La Mostra de Cinema Etnogràfic se centra enguany en l’arròs al Delta

El festival comença este divendres a les 19.30 hores.

Redacció
30 de setembre del 2015
Actualitzat a les 11:24h
Cartell de presentació del documental 'L'arròs', del productor i realitzador ampostí Pau Bertomeu (Delta Produccions).
Cartell de presentació del documental 'L'arròs', del productor i realitzador ampostí Pau Bertomeu (Delta Produccions). | Cedida

Cartell de presentació del documental 'L'arròs', del productor i realitzador ampostí Pau Bertomeu (Delta Produccions). Foto: Cedida



La Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic torna a Amposta. El Museu de les Terres de l’Ebre en torna a formar part per tercer any consecutiu amb l’objectiu de posar a l’abast del públic en general documentals que, d’una manera o altra, són testimoni de les formes de vida de la nostra societat.

Esta serà la cinquena edició d'este festival multiseu (es realitza a diverses poblacions catalanes) i,per tercer any consecutiu, es farà a Amposta. El festival combina filmacions amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, totes sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida que es donen en la nostra societat.

En este sentit, a Amposta el tema monogràfic d’esta edició serà l’arròs del delta de l’Ebre. Un producte amb DOP, produït, elaborat i envasat al Delta, que ocupa avui 20.400 ha (el 83% de la superfície total conreada al Delta), i que, sens dubte, més caracteritza i personalitza la cuina i la gastronomia de la zona.

Els diferents audiovisuals mostraran aspectes molt diversos –des del conreu fins a la cuina més popular i tradicional– i com des de la seua implantació a finals del segle XIX, el cultiu de l’arròs ha transformat el delta de l’Ebre, configurant una cultura, una economia i una ecologia que, tal i com es copsarà en esta edició de la Mostra, configuren -de forma indestriable- les formes de vida de la població deltaica.

L’acte d’inauguració tindrà lloc el proper divendres 2 d’octubre a les 19:30h a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre amb la presentació i estrena del documental “L’arròs. El cicle de la vida al delta de l’Ebre”, del productor i realitzador ampostí Pau Bertomeu (Delta Produccions).

La mostra continuarà dissabte amb el passi de més audiovisuals a partir de les 17h. Este certamen també s’inclou dins de les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs, que es celebren a Amposta de l’1 al 31 d’octubre.

La Mostra de cinema Etnogràfic és una activitat organitzada pel Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament d’Amposta i la Xarxa OPEI. 
 
 
PROGRAMA

Divendres 2 d’octubre
A les 19:30h. Acte d’inauguració
A les 20h. Presentació i estrena del documental L’arròs. El cicle de la vida al delta de l’Ebre, de Delta produccions. A la presentació intervindrà Pau Bertomeu Faus, productor i realitzador de l’empresa audiovisual Delta produccions.

Dissabte 3 d’octubre.
A partir de les 17h. Passi continu dels següents documentals:
Balada del delta de l’Ebre. Dir. Joan Capdevila Nogués, filmat el 1962 (13’).
El conreu de l’arròs, editat per Generalitat de Catalunya. Departament d’Ensenyament. CEIP Miquel Granell d’Amposta (19’).
Aiguamolls arrossers, editat per Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Programa de Difusió Audiovisual, Sèrie “Mediterrània”, el 1988. (27’).
El delta de l’Ebre. Arrossars i aiguamolls en harmonia, editat per SEO/Birdlife (30’)
La Vida i el viure. El delta de l’Ebre i l’arròs Montsià. Produccions audiovisuals homs & navarro, i Càmara Arrocera del Montsià, el 2005. (25’)
El conreu de l’arròs i les colles d’ampostins i valencians a l’Escala, editat pel Museu de l’Anxova i de la Sal i Canal 10, el 2015. (50’)