Gepec denuncia la mort de 26 cigonyes electrocutades a Mas de Barberans

Els fets s'han produït en només 2 dies

Redacció
17 d'agost del 2015
Actualitzat el 18 d'agost a la 13:00h
Cigonya trobada morta a Mas de Barberans.
Cigonya trobada morta a Mas de Barberans. | Agents Rurals

Cigonya trobada morta a Mas de Barberans. Foto: Agents Rurals



Esta setmana passada, concretament els dies 12 i 13 d’agost, els agents rurals de la comarca del Montsià van trobar un total de 26 cigonyes electrocutades en torres elèctriques al municipi de Mas de Barberans, a la comarca del Montsià, segons denuncien les entitats ecologistes GEPEC-EdC en una nota de premsa. Per les mateixes dates també s’han localitzat cigonyes mortes a la comarca de la Cerdanya per la mateixa causa
 
La mort per electrocució s’ha convertit en la principal en causa de mort d’alguns ocells de gran envergadura que utilitzen estes estructures per posar-se durant els seus viatges migratoris o en els desplaçaments dins el seu territori. La majoria  de les espècies afectades estan protegides per la llei i moltes es troben en greu perill d’extinció, lamenten els ecologistes.
 
GEPEC-EdC lamenta que, en espècies com les cigonyes, esta és la principal causa de mort. En altres espècies, com l’àliga cuabarrada, el rapinyaire més amenaçat d’Europa, la mort per electrocució s’ha demostrat com la principal causa que impedeix la recuperació de moltes de les parelles.

Davant d'estos fets, que GEPEC-EdC assegura que "cal demanar responsabilitats, tant a les empreses elèctriques, en el cas de casa nostra és bàsicament Fecsa-Endesa, com a l’administració", ja que "ni una ni altre estan afrontant este greu problema com seria d’esperar".
 
Segons GEPEC-EdC, "cal aplicar urgentment sistemes de modificació de torres per evitar noves electrocucions". Estos sistemes "són del tot coneguts, fàcils d’implantar tècnicament i assumibles econòmicament". D'altra banda també reclamen una reforma de la legislació que obligue a portar a terme estes modificacions i que  faça responsables les empreses elèctriques d’estes morts per electrocucions o xocs contra els filats elèctrics.
 
"De moment, però, la desídia, el desinterès i la falta de voluntat i implicació d’uns i altres provoca que milers de grans ocells, molts en greu perill d’extinció, continuin morint electrocutats en els milers de torres elèctriques perilloses que s’estenen arreu del territori", sentencien.
 
Altres espècies greument afectades per l’electrocució són rapinyaires com els voltors, l’àliga marcenca, els aligots, els astors, o grans planejadores com els ardeids, tot i que bona part dels grans ocells, que tenen per costum parar-se en llocs alts i dominants, en són afectats.