‘Psicogeografia d’un festival’: els 10 anys de la Bouesia, en una exposició

Redacció
10 de juliol del 2015
Actualitzat el 03 d'agost a les 9:04h
Els codirectors del festival Bouesia, Miquel Àngel Marín i Rafel Tormo.
Els codirectors del festival Bouesia, Miquel Àngel Marín i Rafel Tormo. | Roser Royo

A partir d'este divendres es podrà visitar al centre d'art Lo Pati d'Amposta Psicografia d’un festival. Bouesia 10+1, una exposició comissariada per l’artista valencià Rafel Tormo, codirector del Festival d’Acció Poètica Bouesia des de l’any passat, que vol fer arribar al públic l’essència del que ha estat este certamen durant tots estos anys. L’exposició dóna veu a través d’entrevistes enregistrades o escrites als més de 200 artistes que durant tot este temps han intervingut activament en la Bouesia. Noms com Llorenç Barber, Pau Riba, Carles Santos, Pepa Plana, Ester Xargay, Carles Hac Mor, Sol Picó o Andreu Subirats, per citar-ne només alguns noms. "Intentem mostrar la tasca d’experimentació que s’ha fet des del festival i es presenta d’una manera que se’n faça una lectura artística i poètica", ha explicat Tormo.

La mostra s’estructura en deu taules, una per cada any del festival, que remarquen la idea mediterrània d’asseure’ns a menjar i compartir experiències. Al seu damunt podem trobar-hi objectes relacionats o no amb la Bouesia, fotografies, cartells, frases dels artistes que hi han participat, documents... que pretenen copsar el que ha estat este festival, ancorat al Delta però també itinerant. El nom de psicografia, Tormo el manlleva del filòsof, escriptor i cineasta francès Guy Débord, que va definir esta paraula com una manera de viure i experimentar la vida fora de l’esclavatge de la rutina diària, com una forma nova de transitar a la deriva sense objectius específics. La Bouesia ha aportat una manera de fer; la Bouesia té una certa vigència perquè pots mostrar ferramentes que la gent no és capaç d’utlitzar", ha expressat el comissari. 

A banda de les taules, l’exposició també inclou l’enregistrament sonor de desenes d’artistes que han participat a la Bouesia, realitzat per Zoraida Roselló; una projecció de l’espectacle Encontre de les barcasses al tardet, amb Carles Santos i Llorenç Barber, de la Bouesia del 2010, i la Implosió impugnada 21. Èxode Ultralocal i instal·lacions artístiques, dels artistes Asbel Esteve i Jaume Vidal (Amposta). La mostra es podrà veure a Lo Pati fins al 31 de juliol.

A l’octubre es traslladarà a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. I a la primavera de 2016, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.