«Parlar de Boney M és com parlar d’ABBA, són grups mítics»

Els hereus de l'exitós grup de les antilles Holandeses que va revolucionar la llistes dels 70 i 80 fan un concert este divendres 14 a la Ràpita per celebrar els 15è aniversari de les Partinando.

Sofia Cabanes
10 d'agost del 2015
Actualitzat el 11 d'agost a les 19:53h
Fernando Garcia és el promotor de les Partinando.
Fernando Garcia és el promotor de les Partinando. | Sofia Cabanes

Durant 15 anys les nits de festa dels pobles de les Terres de l’Ebre s’han amenitzat, alguna o altra vegada, amb una Partinando. Este divendres 14 d’agost les Terres de l’Ebre viuran una de les nits més multitudinàries de l’estiu. Serà el concert dels Boney M Show, un esdeveniment que servirà per celebrar el 15è aniversari d’estes festes musicals. El rapitenc Fernando Garcia, ànima de les Partinando, explica en esta entrevista les peculiaritats del concert.

Quinze anys de les Partinando i, per celebrar-ho, el concert dels Boney M Show. Perquè?
Feia molt de temps que anava al darrere dels Boney M. Quan vam celebrar els 10 anys de les Partinando, amb el representant vam parlar de portar als Boney M i Los Pecos la mateixa nit. Però m’ho van desaconsellar pel material musical que portaven els grups i per les complicacions a l’hora de muntar l’escenari. Llavors vam haver de decidir entre un grup o l’altre. Vam optar per Los Pecos.  Amb la mala sort que al cap de poc temps va morir el cantant dels Boney M, Bobby Farrell. Dubtàvem si portar-los igualment. Llavors el representant ens va explicar que estaven tornant a triomfar amb les 3 noies que van cantar amb ell i vam pensar, per què no els portem per celebrar els 15 anys? i així ha estat. El proper 14 d’agost a l’estadi municipal de la Devesa, els tindrem en directe.

Qui són els Boney M Show i quin repertori duran a La Ràpita?
Quan el grup de Boney M es trenca l’any 1989, les 3 noies que cantaven amb Bobby Farrell deixen el grup i ell continua cantant com a exBoney M. Reformula el grup amb 3 noies noves, que són les que vindran a La Ràpita: Edna Proctor, Maureen Pengel i Jacqueline Jonkers. Amb la mort de Bobby Farrell posteriorment es va incorporar Johnson Gabriel, que no és la icona que era Bobby Farrell, però és un gran artista.

De fet, tot i que Bobby Farrell ha estat la icona dels Boney M, el pes del grup sempre l’han portat les dones, que eren les que cantaven, no?
Exacte. Heu de pensar que Bobby Farrell mai va cantar, la seua veu la posava el productor. Elles tenen molt bona veu, una veu negra d’aquelles que t’enganxa, com les cançons de Boney M, que tothom sap i que tothom ha cantat alguna vegada i de les quals se’n continuen fent versions avui en dia. Les 16 cançon que porta Boney M Show al seu reportori per al proper 14 d’agost són les 16 cançons que tothom coneix. Cançó que treia Bonnie M en aquella època, cançó que era un èxit.

Per què especialment a l’Estat Espanyol Boney M va arribar a trionfar tant?
La primera cançó que va traure Boney M l’any 75 no va tenir èxit. La segona, que va ser Daddy Cool, va ser la que els va catapultar a la fama, els va portar al número 1 de la majoria de llistes. A partir de llavors, cada cançó que anaven traient, era una cançó que triomfava a les pistes de ball. A Espanya venia molt de turisme, però no només van triunfar aquí. A tot Europa van triomfar, encara ara, fan concerts a Alemanya, Itàlia,... la gent se’n recorda molt. Parlar de Boney M, és com parlar d’ABBA o de tots aquels grups que han sigut mítics els anys 70 i 80.

Com s’ho van prendre els Boney M Show la idea de vindre a fer un concert a la Ràpita?
Les cantants són molt salameres. Així com los Pecos tenien un posat més serio, més cautes i callats, elles són antillanes, porten el ritme dins, i tenen moltes ganes de vindre. Fins i tot volien vindre uns dies abans a conèixer el territori,  però finalment no ha pogut ser. Venen amb moltes ganes de disfrutar, de que la gent participe i que gaudisca de les cançons de Boney M.

