El Suprem avala que la connexió del Castor precisava d’estudi d’impacte ambiental

Redacció
29 de setembre del 2015
Actualitzat a les 18:20h
Planta terrestre del Castor, al terme de Vinaròs, a tocar d'Alcanar.
Planta terrestre del Castor, al terme de Vinaròs, a tocar d'Alcanar. | Sílvia Berbís

La resolució de la secretaria d’Estat de Canvi Climàtic del 2009 per no sotmetre a avaluació d’impacte ambiental part de la connexió del magatzem de gas Castor amb el sistema gasístic no va ser correcta. L’Audiència Nacional, el 15 d’abril del 2013 ja va anul·lar esta resolució i ara ha estat el Tribunal Suprem qui ho ha refermat en desestimar els recursos de cassació que van interposar  l'Administració General de l'Estat, Enagas i Escal UGS. La sentència de l'Audiència Nacional va considerar que l’Estudi d’Impacte Ambiental era un element indissociable del projecte d’emmagatzematge.

La Sala contenciosa administrativa destaca que l'avaluació ambiental i la seua posterior aprovació resultaven imprescindibles, sense que siga de rebut, en esta situació, rebutjar a l'inici el procés d'avaluació considerant-la innecessària, quan un altre tros del gasoducte de similars característiques (situat entre la planta d'operacions i el mar) sí que havia estat objecte d'avaluació.

En este sentit, afegix que no dixa de ser significatiu que en la resolució impugnada es formulés i aprovés la declaració d'impacte ambiental del projecte ‘Magatzem subterrani de gas natural Amposta’, que comprenia tant l'emmagatzematge pròpiament dit com una part important del gasoducte (el comprès entre la plataforma marina i la planta de compressió i tractament de gas natural a terra, al terme municipal de Vinaròs). En conseqüència, segons la sentència, en sotmetre a avaluació mediambiental este tram del gasoducte (8,7m) i no considerar-la necessària en la continuació (11,6km), es produix un desmembrament d'una part del projecte, d'igual naturalesa i característiques que el sotmès a avaluació juntament amb l'emmagatzematge de gas i part marina del mateix gasoducte.

Després d'analitzar les resolucions de la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic en relació a projectes de gasoductes durant el període de vigència de la Llei d'Avaluació d'Impacte Ambiental de Projectes, de 2008, la Sala Tercera observa que en tots els casos aproven Declaracions d'Impacte Ambiental dels respectius projectes de gasoductes, sense haver-se detectat, per contra, cap resolució com en este cas.