Isabel Vallet: «La independència és impossible sense la desobediència»

La CUP desplega el seu full de ruta cap a l'Estat propi al míting central a les Terres de l'Ebre, a Amposta

Sofia Cabanes
23 de setembre del 2015
Actualitzat el 24 de setembre a les 11:03h
La fins ara diputada de la CUP al Parlament, Isabel Vallet, durant l'acte de campanya.
La fins ara diputada de la CUP al Parlament, Isabel Vallet, durant l'acte de campanya. | Sofia Cabanes

La fins ara diputada de la CUP al Parlament, Isabel Vallet, durant l'acte de campanya. Foto: Sofia Cabanes



Anaven lents perquè anaven lluny, diu el vídeo promocional de la CUP. I sí, van lluny, però tenen la ruta clara. “La independència és impossible sense la desobediència”, deia ahir la diputada Isabel Vallet en el míting central cupaire a les Terres de l’Ebre, a l’Auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta, davant d’unes 200 persones.

Amb la baixa per febre del cap de cartell, el cap de llista per Barcelona Antonio Baños, la CUP va amollar tota l’artilleria a través de dos de les seues dones fortes. La mateixa Vallet i la número 4 a la llista per Barcelona, l’activista Gabriela Serra.  “Nosaltres no portem motxilles com porten les esquerres capitalistes”, etzibava Vallet en referència a ICV, integrada en estos comicis en la coalició Catalunya Sí que es pot: “Les esquerres capitalistes tenen un deute tan gran amb la Caixa que quan Fainé vulgui les farà callar".

“Desemmascarar la corrupció”, “retornar la sobirania a les classes populars”, situar la “lluita de classes” al debat polític,... Del seu pas pel Parlament la CUP “ha après que l’esquerra no és esquerra si no està al carrer”, continuava Vallet.  “Hem après que ells mai ho faran”, afegia, i  “això va per Junts pel Sí. Si no som capaços de forçar la palanca amb l’Estat,  ens podem trobar amb un altre pacte fiscal i això no consentirem”.

I és, tot això, ser radical? Es preguntava Gabriela Serra.  "Es pot dir que som radicals quan diem que no volem estar sota una Constitució que si ens apliquen l'article 155 ens poden anular les poques competències que tenim? És molt radical dir que no volem formar part de l'Europa de la guerra? És radical que una Europa que es dedica a acumular diners per les transnacionals en comptes de repartir-ho?”: "Si radical vol dir que anem a l'arrel dels problemes, aleshores sí, som radicalíssims". “La felicitat és quan un poble viu amb llibertat, la felicitat és revolucionària. Per tant, som anticapitalistes, antipatriarcals i radicals, perquè volem ser feliços”, concloïa.

Ell full de ruta cap a la independència
L’últim torn de paraula va ser per al cap de llista de la CUP a Tarragona, el geògraf i professor de la URV, Sergi Saladié. “Els historiadors parlen” de certs moments històrics “com a finestres d’oportunitats”. “I depèn de la societat d’aprofitar-los. De tots nosaltres dependrà poder iniciar esta finestra d’oportunitat”.  

Saladié va desenvolupar els tres “eixos” del full de  ruta de la CUP per desconnectar de l’Estat Espanyol. El primer és “l’eix de ruptura”: “Som partidaris d’una Declaració Unilateral d’Independència a les primeres de canvi, si pot ser a la primera sessió del parlament”, però amb la DUI no hi haurà prou. “Ens emocionarem i plorarem, però no serà suficient”. “Per exercir la sobirania hem de desobeir. Perquè desobeir, al final, és una qüestió de justícia”. El segon pas sería aplicar “un pla de xoc per solucionar els problemes urgents. Que la gent tinga llum i no passe gana. Tenir les necessitats cobertes per a la gent”. I, per últim, redactar una nova constitució catalana, “feta des de la base”. “Volem una Constitució bastarda, de molts pares i mares. Una Constitució que garantisca les qüestions bàsiques per a la vida”.

L’acte va ser encetat pels candidats ebrencs a la llista Carme Abril i Pau Balmaña amb un diàleg semblant al que van protagonitzar Antonio Baños i David Fernández a Tarragona. En este cas, les preguntes i les respostes tractaven temes com la sobirania sobre el propi territori i les lluites socials contra el transvasament, el cementeri nuclear o el projecte Castor, així com la sinistralitat a l’N-340.  

 Amb una posada en escena trencadora, a les que ja ens té acostumats la CUP, durant el míting també hi va participar el cantautor Borja Penalba, amb cançons de lletres d’Ovidi i Estellés i també l’artista Assumpta Arasa, amb un mural sobre el delta i el poder popular. 
 

Sergi Saladié va desplegar els eixos de la CUP per declarar la independència. Foto: Sofia Cabanes