Vegueria, botifarra, Florentino i altres 'hits' de l'acte de Junts pel Sí a l'Ebre

El candidat per Tarragona i les Terres de l'Ebre, Germà Bel, reclama el reconeixement del territori com a "comunitat política" amb la vegueria | Unes 2.500 persones han assistit a l'acte electoral al passeig central del parc municipal de Tortosa | Mas, Junqueras, Salvadó i Roigé han aportat arguments per combatre del discurs de la por

Tal com és habitual esta campanya, els candidats han fet pinya amb les mans en acabar l'acte electoral a Tortosa.
Tal com és habitual esta campanya, els candidats han fet pinya amb les mans en acabar l'acte electoral a Tortosa. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
20 de setembre del 2015
Actualitzat el 21 de setembre a les 18:22h

Davant el discurs de la por, iniciar un míting electoral amb la música alegre del catautor Miquel lo Roig i ‘La farola’, i amb Montse Castella amb ‘L’estaca’ i ‘Revolució’ és tota una declaració d’estat d’ànim. I així ha començat l’acte electoral central de Junts pel Sí a les Terres de l’Ebre, que ha dut al parc municipal Teodor Gonzàlez de Tortosa el candidat número 4 de la llista, Artur Mas, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, el candidat per Tarragona, el canareu Germà Bel, i els altres dos ebrencs millor situats a la llista, Lluís Salvadó i Meritxell Roigé. Tots han entrat en fila al pas dels aplaudiments i de la música de campanya des del darrere dels 2.500 assistents que han acudit a la cita, disposats a llençar diversos missatges rotunds. Un d’ells l’ha soltat Mas, que ha instat l’electorat a dedicar una “gran botifarra” als líders de PSOE, PP i Podemos votant Junts el Sí el proper 27 de setembre. Junqueras, per la seua banda, ha afirmat que “ja n’hi ha prou de mentides, d’indignitat i menyspreu” i ha assegurat que Europa entendrà una victòria “clara i incontestable del sí” perquè, com bé van veure les Terres de l’Ebre durant la seua lluita contra el Pla Hidrològic Nacional, a Europa “hem trobat millors aliats que al govern espanyol”. Germà Bel ha convidat ICV i al PSC a sumar-se al projecte del sí i, en clau ebrenca, ha reclamat la vegueria: “Volem múscul, no greix, volem ser reconeguts com a comunitat política, som pocs però potents i bons”, ha proclamat.
 
Escèptics i descreguts
 

Bel i Mas, moments abans del seu parlament. Foto: S. Berbís

A l’Ebre, ha argumentat Bel, “mai hem tingut poder i sempre hem estat massat lluny del poder per parlar-ne”. Però este territori, ha argumentat, “es va reconèixer a sí mateix quan l’any 2000 la gent del Delta anava a Móra a manifestar-se contra Enron i la gent de Móra anava al Delta a manifestar-se contra el transvasament”. “Aquí som escèptics de tots els governs”, ha continuat Bel. “Perquè les institucions, i l’Estat a les Terres de l’Ebre han sigut poc més que gent que venia a cobrar impostos i a prendre joves a la guerra, amb un quants cacics que manaven al territori, per això som descreguts i en motiu, però això s’ha acabat”, ha assegurat, i a fet una crida a “construir un nou estat que empoderarà les persones i els territoris”.

Convidant ICV i el PSC a sumar-se al projecte del sí, el candidat per Tarragona ha apelat directament els socialistes a “incorporar-se a l’onada del canvi”, tot reivindicant la trajectòria “gloriosa” “que es va començar a perdre el dia que van liquidar políticament Pasqual Maragall, aquell dia es va començar a liquidar el patrimoni catalanista del PSC. Gent del PSC, veniu, us necesitem”, ha afirmat qui va ser militant socialista durant 24 anys.
 

Artur Mas ha bromejat amb la Foto: S.Berbís

"Venir a reserva catalana"
“Una gran botifarra”. Este és el gest, traduït en paperetes pel sí, que Artur Mas ha proposat dedicar als dirigents del PP, PSOE i Podemos. Un dels moments més distesos de l’acte ha arribat quan Mas ha emulat la parla d’un indi per ironitzar el fet que Pedro Sánchez, Mariano Rajoy i Pablo Iglesias “venir a reserva catalana a dir indígenes què convé votar”. Davant la sorpresa d’un públic que mostraba signes de divertir-se de valent, ha prosseguit: “Indígenes dir que gran botifarra y victòria de Junts pel Sí, que no agradarà gens”.

També ha aprofitat per advertit que no tot està fet, “hem de rematar la feina el 27S. Tot comença el 27S i hem de treure gran resultat, ha de ser clar, nítid, transparent, no ha de donar dubtes” i ha demant un “darrer esforç” perquè “el farem per sempre, per totes les generacions futures, hem d’aconguir que quan ens mirin puguin dir que vam saber cumplir amb el nostre deure, la nostra responsabilitat i els nostres ideals de llibertat”, ha reblat.
 

Oriol Junqueras, durant la seua intervenció davant 2.500 persones. Foto: S.Berbís

7.5 milions de catalans versus Florentino
Junqueras ha recuperat el discurs ebrenc per rebutjar els arguments de la por cap a la reacció que puga tindre Europa davant una victòria de l’independentisme, tot recordant que a les Terres de l’Ebre, “amb el transvasament, les va escoltar molt més Europa que l’Estat español, i quan algú ens diu que a Europa no sentiran la nostra veu menteixen”. “Europa ha de ser el nostre aliat, ser un estat ha de ser el nostre aliat, perquè Portgal no té aquest problema”, ha assegurat fent referència al pla de conca. També ha recriminat l’Estat que destine “menys diners a Catalunya que a indemnitzar una sola persona pel projecte Castor, aquesta és la consideració que ens tenen, set milions de catalans són menys importants que un sol dels seus protegits i amb els nostres recursos, que haurien de servir per desenvolupar les notres terres, premien els que fan tremolar aquesta terra amb els seu experiments”, ha criticat.

També Lluís Salvadó ha instat la ciutadania a “combatre el missatge de la por i les incerteses”. “Sóm conscients que al segle XXI tenim poca tolerancia als riscos, i hem de transmetre la certesa que tenim la millor gent del país per portar a terme un procés de transició sense riscos. Lluitem per les incerteses i segur que ho farem bé, molt bé”. Meritxell Roigé ha fet un repàs als agravis i agressions viscudes per les Terres de l’Ebre, al riu, amb la N340, i a una Catalunya a qui no deixen votar en referéndum. “Davant el que està passant, de totes les agressions, de la gent que ens vol prendre el riu, diguem prou per tirar endavant el país amb més oportunitats i recursos”, ha conclòs.