Junts pel Sí copa la representació ebrenca al Parlament

Germà Bel, Lluís Salvadó i Meritxell Roigé seran els diputats en representació de les Terres de l'Ebre | Els socialistes perden, per primer cop en la democràcia, el diputat ebrenc.

Redacció
27 de setembre del 2015
Actualitzat el 28 de setembre a les 14:31h
A mitjans d'agost la candidatura de Junts Pel Sí va fer un acte electoral a Tortosa. A la foto, els candidats ebrencs que finalment han resultat escollits.
A mitjans d'agost la candidatura de Junts Pel Sí va fer un acte electoral a Tortosa. A la foto, els candidats ebrencs que finalment han resultat escollits. | Sílvia Berbís

A mitjans d'agost la candidatura de Junts Pel Sí va fer un acte electoral a Tortosa. A la foto, els candidats ebrencs que finalment han resultat escollits. Foto: Sílvia Berbís



Nit d'alegria continguda a l'Hotel Corona de Tortosa, on s'ha congregat la representació ebrenca de Junts pel Sí. 

La coalició conformada per CDC, ERC i representats de la societat civil, conjuntament amb  membres de l'ANC i Òmnium ha obtingut 9 escons a la província, uns menys dels que van obtenir, sumats, CiU i ERC en els passats comicis. D'estos 9 diputats, 3 són ebrencs, es tracta del cap de llista, l'economista de les Cases d'Alcanar, Germà Bel; el número 6, el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, de la Ràpita, i la número 8, la convergent tortosina Meritxell Roigé. A estos, caldria sumar una ebrenca d'origen, arrelada, però, des de fa anys a Sabadell, la xertolina Carme Forcadell, expresidenta de l'ANC.

A les Terres de l'Ebre Junts Pel Sí ha obtingut el 54,38% dels vots, el PSC el 10,1%; Ciutadans el 8,9%, la CUP el 8,01%, el PP el 7,9% i en darrer lloc es queda Catalunya Sí que es pot (4,65%).

"Creiem que el resultat ha estat espectacular. Hi ha una gran diferència entre el primer i el segon. I per tant, no podem dir en cap moment que el resultat sigue agredolç. Ben al contrari. Estem molts contents i creiem que la població de Catalunya ha respòs i ha dit el que volia", ha declarat Meritxell Roigé ja pràcticament amb tots els vots escrutats.

Tanmateix, la nit a l'Hotel Corona no ha estat d'alegria desfermada, més aviat continguda. Molts, fora de micro, admetien que esperaven millors resultats i aconseguir majoria amb vots. Lluny del discurs oficial. "Al final les eleccions han acabat sent plebiscitàries és el resultat que crèiem dient per tirar endavant este procés cap a la construcció d’un nou estat", ha reafirmat Roigé. 
 
Qui es queda fora després de dos legislatures al Parlament és l'ampostina Annabel Marcos (CDC), que anava en 12è lloc a la llista per Tarragona. Avui no ha estat present en les celebracions de Junts Pel Sí a Tortosa. Tampoc hi era el cap de llista per Tarragona, Germà Bel, que ha participat en el programa especial de TV3, ni Lluís Salvadó, número 6 a la llista, que ha estat a Barcelona treballant amb l'equip de campanya.


Els socialistes ebrencs es queden, per primer cop, fora

Els socialistes han intentat fer pinya davant dels mals resultats. Foto: Sílvia Berbís


L'altra cara de la moneda s'ha viscut al carrer Gil de Frederic, on la Federació del PSC de l'Ebre té la seua seu.

Per primer cop en la història democràtica del país, no hi haurà un representant socialista ebrenc al Parlament. Lluny de reconèixer este fet, però, els socialistes s'han defensant dient que "si hi hagués circumscripció a l'Ebre, el PSC hauria estat la segona força", ha afirmat la candidata del PSC a l'Ebre, Bibiana Porres. Segons la número 3 a la llista, "no ha guanyat el vot independentista, perquè no ha arribat al 50%" i ha subratllat que el PSC ha tret millors resultats del que donaven les enquestes.

