La morra rapitenca vol crear planter

Morràpita enceta la temporada amb el campionat de festes del Carme en memòria al Pòlit amb la participació, per primer cop, de 4 xiquets | Tempo i Moskit es proclamen guanyadors

Sofia Cabanes
20 de juliol del 2015
Actualitzat el 21 de juliol a les 16:48h
Un dels xiquets participants és felicitat per son pare en guanyar un punt.
Un dels xiquets participants és felicitat per son pare en guanyar un punt. | Sofia Cabanes


La temporada de  morra a la Ràpita va començar este cap de setmana passat amb el campionat de festes del  Carme, un certamen que des de fa 3 anys Morràpita, l’associació que s’encarrega de promoure este joc tradicional, organitza en memòria de Xavi Curto Reverté, més conegut com lo Pòlit. “Vam tindre fa 3 anys i mig la pèrdua d’una persona molt important per a nosaltres. Lo Pòlit estava molt implicat en l’organització i en els campionats.  Com que ell era mariner i treballava a la llotja vam pensar que organitzar este memorial coincidint amb les festes del Carme era una molt bona opció”, explica Alfredo Balanzà, un dels portaveus de Morràpita.

Les parelles inscrites en este torneig són 24. Una xifra gens menyspreable, tenint en compte que “hi ha hagut baixes importants que no han pogut assistir”, comenten des de Morràpita, i que haurien suposat una xifra rècord d’inscripcions. Les baixes han estat gratament compensades, però, per la participació, per primer cop, de 4 xiquets, fills de jugadors de morra. “Les ganes que ells tenen de formar part de les partides dels grans ens fa pensar que ens tocarà obrir-nos a ensenyar a jugar xiquets menuts i començar a preparar-los, perquè som dels únics del llocs del Mediterrani on es practica la morra on encara no tenim un planter de xiquets a partir dels 10 anys”, explica el president de l’entitat, Dani Portero.

L’associació, que compta amb una cinquantena de jugadors, té entre els seus projectes de futur crear planter. “En altres llocs es fan campionats infantils i campionats d’adults. Que estos xiquets hagen tingut l’espenta,  ens demostra que tenim xiqüelets que volen jugar encara que siga amb els més grans i això és una alegria”. Per això, a mitjà termini, Morràpita es planteja la possibilitat de fer tallers amb les escoles del poble. “És un joc tradicional, de casa nostra, amb el qual treballes el càlcul mental i fas diverses operacions alhora. Creiem que es pot apostar per això”, subratlla Portero.

Diumenge el campionat de festes del Carme – memorial lo Pòlit va acabar amb Tempo i Moskit com a parella guanyadora. Els van seguir Pollo i Catalí en segon lloc; Jan i David, en tercer, i Òscar i Sabaté, en quarta posició.

Un calendari ple de cites
Si el campionat de festes del Carme ha encetat la temporada, el calendari a partir d’ara es preveu intens. D’aquí duos setmanes es disputarà el campionat de morra de festes majors. L’1 d’agost els jugadors de morra rapitencs es desplaçaran a Torres de Albarracín (Terol) per disputar el campionat internacional del Morramondo, que el 2017 organitzarà la Ràpita. El 15 d’agost el refugi de la UEC de Tortosa al Port també prepararà un torneig amb parelles rapitenques i també jugadors de Beseit, Horta de Sant Joan i Calaceit. Després, vindran els tallers de morra del Jota Campus, al Poblenou del Delta i, a principi de setembre, 2 parelles de Morràpita també viatjaran fins a Verona, al festival internacional del joc, el Tocati, on enguany Catalunya és la convidada per presentar les seues tradicions.

Amb el de festes majors, la Ràpita haurà disputat 33 campionats de morra. “El llegat li devem a l'oncle Maleta”, l’antic propietari del bar Montsianell, que va mantenir la tradició més de 20 anys. “A partir d’aquella època ho vam agafar nosaltres, perquè s’anava perdent. Ens vam posar les piles, vam fer una associació, amb estatuts. Nosaltres ja fa uns 8 anys que ho organitzem, però gràcies a Maleta en sumem 33. Si avui hi ha 24 parelles, som casi 50 persones que juguen i organitzant-ho som uns 7 o 8”, apunta Alfredo Balanzà.

La morra és un joc tradicional jugat amb les mans que consistix a encertar la suma de dits mostrats entre dos jugadors d'equips contraris. Les primeres referències del joc es troben en l'antic Egipte. A la Ràpita es practica des de temps immemorials, tradicionalment era un joc practicat pels pescadors a les tavernes. 
 

Guanyadors del XI Campionat de Morra Verge del Carme - III Memorial Xavi Curto Reverté, 'lo Pòlit'. Foto: Cedida