Ramon Espadaler: «ja tenim posats els peus al Parlament»

Unió fa el seu míting central a l'Ebre en el penúltim dia de campanya | Els democristians treuen pit de la crisi viscuda al partit i asseguren estar "més forts que mai"

Sofia Cabanes
24 de setembre del 2015
Actualitzat el 25 de setembre a les 16:09h
A primera fila també hi era Joan Caballol, membre de la nova executiva.
A primera fila també hi era Joan Caballol, membre de la nova executiva. | Sofia Cabanes

Ramon Espadaler durant el míting a Tortosa. Foto: Sofia Cabanes


Fa poc més de 2 mesos Unió era un partit en descomposició a l’Ebre. La dissolució de l’anterior executiva i una desbandada sense precedents de militants deixaven en una molt mala posició els democristians. Potser per això, el sol fet d’haver estat capaços de presentar candidatura i, a sobre, candidat ebrenc, es percep com un èxit des de la nova executiva territorial: “En estos moments la intercomarcal està més forta que mai. Emprenem el pas en solitari, un pas de gegant. En dos mesos hem estat capaços de presentar-nos al parlament”, afirmava el president de la intercomarcal d’Unió a l’Ebre, Eduard Massip, per encetar el míting central d’UDC a l’Ebre.

El cap de cartell en este esdeveniment ha estat el cap de llista per Barcelona, Ramon Espadaler. Tot i que s’ha hagut de lamentar la baixa d’última hora d’un pes important, el del president del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, per una “indisposició”.

“Us porto una bona notícia!”, ha dit Espadaler només xafar l’escenari, “ja tenim posats els peus al parlament”. Unió ha assegurat avui que disposa d’enquestes internes, segons les quals aconseguirien fins i tot grup propi. Tota una alenada d’aire fresc per a la militància en este final de campanya, tenint en compte que bona part dels sondejos que s’han fet públics els situen fora de l’arc parlamentari català.   

El líder dels democristians ha reiterat la postura del seu partit davant d’estos comicis: “estem compromesos amb el catalanisme polític transformador. Aquest és l’espai que representem i volem representar”. El cap de llista d’Unió s’ha mostrat com a alternativa d’avant d’aquells que difonen “cants de sirena”, referint-se a Junts pel Sí. Per això, ha explicat la història d’un noi llicenciat i amb màster que li va escriure un correu per fer-li saber que, tot i la seva formació, no troba feina: “podem mirar als ulls a aquest noi i dir-li que esperi d’aquí 18 mesos?”.

Però també s’ha distanciat “dels que volen que tot continuï igual”. En este sentit ha criticat durament les paraules del ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, que s’ha referit a la controvèrsia sobre si els catalans continuaran mantenint la nacionalitat espanyola afirmant que este és un debat “més propi de sofà de psiquiatra”. “L’independentisme no és un tema de psiquiàtric. Una mica de respecte pel que nosaltres representem. Prou de menystenir i d’insultar el nostre país”, ha reblat Espadaler.

El candidat d’Unió  també ha tingut temps de referir-se al “lamentable espectacle”, que segons ell s’ha ofert aquets migdia des de l’Ajuntament de Barcelona quan el líder del grup municipal d’ERC, Alfred Bosch ha desplegat una senyera estelada i, en veure-ho, el cap de files del PP, Alberto Fernández Díaz, ha penjat una bandera espanyola, un gest que ha generat una esbroncada per part del públic. “Menys guerra de banderes i més resoldre els problemes de la gent”. “Lamentem profundament tot aquest espectacle que estem donant, perquè la gent espera solucions de la política”, ha etzibat el cap de llista d’Unió.

Però Espadaler no ha estat el primer en utilitzar la metàfora de l’Odissea d’Homer per referir-se al paper d’Unió en estos comicis. El primer en al·ludir al periple d’Ulisses ha estat el candidat ebrenc d’Unió, Antoni Polo, número 3 a la llista per Tarragona. “A casa nostra són molts els cants de sirena que ens trobem al voltant. Cants que ens atrauen i que ens acabarien destruint i cants, d’altra banda, que no porten enlloc”. Segons Polo, “la força que havia de conduir el vaixell no eren les passions, sinó la raó”.

Al míting, celebrat al Patronat Obrer Sagrada Família de Tortosa, on hi ha assistit una vuitantena de persones, també hi ha participat Anna Solé, diputada i número de la llista per Tarragona.
 

A primera fila també hi era Joan Caballol, membre de la nova executiva. Foto: Sofia Cabanes