Els dotze morts d'enguany a l'N-340 desperten un clam d'indignació a les TE

Alcaldes del Baix Ebre i el Montsià s'alien per coordinar les reivindicacions del territori, que passen per reclamar l'autovia A7 i, mentrestant, l'aixecament dels peatges de l'autopista | Les Federacions d'Associacions de Veïns de Tortosa i Amposta anuncien mobilitzacions

Sílvia Berbís
08 de setembre del 2015
Actualitzat el 22 de setembre a les 15:16h
El dramàtic accident de dilluns al pas de l'N-340 pel Perelló, amb tres víctimes mortals i un ferit greu.
El dramàtic accident de dilluns al pas de l'N-340 pel Perelló, amb tres víctimes mortals i un ferit greu. | Bombers

Han calgut que hagen mort dotze persones en nou mesos, el doble que en tot l’any passat, a la carretera N-340, per tal que el descontentament patent i la gota malaia insistent de les Terres de l’Ebre reclamant i tornant a reclamar mesures efectives per combatre l’alta sinistralitat d’esta via hagen passat a ser, per fi, un clam amb símptomes de revolta. El territori ha dit prou després que este dilluns perdessen la vida tres persones més, entre les quals un veí del Perelló de 85 anys, en un nou i dramàtic sinistre, amb dos camions i una furgoneta implicats. Els alcaldes han posat fil a l’agulla i este dijous es reuniran al Perelló per coordinar accions unitàries, si cal també amb els del Camp de Tarragona, ja organitzats en una mesa comú. Mentre, les Federacions d’associacions de Veïns de Tortosa i Amposta han anunciat mobilitzacions imminents. El delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés ha titllat d’”inadmissible la situació”, tot reclamant a l’Estat la construcció del tram ebrenc de l’A7 “sense excuses”. Mentrestant, es reivindica provisionalment l’aixecament dels peatges de l’autopista AP7.

Dotze morts són tants com tot els que va registrar la xarxa viària de les Terres de l’Ebre l’any passat. El fet que s’haja disparat la mortalitat en una via ja considerada un punt negre a la xarxa catalana, i la manca d’alternatives gratuïtes per circular amb certa dignitat i rapidesa al llarg del litoral, en un dels grans corredors de trànsit costaners, han acabat amb la paciència d’alcaldes i usuaris. Els tres morts de dilluns al Perelló han estat l’última gota, i per a més indignació, el fet que moltes de les persones que es van topar amb el tall de carretera i fóssen desviades per l’autopista haguéssen de pagar, s’ha vist ja com poc menys que una burla. Captant esta indignació ciutadana, els representants municipals dels Ajuntaments de l’Ametlla de Mar, El Perelló, l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar i Tortosa, es reuniran este dijous al Perelló per redactar un manifest conjunt per denunciar l’alta accidentalitat i demanar a l’Administració la continuïtat de l’autovia per estos municipis. Els 150.000 euros previstos pel ministeri de Foment per a l’any vinent no són suficients, entenen. I fins que no s’atenga esta reclamació, exigigen, “com a mesura d’emergència”, l’alliberament de peatges.

El delegat del Govern, Xavier Pallarès, ha manifestat este matí el suport del Govern als alcaldes de l’Ebre: “Cal que l’Estat face d’una vegada per totes la feina, amb el desdoblament del tram ebrenc de l’A7 sense excuses perquè el consens territorial hi és i no podem permetre l’alta sinistralitat dels darrers mesos”. Al mateix temps, el delegat del Govern ha demanat que mentre les obres no arriben siga possible la gratuïtat de l’AP7 en el tram ebrenc “perquè no és un caprici i cal que l’Estat obri els ulls davant esta situació amb accidents mortals, amb una gran quantitat de trànsit no només a l’estiu sinó tot l’any”, ha dit.

Propera mobilització a l'N-340
Més enllà, les Federacions d’Associacions de Veïns de Tortosa i Amposta han anunciat mobilitzacions, que podrien consistir en el tall de la circulació a la N-340, tot i que ho concretaran en els propers dies, perquè els usuaris, afirmen, ja estan farts. “Iniciarem accions contundents perquè ja n’hi ha prou de mort, volem tancar el compte de les necrològiques”, ha afirmat en nom de les dos federacions Josep Baubí. “Demanem als polítics que es posen les piles, perquè mentre ells viuen pensant en les eleccions, a les Terres de l’Ebre la gent s’està matant a la carretera, així que han de parlar menys i actuar més”. 

La indignació ciutadana s'està dixant palesa també a través de les xarxes socials. Una de les iniciatives, que està circulant via whatsapp, convoca una concentració este proper dissabte 12 de setembre a l'entrador de Camarles de l'N-340 per expressar el malestar per la sinistralitat de la carretera i la manca de mesures per part de l'Administració. El debat també s'ha encès en els comentaris a xarxes com el facebook, amb una participació molt activa en grups com 'Volem el desdoblament de la N-340', on els usuaris reclamen explicacions als polítics sobre les accions que han pres i també expressen la indignació davant situacions com haver de pagar l'autopista quan es talla el trànsit per la nacional degut als nombrosos accidents.