Els consells comarcals de les Terres de l'Ebre estrenen tres presidents

Redacció
09 de juliol del 2015
Actualitzat a les 15:06h
Els quatre presidents dels consells comarcals: Andreu, Navarro, Carim i Luz.
Els quatre presidents dels consells comarcals: Andreu, Navarro, Carim i Luz.

Tres consells comarcals dels quatre existents a les Terres de l’Ebre han estrenat president. Si la passada legislatura CiU va ostentar totes quatre presidències, ara es repartixen d’entrada a parts iguals entre dos republicans, Dani Andreu, al Baix Ebre i Carme Navarro al Montsià, -que ostentaran dos anys la presidència per cedir-la els dos últims als socialistes Enric Roig i Francesc Miró respectivament-, i altres dos convergents, a càrrec de Gemma Carim, a la Ribera d’Ebre, i l’únic repetidor d'un nou mandat consecutiu, Carles Luz, a la Terra Alta -cal puntualitzar, però, que Dani Andreu ja havia estat president del 2009 al 2011-. Ahir van tindre lloc els plens d’investidura.

Així, al Baix Ebre i al Montsià s’ha donat una fórmula similar degut als pactes entre ERC i el PSC. Dani Andreu, alcalde de l’Aldea, que substituix el convergent Lluís Soler, alcalde de Deltebre, va expressar el seu compromís de promoure un front comú entre totes les comarques ebrenques per defensar les qüestions transcendents de territori. D’aquí a dos anys, el regidor tortosí Enric Roig el rellevarà.

El mateix torn de dos anys duran a terme la republicana Carme Navarro i el socialista ampostí Francesc Miró. En el seu discurs, Navarro, que substituix el rapitenc Joan Martin Masdeu, va recordar la commemoració del 82è aniversari des que les dones de tot l’Estat van poder exercir el seu dret a vot. “Moltes altres dones van arriscar la seva vida perquè avui, per primera vegada, una dona puga presidir esta institució”, va afirmar. També va aprofitar per esmentar l’estreta relació entre el republicanisme canareu i el Consell Comarcal. Així, el primer conseller que va tenir el grup comarcal d’Esquerra Republicana en esta institució va ser el canareu Francesc Cid, l’any 1995. Entre els anys 2005 i 2009, amb Alfons Montserrat va tenir el primer president republicà, i ara, ella, també canareva, presidix el consell. Navarro ha explicat que les principals prioritats seran l’atenció a les persones que estan en una situació econòmica i social més desafavorida i la defensa del territori i del país.

Gemma Carim Gironés, alcaldessa de Vinebre, ha estat proclamada presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre amb un pacte amb el grup d’independents i substituint l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, també de CDC. Carim va obtindre ahir el vot de tots els consellers, excepte del representant socialista. El suport d’ERC-AM a Carim, que es va fer públic en l’últim moment, va aixecar forts aplaudiments entre els assistents. 

Per a Carim els principals valors del seu mandat han de ser “la unitat, la pluralitat, el consens i la confiança en la gent i els projectes”, per això ha avançat que potenciarà “el treball en equip i la creació de comissions on tots els grups hi estiguen representats per governar amb el màxim consens i per a tots els pobles de la comarca”.

Finalment, Carles Luz, ha quedat reelegit president del Consell Comarcal de la Terra Alta, amb un pacte amb els independents de cent per Cent Batea –l’anterior mandat van pactar CiU i PP-. L’alcalde de Gandesa va obtindre el suport d'11 dels 19 consellers comarcals que formen el ple, mentre que els 8 consellers comarcals restants van votar en blanc.

El nou president ha anunciat que el mandat que ara comença se sostindrà sobre tres pilars bàsics: "Les persones, la promoció econòmica i el suport als municipis". Carles Luz també s'ha afegit "al procés que ha engegat el poble català perquè el 27 de setembre la gent puga exercir la seua voluntat davant de les urnes".