Des del 1980 i fins esta darrera legislatura el territori sempre havia comptat, com a mínim, amb un representant socialista. De fet, durant la legislatura iniciada 2006, amb José Montilla com a president, hi van arribar a haver 3 diputats ebrencs: Núria Ventura, Joaquim Paladella i Dolors López, que es van incorporar amb la legislatura encetada. L'històric de diputats ebrencs al parlament el configuren els següents noms:

Josep M. Simó (1980 i 1999), Dionisi García Guillamon (1984, 1988), Rosa Vandelòs (1992), Marià Gil (1995), Antoni Sabaté (1999), Joan Sabaté (2004), Joaquim Paladella (2004, 2006), Núria Ventura (2006, 2010,2012), Dolors López (2007).

La CUP aconseguix representació

A l'Aldea, on s'han reunit els membres de la CUP, s'ha desfermat l'alegria. Foto: Cedida


Els cupaires ebrencs amb la candidata Carme Abril s'han congregat al restaurant 'Les xiques' de l'Aldea per seguir la nit electoral. La CUP ha aconseguit per primer cop representació a la demarcació de Tarragona, de la mà del geògraf exportaveu de la coordinadora anticementiri nuclear Sergi Saladié. Tot i això, Abril ha reconegut que esperaven millors resultats al conjunt de la demarcació: "a Tarragona esperàvem 2 diputats, però Tarragona és una ciutat dificil pel militarisme i l'església". En tot cas, la candidata ebrenca ha remarcat que en llocs com el Priorat la CUP ha esdevingut la segona força. 

Ciutadans dóna la campanada
La sorpresa de la nit ha estat, sens dubte, Ciutadans. El partit d'Albert Rivera ha triplicat els vots obtinguts a la circumscripció de Tarragona i ha obtingut més de 79.000 vots, amb un creixement espectacular respecte els 26.000 de 2012. 

El cap de files del partit a Tarragona, Matías Alonso, ha celebrat els "grans resultats" a la demarcació, però ha centrat bona part del seu discurs a explicar que "la colla que s'ha aplegat al voltant de Mas i Junqueras no té legitimitat per seguir instal·lats a Matrix". El líder tarragoní de Ciutadans ha apuntat que Mas està "desacreditat" per seguir endavant amb el procés i ha volgut evidenciar la "gran davallada que ha patit Junts pel Sí". 

Catalunya Sí que es pot perd Hortènsia Grau
Si l'Ebre passa de 4 a 3 diputats, també caldria remarcar que perd una representant que, tot i no haver nascut al territori ha estat una de les més actives a l'hora de defensar els interessos ebrencs. Es tracta d'Hortènsia Grau que anava de número 2 en la coalició conformada per Podemos, ICV i EUiA.    

"Esperàvem millors resultats", ha admès el candidat ebrenc, número 4 a la llista, Carlos Sanchis. "El missatge nostre, que era d’un marcat caràcter social, ha quedat relegat per la polarització de la campanya. La coalició hem de fer una reflexió seria i profunda del que ha succeït", ha sentenciat.

Unió es queda fora

Cares llargues a la seu d'Unió a Tortosa. Foto: Sílvia Berbís


Com ha passat en el conjunt general del país, Unió tampoc ha obtingut representació a al demarcació de Tarragona. Malgrat convertir-se en una força extraparlamentària el candidat tortosí Antoni Polo, número 3 a la llista, s'ha esforçat en mantenir que "abans de la campanya semblava que Unió a l'Ebre havia de desaparèixer, però a Tortosa hem tingut 600 vots. Ens hem refet en 2 mesos, amb més d'un 3% del vot a tot el territori".

El PP entoma la patacada més forta
El PP ha protagonitzat a la patacada electoral més considerable a la circumscripció de Tarragona. Els populars, que havien obtingut el 2012 53.591 vots i tres diputats, han caigut en aquestes eleccions fins els 36.613 -8,91%-, que els deixa finalment amb un únic escó -el cap de llista Alejandro Fernández-.