Biòlegs traslladen 200 nacres de la badia dels Alfacs per poder fer la línia elèctrica submarina del Trabucador

Es tracta d'un mol·lusc catalogat com a espècie de protecció estricta i vulnerable | A finals d'any, la línia pot estar llesta per entrar en funcionament

Sofia Cabanes
10 de setembre del 2015
Actualitzat a les 15:58h
Biòlegs durant les tasques de trasllat d'un exemplar de nacra.
Biòlegs durant les tasques de trasllat d'un exemplar de nacra. | Sofia Cabanes
La Generalitat, Endesa i Infosa, l’empresa que explota les Salines de la Trinitat, han iniciat esta setmana la segona fase dels treballs previs que permetran soterrar la línia elèctrica del Trabucador. Els treballs consisteixen en l’aplicació d’una sèrie de mesures excepcionals que han de permetre conservar dues espècies protegides que habiten la Badia dels Alfacs, la nacra (Pinna nobilis), mol·lusc catalogat com a espècie de protecció estrica i com a vulnerable i la Cymodocea nodosa, fanerògama marina catalogada com a espècie d’especial interès per la legislació estatal i autonòmica.  

Els responsables del projecte han qualificat este procés, com la fase “més complicada” de les obres, ja que un equip conformat per 5 biòlegs s’encarrega de trasplantar les nacres per evitar que es vegen afectades per l’instal·lació línia submarina.  “La nostra intervenció consisteix en traslladar entre 150 i 180 nacres. Com quan es trasplanta un arbre, el que fem és rodejar tot el sediment al voltant de la nacra intentant respectar les ‘arrels’ que segrega este mol·lusc per clavar-se a terra, i el traiem amb molt de compte, per portar-lo per sota de l’aigua a unes zones de replantada molt pròximes, on es torna a introduir ajudant-les amb espècie de claus que l’ajuden a sostenir-se de forma erecta”, ha explicat el biòleg Javier Martín, responsable de l’empresa que s’encarrega d'este procés.

En finalitzar esta tasca, que durarà unes 3 setmanes, es farà un seguiment per comprovar el grau d’efectivitat i l’èxit de l’actuació. Així durant el proper any es visitaran les zones de transplantament per censar el número d’individus, determinar el seu estat i tensar els corretges que els subjectes si és necessari. Durant esta segona fase, que compta amb una inversió de més de 100.000 euros, també s’aplicaran mesures per minimitzar l’impacte sobre la Cymodocea nodosa. Així en acabar les obres es faran treballs per restaurar els prats i recolonitzar les zones afectades.

Ja en una tercera fase s’instal·larà, mitjançant un mecanisme de succió, els més de 4,5 km de cablejat submarí. En total, la instal·lació del cable soterrani submarí suposarà una inversió de 800.000 euros, dels quals Infosa n’assumeix el 50%, Endesa un 30% i la Generalitat el 20% restant.

 

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha visitat els treballs. Foto: Sofia Cabanes

 
L’inici dels treballs ambientals ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa i el president d’infosa, Joan Sucarrats, entre d’altres. “Es tracta d’una actuació emblemàtica i històricament molt esperada. Una actuació que recupera el paisatge de la barra del Trabucador. I que ens permet posar en valor l’aposta per Reserva de la Biosfera i, al mateix temps, garantim el subministrament elèctric d’una empresa, que és l’única explotació salina que tenim a Catalunya i que necessitava tenir una connexió energètica en condicions de qualitat i garantia de subministrament”, ha destacat el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig.

Un cop la línia submarina estigui llesta per entrar en funcionament, la Direcció General de Costes retirarà l’actual línia aèria que travessa l’istme del Trabucador i que en els últims anys ha patit desperfectes greus.
 

Els biòlegs trasplantaran les nacres en zones properes d'on han estat trobades. Foto: Sofia Cabanes