Reprenen el projecte de construcció de tres centrals hidroelèctriques al tram final de l'Ebre

Sercosa tramita les tres assuts, a Tortosa, Benifallet i Garcia

Sílvia Berbís
04 d'agost del 2015
Actualitzat el 21 d'agost a les 16:02h
Un moment de la presentació del projecte en el decurs de la reunió del Consell Econòmic i Social.
Un moment de la presentació del projecte en el decurs de la reunió del Consell Econòmic i Social. | Govern

L’empresa Societat General de Serveis a Col·lectivitats SA (SERCOSA) ha reactivat el projecte de construcció de tres centrals hidroelèctriques al riu Ebre, al seu pas per Tortosa (a Campredó), Benifallet i Garcia, per al qual preveu una inversió de 99 milions d’euros i la creació de 800 llocs de treball durant les obres. Sercosa ha presentat el ‘Projecte de recuperació de l’Ebre en el tram català’ en el marc de la reunió del Consell Econòmic i Social (CESTE) que ha tingut lloc este matí a l’Institut per al Desenvolupament de les Terres de l’Ebre y ha anunciat que està pendent de l’oferta de condicions que plantege el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. El Govern, segons ha reconegut el delegat Xavier Pallarès, el veu amb bons ulls.

El projecte preveu la construcció de 3 assuts amb una potència estimada d’11, 15 i 15 MW amb una mitjana de producció de 50, 70 i 70 GW, que permetrien “mantenir l’estabilitat de les marges y les aigües subvàlvies”, segons apunta en un dossier entregat als membres del CESTE. D’esta manera, ha afegit el president del Consell, Josep Maria Franquet, “es podria aconseguir un recreixement de tres metres de la làmina d’aigua, equivalent a un cabal de 1.200 m3/seg., que no tindria repercussió en les avingudes”. Amb això, l’empresa defensa beneficis per evitar la proliferació d’aigües i vegetals, i de retruc per frenar la mosca negra, degut a l’obtenció d’una profunditat d’aigua que dificultaria el pas de raigs solars. També “facilita la implementació d’esports i de la navegació al riu”, afegix.

El projecte de construcció d’un complex d’assuts al llarg de l’Ebre arranca des dels anys 90 y en el seu dia es va lligar a obres vinculades al macrotransvasament de l’Ebre del Partit Popular, per la qual cosa va despertar l’oposició dels sectors antitransvasament. L’obra no ha comptat fins ara amb el suport de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.