'octubre del 2013.
Manifestació per exigir el desmantellament del Castor, l'octubre del 2013. | S. Berbís

Coincidint amb l’inici de les declaracions dels imputats pel judici sobre presumptes irregularitats relacionades amb la tramitació de la concessió d'explotació del projecte Castor el proper dilluns 19 d’octubre, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha convocat una concentració a les 9 del matí davant les portes dels jutjats de Vinaròs (carrer de la llibertat) sota el lema ‘No ho volem pagar’.

A les 9:30 d’este dilluns el jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs ha citat ha declarar el primer dels 20 imputats pel cas, es tracta de Jesús Gómez de les Heras, vinculat a l'Institut Geològic Miner. “No és que sigue la persona més important dels que declararan. Però hi volem ser el primer dia, perquè sàpiguen que no ho volem pagar”, ha explicat a aguaita.cat el portaveu de la plataforma, Juan Evelio Monfort. “Per a que ens fem una idea”, ha subratllat, “este senyor és el que va fer el certificat de que les basses de les mines d’Aznalcóllar estaven bé i al cap de 2 mesos van rebentar provocant un desastre ecològic. També és el mateix que va dir que esta era una zona sense sismicitat”.

El lema d’esta concentració serà No ho volem pagar: “Nosaltres no hem de pagar pel desastre que van provocar tots ells, que per això se’ls jutja”, ha remarcat. La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia no hi serà tots els dies que es presten declaracions, però tornarà “quan siguen citats a declarar les primeres figures d’Escal UGS, entre elles Recaredo del Potro”.

El passat mes de gener el jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs va imputar 18 persones després que la Fiscalia presentés una denúncia i dirigís les seues acusacions contra el Ministeri de Medi Ambient, contra l'Institut Geològic Miner d'Espanya (IGME) i contra la empresa que va explotar la planta, Escal UGS. Recentment, n’ha imputat dos més, que declararan els pròxims dies 20 i 22 d'octubre, el que eleva la xifra total a vint. Es tracta de José Antonio Fernández Sánchez, que declararà el 20 d'octubre a les 9.30 hores, i Roberto Rodríguez Fernández que ho farà dos dies més tard a la mateixa hora, segons informa el Tribunal Superior de Justícia valencià. Tots dos eren alts càrrecs de l'IGM i van participar en l'aprovació del projecte.

A banda d’ells, el jutge també cita a declarar en qualitat d'imputats als responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner del 23 de gener de 2007 i als responsables de la resolució del 7 de juny de 2010, i als responsables de la Declaració d'Impacte Ambiental. Així mateix s'ha citat com a imputats els vuit membres del consell d'administració de Escal UGS, entre ells Recaredo del Potro, president de la mercantil.

Després d’anys de lluita, molts dels quals sense gairebé cap suport, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia viu l’inici del procés judicial “amb molta satisfacció”. “Ha estat una autèntica travessia del desert”, afirma Montfort. “Encara que arribe 8 anys després, és una satisfacció que ens vaiguen donant la raó en tot allò que vam denunciar des del primer dia”, conclou.