El CIS gestionarà 4 milions dels Leader a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta en 6 anys

L'espai coworking Zona Líquida de Riba-roja, un dels projectes que va rebre finançament europeu en l'anterior convocatòria Leader.
L'espai coworking Zona Líquida de Riba-roja, un dels projectes que va rebre finançament europeu en l'anterior convocatòria Leader. | consell comarcal Ribera d'Ebre
Redacció
24 de setembre del 2015
Actualitzat a les 17:21h

L'espai coworking Zona Líquida de Riba-roja, un dels projectes que va rebre finançament europeu en l'anterior convocatòria Leader. Foto: consell comarcal Ribera d'Ebre


El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta gestionarà per als propers sis anys un total de 4,6 milions d’euros provinents dels ajuts europeus Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural. La presidenta del CIS i del consell comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va procedir a la signatura del conveni amb el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que dóna el tret de sortida a un nou període Leader a les dos comarques. En el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, el CIS serà l’encarregat de portar a la pràctica “l’estratègia de desenvolupament local a la Ribera d’Ebre i a la Terra Alta, dissenyada els darrers mesos amb la participació dels agents socioeconòmics de les dos comarques per donar resposta a les necessitats reals del territorio”, segons la nota de prensa emesa pel consell comarcal de la Ribera d’Ebre. La dotació pressupostària d’este programa per als pròxims 6 anys és de gairebé 4 milions d’euros, que es destinaran a ajuts a la creació, ampliació i millora de petites i mitjanes empreses de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. A esta quantitat se li han d’afegir 600.000 euros per als projectes propis i de cooperació.

Fins a l’any 2020, doncs, el CIS s’encarregarà de la dinamització econòmica del territori, posant en contacte la població amb els agents. També durà a terme tasques d’assessorament i suport a empreses beneficiàries dels ajuts europeus Leader i executarà projectes propis i de cooperació amb beneficis directes i indirectes a la comarca.

Entre les prioritats de treball dels anys vinents hi ha el suport a la innovació tecnològica i la millora de la gestió de les empreses, la formació especialitzada i qualificada, la participació ciutadana, potenciar l’estima i el coneixement del patrimoni entre els habitants de les dues comarques, millorar l’accés a banda ampla i propiciar inversions en municipis petits per afavorir el reequilibri territorial. També s’impulsarà un programa de retorn i inserció laboral per facilitar que els joves que han marxat a estudiar o a treballar fora puguen tornar al seu territori.

L’anterior programa Leader 2007-2013, també gestionat pel CIS i amb una dotació de 5,6 milions d’euros de fons públics, va generar una inversió superior als 11 milions a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, tirant endavant fins a 164 projectes, dels quals 94 a la Ribera i 70 a la terra Alta. Entre estos projectes, 50 van ser per transformar i comercialitzar productes agraris, 62 per crear i desenvolupar microempreses, 46 per fomentar activitats turístiques i 6 per a la conservació i millora del patrimoni.