L’Ajuntament confia inaugurar la futura plaça de la catedral de Tortosa al 2017

A la tardor es licitaran els treballs arqueològics al solar que ocupaven les cases enderrocades

S.B.
01 de setembre del 2015
Actualitzat a les 15:43h
Un moment de la visita a les obres, este matí.
Un moment de la visita a les obres, este matí. | Ajuntament de Tortosa
 
La muntanya d'enderrocs de davant la catedral de Tortosa, resultat de l’enderroc de les cases del davant, va reduint-se progressivament a mesura que vora 40 camions al dia carreguen unes 20 tones de runa cadascun. Seran en total unes 4.000 tones de runa les que ha generat l’enderroc dels edificis del carrer Croera, que ha permès obrir la façana de la catedral al riu. En una visita d’obres, l’alcalde Ferran Bel ha explicat avui que el proper cap de setmana el nou espai quedarà net de runa, envoltat de tanques de seguretat i s'instal·larà enllumenat provisional per il·luminar la façana del temple. Bel confia que nova plaça, que inclourà la continuació de l'escalinata frontal de la Catedral, puga estar a punt l'estiu de 2017 per tal d’inaugurar-la per les festes de la Cinta d’aquí a dos anys. Considera que cal reclamar al Govern de l'Estat una actuació de restauració de la façana del temple, la brutícia de la qual es fa ara més evident.

L’alcalde ha informat la primera de les properes actuacions, a la tardor, serà la licitació de les excavacions arqueològiques del subsòl, que hauran de determinar les característiques del nou projecte de la plaça que hi haurà entre la Catedral i el riu.

Cap la possibilitat que en este espai hi puga aparèixer part de la muralla de la ciutat, i en este cas, segons l’alcalde, “estes restes no haurien de condicionar el futur projecte de la plaça”. Bel, però ha apuntat també que, per contra, sí que podria condicionar el projecte, a priori, l’aparició de restes d’època romana molt rellevants, una possibilitat apuntada arran de les restes aparegudes anteriorment sota el palau episcopal”. En qualsevol cas, l’Ajuntament ha optat per esperar a les conclusions que se’n deriven de les prospeccions arqueològiques per encarregar el projecte de la plaça, que sí que haurà d’incloure la construcció del frontal de les escales de la façana principal de la catedral.

L’alcalde, acompanyat de la primera tinent d’alcalde Meritxell Roigé i del cap d’obra, Felip Carles, també ha explicat que els treballs que van començar fa un mes estan sent seguits pels arqueòlegs del Departament de Cultura i de la URV, que han identificat diversos elements patrimonials que caldrà valorar en posterioritat. Bel ha avançat que es tracta, majoritàriament, de peces procedents de construccions anteriors que es van fer servir per bastir les cases enderrocades, del segle XIX. En qualsevol cas, i una vegada datades i estudiades, les troballes més significatives es dipositaran al Museu de Tortosa.