L'església vella de Ginestar, reproduïda en 3D per agilitzar les obres a l'interior

Els treballs al temple romànic avancen a contrarellotge per estar acabats enguany

Andreu Prunera
18 d'agost del 2015
Actualitzat el 06 de setembre a les 10:22h
Una clau de volta de l'antic temple, en rehabilitació.
Una clau de volta de l'antic temple, en rehabilitació. | Cedida

Els treballs de rehabilitació de l’església romànica de Ginestar –datada del segle XII- avancen a contrarellotge per poder estar llestos abans d’acabar l’any. La Diputació de Tarragona dirigix les obres de reconstrucció i ha elaborat una reproducció tridimensional de l’antic temple per tal d’agilitzar les intervencions a l’interior del temple.

La reproducció tridimensional de l’església han consistit en confeccionar un estudi sobre la planta de l’edifici mitjançant indicadors GPS i també s’ha utilitzat tecnologia de làser per tal d’escanejar les voltes i les columnes que encara conserva el temple.

L’alcalde en funcions de Ginestar, Josep Maria Domènech, ha destacat “la gran tasca que està efectuant la direcció d’obra” i posa l’accent en la “urgència” de la rehabilitació, ja que està finançada amb un projecte ‘Viure al Poble de la Generalitat’ i ha d’estar finalitzada abans d’acabar l’any. Un cop s’haja recuperat l’edifici, l’Ajuntament té previst ubicar-hi la nova oficina de turisme municipal. “És una obra que servirà per crear un nou actiu turístic a Ginestar i, a la vegada, posar en valor tots els atractius que es poden trobar a la Ribera d’Ebre”, destaca Domènech.
 
800 anys d'història
L'Església Vella de Ginestar era el temple que la població utilitzava abans que fos construïda l'actual església, del segle XVIII. Desprès d’haver passat a mans privades durant la desamortització de Mendizábal i haver estat utilitzada com a magatzem durant dècades, l’Ajuntament va adquirir-la l'any 2008.

L'església està documentada l'any 1278 i se sap que va pertànyer a l'Ordre del Temple i posteriorment a l'Ordre dels Hospitalers. L'edifici va ser modificat al segle XV, amb una ampliació en estil gòtic, i també al segle XVII. Del conjunt, en destaquen un tram de volta de canó apuntada, una capella lateral coberta per una volta de creueria d'estil gòtic, arcs, pilars i una llinda de marbre sobre l'antiga porta d'accés a la sagristia, amb una creu de Malta i una inscripció datada de la primera meitat del segle XVII. L'exterior del temple conserva els contraforts originals.