Els ‘bandos’ ebrencs arriben al mòbil

Redacció
10 de juliol del 2015
Actualitzat el 13 de juliol a les 8:23h
Estos són alguns dels pobles que disposen d'eBando.
Estos són alguns dels pobles que disposen d'eBando.

Estos són alguns dels pobles que disposen d'eBando.



Atenció, atenció, es fa saber que avui a les 10 del matí…”  Este és un dels començaments típics d'un ban que es fa en alguna de les poblacions de les Terres de l'Ebre. Normalment va precedit d’una introducció musical per tal de cridar l'atenció dels vilatans. Els bans han estat (i encara són) la manera més ràpida i utilitzada a les poblacions per tal de fer arribar una notícia d'interès públic a tots els veïns.
 
Crec que els bans són un d’aquells trets distintius de les nostres poblacions, una mena de patrimoni immaterial local. M’han acompanyat des de petit. El ban de les vuit del matí, a més a més feia les funcions de despertador, i ens marcava l'hora d’alçar-nos del llit. El de les vuit de la tarda, anunciant l'arribada del peix, també ens deia que era hora d’anar plegant de jugar pel carrer i de fer cap a casa per sopar quasi bé.
 
Amb l’arribada de la modernitat estos bans s’han vist complementats (que no substituïts) amb altres mitjans. De vegades amb la ràdio o televisió local, o fins i tot revistes. Més recentment, amb l'arribada d'Internet els municipis han trobat una via més per a difondre notícies d’interès. Coincidireu amb mi que tots estos canals ben bé no fan la mateixa funció que un ban.
 
Ara, però, ja estem un pas mes enllà. Els bans han arribat, des de fa un temps, als mòbils. Existeixen diverses aplicacions que permeten fer arribar els bans d'una població a tothom que en vulgui estar assabentat. Algunes de les aplicacions mòbils pensades per a esta finalitat són:

Bandos.es
Bandomovil.com
eBando.es
Warnapp.net 


Estes aplicacions acostumen a ser gratuïtes per a l’usuari. L’ajuntament o entitat que en vulgui fer ús sí que ha d’assumir un cost, que és molt reduït per al que és un pressupost d’un ajuntament. El funcionament és molt senzill. Només cal instal·lar l’aplicació en qüestió al telèfon mòbil, i cercar el poble. En cas que l'ajuntament ho hagi activat podreu començar a rebre els bans en el mòbil. Així de fàcil.
 
Val la pena diferenciar estes aplicacions d'allò que fa el conegut WhatsApp. La principal diferència és que amb estes aplicacions de bans només es fan els enviaments dels missatges a tothom que la tingui l’aplicació instal·lada, i estes no acostumen a permetre missatges de resposta per part de l’usuari. A més, per tal de rebre els bans no és necessari fer cap alta ni cap altre tràmit (com ara intercanviar números de telèfon, afegir contactes, ...). D’esta manera es simplifica la gestió al màxim.
 
A jutjar per la informació que es recull en el web de cada servei, sembla que eBando.es està tenint una gran implantació a Terres de l'Ebre. Móra d'Ebre, Gandesa, Bot, Bítem, Godall, Ulldecona, la Sénia, Alcanar, Santa Bàrbara... són algunes de les poblacions ebrenques que ja en fan ús.

Més articles d’Artur Tallada a Tres és companyia.