Inspectors europeus avaluaran al Delta la lluita contra el caragol maçana

Sílvia Berbís
23 de juliol del 2015
Actualitzat el 24 de juliol a la 13:36h
El director general de Salut de la Comissió Europea, fotografiant un exemplar adult, este migdia.
El director general de Salut de la Comissió Europea, fotografiant un exemplar adult, este migdia. | Sílvia Berbís

Inspectors de diverses direccions generals de la Comissió Europea acudiran al delta de l’Ebre per avaluar la lluita contra el caragol maçana efectuada a través de mesures impulsades amb fons europeus i analitzar una col·laboració eficaç i coordinada per combatre la plaga. El director general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Ladislav Miko, ha visitat avui el Delta de l’Ebre per conèixer ‘in situ’, encara que fugaçment, l’abast de l’expansió del caragol maçana pels arrossars. Una situació que ha titllat d’”absolutament preocupant”, tant pels efectes actuals i potencials que ocasiona al delta, com per la possibilitat que s’escampe cap a altres zones humides de la península ibèrica i de la resta d’Europa. Es tracta, ha reconegut, d’un problema transversal que pot acabar afectant  altres zones humides del continent.

Miko ha expressat el seu compromís de buscar suports en diferents direccions generals a banda de la seua, com les de Medi Ambient, Agricultura i Recerca, perquè veu necessària una col·laboració des de diferents disciplines, i també entre diferents nivells de l’Administració i de tots els actors involucrats per intentar “eradicar el problema o com a mínim controlar-lo”, ha dit.

Miko ha acudit a un arrossar força malmès per la plaga acompanyat de l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, l’eurodiputat Ramon Tremosa, els dos directius de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, José Pedro Castells i Paco Casanova; els directors generals del departament d’Agricultura, Alfons Vilarrasa i Joan Girona, el president d’Arrrosaires del Delta de l’Ebre, Jordi Casanova, i un representant de la sectorial d'Unió de Pagesos, Raül Arques.

Després de veure el buit que havien dixat els caragols en el conreu, la base de les tiges d’arròs plenes de postes, i d’agafar i fotografiar d’aprop alguns exemplars adults, ha destacat que “és molt interessant estar aquí, aprendre de les experiències que hi ha en la lluita contra la plaga i decidir què cal fer per intentar eradica-la”. De moment, ha assegurat que convidarà experts d’altres direccions generals a visitar el delta per conèixer la problemàtica: “Necessitem col·laborar per trobar una solució”, ha afirmat. També ha mostrat la seua inquietud “perquè la plaga es pot expandir a altres indrets, simplement amb què un turista n’agafe com a souvenir, per això és també molt important la divulgació d’informació”. El director general ha reconegut que la “població és massiva i no és fàcil lluitar-hi”, però ha assegurat que no és escèptic sobre l’habilitat científica per actuar-hi.

Abans de visitar el delta, on també se li han explicat problemes específics com la colonització del caragol maçana als canals que travessen el nucli urbà de Deltebre, i se li han traslladat altres afectacions, com la regressió, o els mosquits, Miko s’ha reunit a Barcelona amb el conseller  d’Agricultura, Jordi Ciuraneta i amb l’eurodiputat convergent Tremosa. Ciuraneta li ha demanat “suport i una major implicació de la Unió Europea en la lluita contra una plaga que no tan sols posa en risc l’activitat socioeconòmica de la majoria dels pobles del Delta i els milers de famílies que viuen del cultiu de l’arròs sinó també la garantia de conservació d’uns hàbitats que per la seva gran riquesa d’espècies de fauna i biodiversitat han estat protegits des de fan molts anys i recentment declarats també reserva de la Biosfera”.

Tremosa ha agraït al director general que “haja estat sensible a les necessitats” que se li han plantejat. Per la seua banda, l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha demanat que “el suport tècnic de la Comissió Europea siga total” per abordar totes les problemàtiques que afecten el delta.

Tal com es va informar fa una setmana, el conseller Ciuraneta va anunciar que es destinaran a Catalunya durant els propers 5 anys, un total de 5 milions d’euros a l’execució de les actuacions vinculades al Pla de lluita, que inclouen tant les mesures específiques de prevenció pre, durant i post collita de l’arròs com les línies d’investigació que desenvolupa l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), adscrit al Departament.