Els taurins i els Mossos implementen un protocol per què «els boicots dels animalistes no queden impunes»

L’Agrupació de penyes surt en defensa de l’alcalde d’Alfara de Carles i ataca els mitjans de comunicació per la visió que donen de la festa

Sofia Cabanes
16 de setembre del 2015
Actualitzat a la 13:28h
Membres de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines a la roda de premsa.
Membres de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines a la roda de premsa. | Anna Mayor

Membres de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines a la roda de premsa. Foto: Anna Mayor


Farts de denuncies “infundades” i de “boicots” dels animalistes, els taurins ebrencs han activat l’artilleria. L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, conjuntament amb les Mossos d’Esquadra han implantat per primer cop durant esta temporada de festes amb bous un “protocol d’actuació en cas de boicot dels animalistes” que implica, per primer cop possibles actuacions per la via administrativa o penal contra els activistes, segons ha explicat avui el secretari de l’Agrupació, Santi Albiol.

La denúncia per la via administrativa s’interposa en cas que els animalistes que interrompen un acte taurí, mentre que la denuncia per la via penal es presentaria en cas d’alteració de l’ordre públic. Són els propis agents dels Mossos qui obren diligències i, com en qualsevol procediment, els organitzadors o part implicada poden personar-se.

Durant esta temporada taurina, que ha finalitzat amb l’inici del curs, el protocol només es va haver d’activar un cop, a les Festes Majors d’Amposta. Va ser a la nit dels concurs nacional d’emboladors. Segons relaten els taurins, a la mitja part del concurs, quan el camió entrava a la plaça per fer canvi de caixons, “els animalistes van bloquejar l’accés per impedir l’entrada del camió a la plaça”. Tal com marca un dels punts del protocol, “les pròpies comissions conjuntament amb els aficionats van fer una cadena humana per tal que la gent del públic no podés agredir als animalistes. Aquell dia es va demostrar el civisme de la gent que estimem la festa, per què vam actuar en la més estricta normalitat i civisme”, destaca Albiol. El fet és que els Mossos, entenent que s’havia interromput l’espectacle va obrir diligències per la via administrativa i el propis Ajuntament d’Amposta es va personar en la denuncia. “Obrim per primer cop una via que no existia. Per primera vegada estos actes dels animalistes no quedaran impunes”, valorava el secretari de l’Agrupació.

Denuncies “que no arriben a cap banda”
En un altre ordre de les coses, l’Agrupació de penyes també ha valorat aspectes d’actualitat, com les recents denúncies interposades per l’Organització Animalista AnimaNaturalis a 3 poblacions del territori. “Són denuncies que no arriben a cap banda. El que fan és fer perdre el temps a l’administració, perquè fan la denuncia d’un poble i envien la foto d’un altre”, ha lamentat el president de l’Agrupació, Ximo Martí. Els taurins han lamentat que AnimaNaturalis denunciés un fets a Masdenverge enviant una foto de Sant Jaume d’Enveja. Avui mateix l’organització animalista ha rectificat el seu comunicat i ha aclarit que tant els fets com la foto van passar a Sant Jaume.

Martí també ha carregat durament contra els mitjans de comunicació. “A partir d’ara no col·laborarem en cap mitjà que no expliquen el que és realment la nostra festa”, ha declarat Martí. “Volem un tracte igual que amb altres festes”, ha afegit Albiol.

L’Agrupació de Penyes també ha sortit en defensa de l’alcalde d’Alfara de Carles, Josep Mas, que fa uns dies va ser protagonista d’unes polèmiques declaracions sobre la mortalitat i la participació a les festes amb bous. “Ens constaque  no esta passant pels seus millors moments. Després de les declaracions que va fer no ha parat de rebre atacs i insults. Nosaltres el coneixem bé i sabem que el que va dir no era el que volia donar a conèixer a la gent. Ha sigut és i seguirà gent un gran defensor de la festa i defensor com ningú de les ramaderies del seu poble. Fet que li ha merescut el premi Taurí Terres de l’Ebre a la defensa activa de la festa” .

L’Agrupació de Penyes ha reconegut que “hi ha accidents i incidents” i ha lamentat “profundament” la mort d’un home a l’ampolla el passat juliol. “Lamentem tots els incidents. La participació amb festes en bous comporta un risc elevat”. Albiol assegura que “la resta de ferits durant la temporada han evolucionat favorablement i la majoria ja fan vida normal”.

Dard a CiU i ERC
L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines també ha mostrat el seu descontentament amb CiU i ERC, que, de moment, no s’han adherit a totes les reclamacions per les quals es van manifestar el passat abril a Amposta  i que van des de la legalització de les temptes amb públic d'Alfara de Carles, solucions a la problemàtica actual dels bous a la mar, reducció de les taxes a pagar en concepte de veterinaris, declaració de la festa dels bous com a element festiu i patrimonial d'interès nacional i la defensa de les modalitats tradicionals de bou capllaçat i embolat.

L’Agrupació va posar com a data límit a l’adhesió el 30 de juny, després d’una reunió mantinguda el 3 de juny al Parlament amb diputats ebrencs, només PP i Cs van adherir-se de forma immediata. Fa dos setmanes s’hi va adherir el PSC. “Què passa amb ERC i CiU? No ho sabem. A dia d’avui no sabem res d’ells. Els diputats de Terres de l’Ebre, consellers i regidors ens diuen que estan a favor però quan passem del coll de Balaguer cap a munt la cosa deu canviar. Però això demanem un compromís ferm”, ha exigit Martí.