El Delta de l'Ebre s'enfonsa 0,3 centímetres cada any

Per realitzar l’estudi, s’han utilitzat imatges de radar obtingudes durant el període 1992-2010 per diversos satèl·lits.

Redacció
30 de setembre del 2015
Actualitzat el 01 d'octubre a les 10:02h
La península de la Banya des de la Foradada, a la serra del Montsià.
La península de la Banya des de la Foradada, a la serra del Montsià. | Sofia Cabanes

La península de la Banya des de la Foradada, a la serra del Montsià. Foto: Sofia Cabanes


L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han realitzat el primer estudi de la taxa mitjana d’enfonsament que afecta el Delta de l’Ebre, un procés anomenat subsidència, així com el perfil temporal de deformació. L’estudi forma part del projecte LIFE+ EBRO-ADMICLIM, cofinançat per la Unió Europea.  

Per realitzar l’estudi, s’han utilitzat imatges de radar obtingudes durant el període 1992-2010 per diversos satèl·lits. L’estudi demostra que, en dues dècades, la taxa de subsidència ha estat d’aproximadament de 0,3 centímetres anuals, similar a la d’altres zones deltaiques.

Al mateix estudi també es posa de manifest l’existència d’una taxa de deformació lleugerament superior a la part nord (Riumar) en comparació amb la part central (Deltebre) i sud del Delta de l’Ebre. Així mateix, s’ha constatat la presència d’importants fluctuacions estacionals de l’elevació de la plana deltaica, amb alternança de períodes d’enfonsament seguits de períodes d’elevació. Estos darrers poden arribar fins als 2 centímetres.

Mapa de vulnerabilitat

Els resultats obtinguts en este estudi seran utilitzats per a l’elaboració d’un mapa del Delta de l’Ebre on s’indicaran les zones més vulnerables a l’enfonsament i a la pujada del nivell del mar, unes dades que permetran després prioritzar les àrees d’actuació per pal·liar este problema.

El Delta de l’Ebre es considera una de les zones més vulnerables al canvi climàtic, donat que la suma de la subsidència i la pujada del nivell del mar poden implicar una pèrdua d’elevació superior al metre durant el present segle, amb la qual cosa la meitat del Delta quedaria per sota del nivell del mar.