L’exèrcit espanyol fa simulacres a Ascó per actuar en cas d’accident nuclear

També realitza maniobres a la central de Vandellòs

Sofia Cabanes
06 d'octubre del 2015
Actualitzat el 07 d'octubre a les 12:15h
Part del desplegament militar de la UME a Ascó.
Part del desplegament militar de la UME a Ascó. | Enric Mariano

Vehicles de la UME a Ascó. Foto: Enric Mariano


Un equip de la Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'exèrcit espanyol es troba allotjat fins divendres a Ascó per realitzar exercicis de simulacre a la Central Nuclear del municipi en cas d'un accident greu. Es tracta de la Unitat Especialista d'Emergències Tecnològiques i Mediambientals (GIETMA), que també realitza durant estos dies exercicis a la central de Vandellòs.

"Este grup està realitzant estàncies dins de totes les centrals nuclears espanyoles i l’última d’estes estàncies s’està realitzant a Ascó", explica a l'aguaita.cat el regidor d'Urbanisme, Protecció Civil, Habitatge i Noves Tecnologies de la població, Xavier Serra. Es tracta d'una sèrie de simulacres que es realitzen en totes les centrals nuclears en territori espanyol a partir dels nous protocols implantats per l'experiència en la catàstrofe nuclear a Fukushima. La primera tasca que efectuen els militars és "conèixer la planta, la disposició dels edificis,... En definitiva aquells llocs on en cas d’emergència haurien d’intervenir", detalla el regidor. En tot cas, la funció dels militars seria la d'oferir tasques de suport als propis actuants de la central. 
 
La part forta de l'estança d'esta unitat de l'exèrcit a Ascó arribarà a partir d'este dimecres i dijous, quan aterraran a esta petita població de la Ribera d'Ebre i també a la central de Vandellòs (Baix Camp) helicòpters de l'exèrcit. El Centre de Coordinació d'Emergències de Sant Sebastián de Los Reyes (Madrid) custodia els equips de generadors dièsel i material necessari per evitar una aturada de la central nuclear, es tracta d'un material comú per a totes les plantes espanyoles que s'utilitzaria en cas d'emergència. "Una de les proves que faran a partir d’este dimecres i dijous és la de simulació de temps de resposta per desplaçar els equips des de Madrid fins a la Central d’Ascó", explica Serra. 

El grup d'intervenció de l'UME s'estarà a Ascó fins divendres. Durant esta setmana s'allotja amb el seu propi material al Pavelló del municipi. "Ens van trucar des de l'UME per veure si els hi podíem oferir unes instal·lacions suficientment grans per acollir tota la gent que vindria. Allà tenen dutxes i lavabos i tot l'espai que necessiten", subratlla el regidor de Protecció Civil. 

La presència dels militars al poble, ha alterat la vida en esta tranquil·la vila d'uns 1.700 habitants. No es la primera vegada que l'exèrcit havia vingut a Ascó, però mai s'havia fet un desplegament d'estes característiques. "Quan acaben la jornada de treball alguns es passegen pel poble o van a prendre alguna cosa al bar. La veritat és que l'acceptació per part de tothom ha estat molt bona", comenta Serra. L'escola del poble es troba precisament al costat del pavelló i molts alumnes, quan acaben les classes, van a donar-hi un cop d'ull "l'actitud dels soldats ha estat totalment receptiva i fins i tot els hi han ensenyat una mica les instal·lacions", comenta Serra.

Precisament aprofundir en les actuacions davants els desastres nuclears és un dels nous reptes de la UME, una unitat amb escassament 10 anys d'història, que compta amb 3.500 efectius.

Part del desplegament militar de la UME a Ascó. Foto: Enric Mariano