Núria Ventura: «Necessito una desconnexió de la política nacional»

La diputada d'Ulldecona fa balanç dels seus 9 anys a la cambra catalana | Assegura que el 27S no votarà “cap partit de dreta, cap partit que no reconegue la sobirania del poble de Catalunya i a ningú que investisque posteriorment un govern que ha fracassat i ha caducat”.

Sofia Cabanes
30 de juliol del 2015
Actualitzat a les 11:48h
Núria Ventura en la roda de premsa sobre el seu balanç com a diputada.
Núria Ventura en la roda de premsa sobre el seu balanç com a diputada. | Sofia Cabanes

Núria Ventura en la roda de premsa sobre el seu balanç com a diputada. Foto: Sofia Cabanes



La diputada socialista i alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, va fer balanç este dimecres de la seua tasca al Parlament després de 9 anys a la cambra catalana. Tal com va anunciar, Ventura deixarà la seua acta com a diputada en els propers dies, coincidint amb el final de la legislatura i la convocatòria d’eleccions per al 27 de setembre. “Han estat 9 anys d’aprenentatge constant. M’enduc una experiència valuosíssima”, va afirmar. Malgrat això, no va obviar els moments “més convulsos” com a diputada, durant els quals va viure la crisi interna del partit. “El que va detonar el projecte socialista va ser la manera de fer, els tics autoritaris que han marcat la manera de fer del partit”, va insistir Ventura, que va recordar els episodis en què va trencar la disciplina de vot de partit amb la declaració de sobirania i també en la petició a les Corts Espanyoles de reclamar un traspàs de competències que permetés convocar un referèndum vinculant. “No ha sigut fàcil mantenir-me al meu escó i tots hem hagut de fer esforços per trobar punts d’acord”, va expressar. Ventura va subratllar que si hagués abandonat el partit “les Terres de l’Ebre s’haurien quedat sense la única diputada a l’oposició”. “Ara s’ha acabat la legislatura i clouré esta etapa sense fer cap tipus de retret”.

Ventura va explicar que a partir d’ara es desvincularà de la política nacional. “Necessito una desconnexió. A partir d’ara em centraré exclusivament en l’àmbit municipal”.  Des que va ser destituïda com a primera secretària del partit a les Terres de l’Ebre, la d’Ulldecona ha mantingut una relació distant –i en alguns moments tensa- amb el PSC. Per això recalca que a partir d’ara només es deurà a Socialistes d’Ulldecona, el partit amb el qual governa com a alcaldessa a la població del Montsià.

La diputada socialista també va valorar la situació del país. “Els últims 3 anys han estat convulsos. Mai més res tornarà a ser igual, és cert”. Primer, segons v exposar, “per la crisi econòmica i les seues conseqüències socials, que han truncat la vida de moltes famílies”. Segons Ventura el govern de la Generalitat “no ha presentat una estratègia diferent de la del govern del PP per sortir de la crisi”. En segon lloc “l’empoderament de la societat, que ha impulsat una implicació directa en els afers públics”. Prova d’això, com ha explicat, ha estat l’impuls de la Llei de Transparència o la lluita contra la corrupció. I, per últim, el tercer element clau segons la diputada ebrenca ha estat “la convicció i la defensa per la majoria dels catalans i catalanes de la nostra sobirania”. Però fins i tot en este terreny el treball del govern d’Artur Mas “ha estat 0”, lamentava. Ventura culpa el govern d’haver “trencat la transversalitat del catalanisme polític, sense promoure un referèndum vinculant al qual que no es pot renunciar”.

Ventura ha afirmat que el proper 27S no votarà “cap partit de dreta, cap partit que no reconegue la sobirania del poble de Catalunya per a decidir el seu futur  i no recolzaré a ningú que investisque posteriorment un govern que considero que ha fracassat i ha caducat”. En este sentit, la diputada reconeixia que la decisió de Moviment d’Esquerres, del qual en va ser una de les promotores inicials, per concórrer a les eleccions a la llista de ‘Junts pel Sí’ “no seria la més encertada”, segons el seu parer. “És una opció que han pres en assemblea per majoria i la respecto”, va afegir.

En les 3 darreres legislatures com a diputada (entre el 2006 i el 2015) Ventura ha presentat unes 3.000 preguntes escrites i orals, ja siga a nivell individual o col·lectiu, i un centenar de mocions, segons ha explicat. Durant este temps, la diputada d’Ulldecona, ha format part, d’entre d’altres, de la Comissió d’Agricultura, de la Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i  portaveu de la Comissió d’Infància i de la Comissió de Peticions.  “Me sento satisfeta d’haver donat veu a gent del territori que d’una altra manera no l’haguessen tingut”, ha conclòs.