En marxa a les Terres de l'Ebre el codi per evitar suïcidis

Davant d'una temptativa de suïcidi o d'indicis de risc cal trucar al 061, el CatSalut Respon

Redacció
01 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 10:59h
Presentació del codi per evitar suïcidis este dimecres a Tortosa.
Presentació del codi per evitar suïcidis este dimecres a Tortosa. | Cedida
Des del 30 de setembre el Departament de Salut de la Generalitat ha posat en marxa a la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre el programa Codi Risc de Suïcidi (CRS), que implica els serveis especialitzats de salut mental de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre. El Codi defineix el circuit a seguir davant d’una temptativa de suïcidi i consisteix en fer un seguiment preventiu i  proactiu.

El primer avís el rep normalment el 061 CatSalut Respon, que garantirà el control i el seguiment de tots els casos i realitzarà una primera enquesta, a partir de la qual es determinaran els recursos a mobilitzar segons el grau de gravetat de cada cas.
En els casos en què hi ha una necessitat d’assistència, esta es dóna in situ i es trasllada el pacient a un centre hospitalari, si és necessari. Posteriorment,el pacient  és visitat pel psiquiatre que determina  l’activació o no del codi en el cas que hi ha un risc alt o moderat de suïcidi, i es programarà una visita a un centre de salut mental en un termini màxim de deu dies. Si es tracta d’una persona menor de 18 anys, esta visita serà dins els 3 dies següents a l'alta hospitalària.

En tots els casos, el 061 CatSalut Respon farà un seguiment telefònic proactiu post alta del pacient al cap d’un mes, per garantir que haja acudit a la visita programada al centre de salut mental. Amb estes accions, el sistema de salut pretén: disminuir la mortalitat per suïcidi, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida, i
prevenir la repetició de temptatives suïcides per part de pacients d’alt risc atesos als serveis d’urgències. Amb  el  CRS es vol garantir la continuïtat de l’atenció sanitària, ja que el risc de repetició de la temptativa de suïcidi és especialment alt en els dies posteriors a l’alta hospitalària.

El fet que a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre l’atenció a la salut mental estiga gestionada per una sola entitat, la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, facilita que part dels objectius que persegueix el Codi Risc Suïcidi ja estiguen consolidats dins del funcionament habitual d’atenció davant una temptativa de suïcidi. Així, les millores més evidents que comportarà la implantació del Codi a la zona seran el fet que l’activació del 061 CatSalut Respon garantirà el control i el seguiment de tots els casos i la continuïtat assistencial.

Amb aquest nou programa el Departament de Salut segueix les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha determinat que el suïcidi és un problema de salut pública de primera magnitud, tenint en compte que s’estima que cada any un milió de persones se suïciden al món, i preocupa especialment perquè és una de les primeres causes de mortalitat en persones joves, sobretot en la franja dels 25 als 44 anys en ambdós sexes.

En aquest sentit, a Catalunya a l’any  2013 es  van produir 537 morts per suïcidi, amb una taxa de 7,2 casos per cada 100.000 habitants, per sota de la mitjana de la Unió Europea i de la resta de l’Estat espanyol.