Riba-roja d'Ebre acull un projecte pilot d'emprenedoria a les zones rurals

El projecte Pandorahub oferirà cursos i experiències de treball innovadores | L'Ajuntament sondeja vies "per fer front a la desindustrialització del nord de la Ribera d'Ebre"

Redacció
07 de juliol del 2015
Actualitzat el 08 de juliol a les 12:51h
El riu Ebre al seu pas per Riba-roja d'Ebre.
El riu Ebre al seu pas per Riba-roja d'Ebre. | Ajuntament de Riba-roja d'Ebre

Projectes lligats les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i a l’emprenedoria són les vies possibles de sortida que hi veu l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, encara que siga a llarg termini, per fer front a la desindustrialització del nord de la Ribera d’Ebre i el despoblament que pateix la zona. Fruit del convenciment que “el tradicional model econòmic està esgotat”, segons explica el regidor de Promoció Econòmica, Josep Maria Piñol, neixen iniciatives com la que este estiu es desplegarà al municipi, destinada a reactivar les zones rurals a través d'emprenedors que creguen en la necessitat d'apostar per nous principis de treball, combinant  tradició i innovació. Com a prova pilot, este estiu aterrarà a Riba-roja un moviment que defensa que el coworking –comunitats de treball cooperatiu-, la gestió intel·ligents dels recursos i la vida sana son els nous valors a explorar : el projecte Pandorahub oferirà cursos i experiències innovadores a emprenedors que vulguen impulsar els seus negocis a partir d’esta filosofia.

Així, Riba-roja d’Ebre i Zona Líquida, l’espai de coworking que hi ha al poble, acolliran durant la segona quinzena d’agost diversos cursos sobre continguts al voltant de l’emprenedoria i la millora de les capacitats laborals: el lideratge, la gestió i l’organització d’equips, l’autocreació, les noves tecnologies immersives, el coaching, la lluita contra l’estrès i altres continguts relacionats amb el món de l’empresa, la vida sostenible i per passar en família. “Està previst que els participants facen estades d’un parell de dies a Riba-roja d’Ebre gaudint del seu entorn natural a la vegada que es formen, agafen forces per a emprendre i dixen enrere l’estrès del mercat de treball”, destaca l’Ajuntament.

Una altra de les iniciatives que portarà a terme el projecte és el PandoraHub Fun! del 4 al 9 de setembre, una plataforma original i única a través de la qual es busca que diversos emprenedors tinguen un acompanyament especialitzat i pràctic a l’hora d’emprendre el seu negoci. Una de les activitats es farà a bord d’un vaixell pel riu Ebre. El programa, on hi participaran 4 experts i un màxim de 12 emprenedors, serà molt pràctic i entenedor per tal d’incentivar que els participants llencen al mercat la seua idea de negoci o renoven els seus serveis o productes en el cas d’empresaris ja en actiu.

Zona Líquida, referent en coworking rural
L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre sosté que Pandorahub encaixa perfectament amb el projecte de Zona Líquida, l’espai de ‘coworking’del municipi, on actualment hi treballen 5 usuaris. Es tracta d’un espai ubicat al costat de l’ajuntament, i disposa d’una àmplia zona de treball que s’adapta a les necessitats dels usuaris. Està gestionat per un dinamitzador i ofeeix 60 megues de velocitat de connexió a internet, podent arribar als 100 megues simètrics de pujada i baixada. “Zona Líquida no només és un espai de treball, també és un canvi de mentalitat per fomentar l’emprenedoria entre la població”, diu l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez. Amb projectes com este, l’Ajuntament vol “facilitar que els veïns puguen viure i treballar a Riba-roja sense haver d’abandonar el poble un cop acabats els seus estudis”, explica el regidor de Joventut, Francesc Esteve.

Zona Líquida també compta amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, “ja que va en la línia de la diversificació econòmica que necessita el nord de la Ribera d’Ebre, que en dos anys ha d’afrontar el tancament definitiu de la fàbrica de Flix”, remarca l’Ajuntament.