Què han preparat per al 14 d’agost els Boney M Show?
El dia abans aterraran a Barcelona, on assajaran amb els musics que tenen contractats per a l’Estat Espanyol. El 14 es desplaçaran aquí i faran les proves al Municipal de la Devesa. A les 11.30 obrirem portes a l’estadi. Fins la 1 de la nit, que és quan serà el concert, un Dj’s amenitzarà l’ambient amb música dels 80. Després del concert, cap a les 2.30, tindrem l’espectacle del Partinando.

Ara estes festes amb música, Dj’s i ballarins sembla que s’han posat de moda. Però fa 15 anys quan vau començar amb les Partinando vau ser pioners en la idea, a les Terres de l’Ebre. Quin ha estat el secret que us ha mantingut vius tots estos anys?
A mi, el que més m’agrada de les Partinando és quan vaig el diumenge pel matí o durant la setmana pel carrer i m’atura la gent i em diu. “Ahir vam surtir i ficaven música de la teua, del Partinando”. Hem creat segell. Sí que és cert que les festes del Partinando complixen 15 anys, però nosaltres a la dècada dels 80 quan estaven al Pub Canjo ja ficàvem música dels 80 i la mateixa gent que ja venia aleshores, continua venint a les nostres festes. Per això, jo penso que els Partinandos no són festes que fem nosaltres, la festa la fa la gent que ve. Perquè allà surten aquelles cançons o aquells temes que d’una manera o d’una altra han marcat la vida de cadascú. Els fem cantar, ballar i participar.

Quin és el segell de les festes Partinando?
Al Partinando hi ha una base de 10 o 12 cançons que sempre surten, perquè són les que la gent demana i espera que sonen. Normalment ens adaptem a la gent que hi ha. Solem repassar la música dels 60, 70, 80 i 90. Són 5 hores de música.
També ho acompanyem amb Show. Enguany portem 19 persones, grup de ball, Gogos, especialistes en música dels 60 i 70,... També fem playbacks amb una mica de show de Raffaella Carrà, Frank Sinatra,... actuacions que a la gent li encanta i distrauen.
 
Per on ha passat el Partinando durant tots estos anys?
Vam començar de broma de broma, només posant música i ara anem com una orquestra. Últimament hem estat per tot el nord de Castelló i a les Terres de l’Ebre a la majoria de pobles. Esperem molt aviat poder ampliant això, ja que són els mateixos promotors de música els que ens volen portar fora de les fronteres del territori.

Les Partinandos són un reflex de la teua passió per la música dels 60, 70, 80,... d’on naix esta afició?
Jo tenia dos germans més grans. Un té 7 anys més i l’altre 10. Ells compraven tots els discos, tots els singles, reculls d’èxits,... era una música que em tocava escoltar perquè teníem el típic tocadiscos de tota la vida. Un estiu em vaig trenca el turmell i em va tocar passar totes les vacances amb la cama escaiolada. Al final em vaig aprendre de memòria totes les cançons, des de Achilipú, fins a Un rayo de sol. Em vaig anar aficionant fins que als 17 anys vaig entrar a Ràdio Ràpita, on hi porto ja 30 anys, i sempre he estat dedicat a la música. De fet, a mi m’agrada tot tipus de música i tot això ho intento plasmar a les Partinando.

Perquè el remember enganxa tant la gent?
La gent lliga cançons a èpoques de la seua vida. Es allò típic que la gent et diu “esta cançó és la meua!”. Són cançons que en diferents èpoques i estils marca a la gent. El remember va marcar molt la dècada dels noranta, una manera de fer música d’ara amb temes que han marcat èpoques.

Què esperes del proper 14 d'agost?
M’agradaria ensoldemà trobar-me a la gent pel poble i que em diguen “que bé que ens ho vam passar”!. Espero que sigue una d’aquelles nits per recordar, que ens trasllade a una d’aquelles èpoques en que vam viure moments molt bonics.
 

En aquest reportatge podeu conèixer la història musical dels Boney M, explicada per Fernando Garcia en un viatge a Holanda, on conversa amb els actuals Boney M Show.

BONEY M SHOW PARTINANDO 15è Aniversari from Delta Art Studio on Vimeo.


Recordem que les entrades per al Boney M Show es poden adquirir de forma anticipada a totes les botigues de l’Electro Hiper Europa del territori (Benicarló, Vonaròs, La Ràpita, Amposta i Tortosa) al preu de 15 euros. La mateixa nit, a taquilla, es podran trobar a 18 euros. Els qui la mateixa nit del concert sopen a un dels restaurants del Col·lectiu de Cuina de la Ràpita la podran adquirir per 12 euros, amb reserva prèvia. Més informació, a l’Oficina de Turisme.

També tens l'opció de participar en el sorteig de 3 entrades dobles, clicant aquí.