Guerra oberta entre les dos ànimes d’Unió a les Terres de l’Ebre

El secretari general de la formació democristiana es reunix amb la nova executiva ebrenca i assegura que el partit “està més viu que mai” al territori | El sector escindit parla de “desfeta absoluta” i anuncia la baixa del 80% de militants

Sofia Cabanes
15 de juliol del 2015
Actualitzat el 03 d'agost a les 9:15h
Membres de la nova executiva amb el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, a Tortosa.
Membres de la nova executiva amb el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, a Tortosa. | Sofia Cabanes

Just una setmana després que l’executiva de la intercomarcal d’Unió a les Terres de l’Ebre anunciés la dimissió i la baixa de la majoria de militants del territori, avui el secretari general de la formació democristiana, Ramon Espadaler, ha visitat Tortosa i s’ha reunit amb la nova executiva, nomenada tan sols 48 hores després de la dimissió de l’equip encapçalat per Joan Josep Malràs, i que tindrà en la figura d’Eduard Masip, exalcalde de la Torre de l’Espanyol, com a nou president.

Espadaler ha volgut deixar clar que “Unió està més viva que mai a les Terres de l’Ebre” i que les baixes “seran absolutament compensades” per les noves incorporacions.  “S’ha apropat molta gent a Unió a les Terres de l’Ebre. Som optimistes. Hem perdut militància, sí, però sobretot guanyem coherència com a projecte polític i com a discurs”, ha insistit. El líder dels democristians ha explicat que la formació treballa per elaborar la llista de cara al 27-S: “Volem garantir que la gent de les comarques de l’Ebre tindran presència a la candidatura del Parlament d’Unió Democràtica, totes les comarques sense excepció hi seran representades en esta candidatura”, ha subratllat.

D’altra banda, Espadaler també ha demanat als membres dimissionaris que són consellers comarcals o diputats provincials que tornen les actes: “ens sembla raonable que si marxen  d’Unió el que facen és que deixar esta acta d’on l’ha tret, que és Unió. Ens sembla de sentit comú demanar això. Si no ho fan, sabrem quina és la seua qualitat moral i la intensitat de la seua pulcritud en el procés”, ha etzibat.

Espadaler ha fet estes declaracions a les portes de la flamant nova seu dels democristians a Tortosa, al passeig Joan Moreira. Un local que el partit ha llogat just esta setmana i on, de fet, encara no hi havia els mobles. Segons ha explicat el nou president, Eduard Masip, la nova intercomarcal ha demanat tota la documentació del partit, que fins ara estava en mans de l’executiva dimissionària, també part del mobiliari que pertanyeria al partit.

El sector escindit contraataca 
Però la guerra entre la direcció d’Unió i els seua sectors afins a l’Ebre i el sector crític escindit no ha fet més que començar. Just este dimecres a la tarda, poc després de la compareixença de Ramon Espadaler, l’executiva dimissionària d’Unió a les Terres de l’Ebre ha enviat una nota de premsa on avancen que, seguint el passos de l’equip que encapçalava Joan Josep Malràs, les executives de les comarques de la Terra Alta, el Montsià i el Baix Ebre procediran a la seua dissolució, ja que “ha dimitit el 50 % dels seus membres”. El mateix camí han encetat els comitès locals més importants, com són els de Tortosa, Amposta, la Ràpita, l’Ametlla de Mar, Ulldecona, Alcanar, Roquetes i Gandesa, entre d’altres, segons constaten.

A més, també avancen que durant la setmana es presentaran a la seu central d’Unió, les baixes de militants ebrencs, “que rondaran el  voltant del 80 % del total de la militància”. “La desfeta del partit de Duran a les Terres de l’Ebre és absoluta”, reblen.

L’executiva dimissionària critica que “la gestora proposada per la direcció nacional d’Unió reflectix la impotència per reestructurar-se a l’Ebre”. Així, segons asseguren, de les 7 persones proposades per fer-se càrrec de la  gestora,  2 no són militants (no es troben al corrent de pagament de la quota de militant) i altres 2 estan vivint permanentment a Barcelona.

D’altra banda, segons exposen, la major part dels ja exmilitants d’Unió a les Terres de l’Ebre han entrat a formar part de la nova formació política Demòcrates de Catalunya, formació que “comptarà amb un 100 de militants a l’Ebre” i de la qual en formen part exdirigents ebrencs d’Unió com Juanjo Malràs, Antoni Obalat, Joaquim del Pino, Enric Simó, Joaquim Ferràs, Ramon Rosales, Elisabeth Castellà, Alberto Blasco, Rosita Pertegaz, Roger Pedret, Fran Ayuso i Rafel Tomàs, entre d’altres.