Gandesa lluïx el palau del Castellà un cop renovat en una primera fase

Redacció
27 d'agost del 2015
Actualitzat el 13 de setembre a les 9:33h
Este edifici històric serà un centre polivalent per a usos culturals i socials.
Este edifici històric serà un centre polivalent per a usos culturals i socials. | Cedida

Gandesa ja lluïx, des d’esta setmana, la remodelació del palau del Castellà. Este edifici del segle XIII –un dels més emblemàtics del municipi- esdevindrà a partir d’ara un centre polivalent per organitzar actes públics i reunions d’entitats culturals. A més, és un dels edificis que acull la representació teatralitzada de la farsa de Gandesa.

Segons l’alcalde, Carles Luz, tot i que l’edifici està reconegut com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) “es trobava en un estat de deteriorament alt” i per això es va optar per “mirar de trobar una solució a un dels edificis amb més història de la Terra Alta”, apunta. Les intervencions han consistit a climatitzar les dos sales del palau, instal·lar-hi parquet, canviar el sostre de la planta inferior i millorar-ne l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda.

A més, s’ha instal·lat dos grans vitralls a les portes perquè tothom puga veure l’interior de l’edifici des de l’exterior. Un fet que, segons Luz, “augmenta l’interès de l’edifici i facilita que puga atreure l’atenció de la gent que hi passa per davant”.

Les intervencions han tingut un cost total de 244.000 euros i han estat finançades al 50 per cent amb fons europeus FEDER, mentre que l’altra meitat l’ha assumit l’Ajuntament de Gandesa. En un futur es preveu dur a terme la segona fase de la restauració, que inclouria la intervenció a les façanes exteriors de l’edifici, i la construcció d’una petita plaça al costat.

Un edifici històric
El palau del Castellà va ser construït per l’ordre del Temple a principi del segle XIII. L’any 1338 s’hi van celebrar les Corts Generals de la Corona d’Aragó, presidides per Pere III el Cerimoniós.
L’any 1609 s’hi va instal·lar la Porta del Delme, i servia com a edifici de recaptació de tributs per a l’església i la noblesa. El 1841, quan es va crear el partit judicial de Gandesa, l’edifici es va utilitzar com a presó fins al 1960. L’any 2009 es va reconèixer com un Bé Cultural d’Interès Nacional.