Uns 300 ebrencs enceten la campanya ‘On tot comença’ de cara al 27-S

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha participat en l'acte que s'ha dut a terme este diumenge a Tortosa, el primer dels 10 que es faran este estiu arreu del país | La Plataforma Trens Dignes, Unió de Pagesos i la Plataforma en Defensa de l'Ebre han defensat l'equilibri territorial

Sílvia Berbís
05 de juliol del 2015
Actualitzat el 06 de juliol a la 13:21h
Imatge aèria del punter humà que s'ha format este diumenge al parc municipal Teodor González de Tortosa.
Imatge aèria del punter humà que s'ha format este diumenge al parc municipal Teodor González de Tortosa. | ANC Terres de l'Ebre

Uns 300 ebrencs han format avui el primer punter humà de Catalunya per encetar la campanya On tot comença que ha posat en marxa a tot el país l’Assemblea Catalana de cara a incentivar la participació al proper 11-S i el vot independentista a les eleccions del 27 de setembre “per construir la nova república catalana. Amb la participació del president de l’ANC, Jordi Sánchez, l’Assemblea a les Terres de l’Ebre ha organitzat el primer acte d’una campanya de mobilització participativa convidant tothom a aportar idees per al nou país en l’àmbit de l’equilibri territorial. Per això, representants d’entitats civils ebrenques, com la Plataforma Trens Dignes, Unió de Pagesos i la Plataforma en Defensa de l’Ebre, han llançat els seus missatges reivindicatius demanant equitat territorial per a les zones amb poc pes polític, econòmic i demogràfic com l’Ebre.

La campanya On tot comença s’ha encetat a l’Ebre, ha apuntat Jordi Sánchez, “com a reconeixement al treball per la dignitat” que ha mostrat este territori en els últims anys, citant especialment la lluita contra els transvasaments i en defensa del riu i el delta. “Les Terres de l’Ebre són l’espai del país que amb major dignitat ha alçat la veu en defensa del territori i ha estat un símbol tota la batalla guanyada en la lluita contra el pla hidrològic i en defensa del seu espai més pròxim”, ha afirmat Sánchez. El president de l’ANC ha incentivat a la participació en la propera mobilització de l’11-S a l’avinguda Meridiana de Barcelona, que al seu parer ha de ser l’últim com a autonomia, i de cara a votar a les formacions independentistes “a les eleccions plebiscitàries del 27-S”. “No volem la independència per recuperar referents històrics, sinó per construir el futur, volem ser un país lliure per donar un futur millor”, ha proclamat. El líder de l’ANC ha apuntat que les infraestructures equivalen a oportunitats i distribució de la riquesa, per la qual cosa, ha defensat, “el nou país ha de servir per corregir tot allò que no s’ha fet bé des de Madrid i també des de Barcelona”.
 

Un moment de la formació ciutadana com les que es formaran l'11-S a l'avinguda Meridiana de Barcelona. Foto: Joan Panisello

El punter que han format els ebrencs reunits al parc municipal Teodor González serè el primer dels deu que es formaran arreu del país durant la campanya d’estiu, centrat en l’eix de l’equilibri territorial. En cada punter individual hi han pogut escriure el seu missatge. Les idees que vaja aportant la societat civil fins al 11-S “es recolliran per construir entre tots un país més just, més democràtic, més pròsper i més avançat”, segons ha afirmat l’Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l’Ebre.

Un equilibri que passa, també, per les infraestructures de mobilitat, com ha defensat la portaveu de la Plataforma Trens Dignes, Montse Castellà. “Volem governs que es facen seua esta reivindicació, volem un tracte equitatiu respecte a la resta del país, volem polítics que agafen les regnes per tal que nosaltres puguem jubilar les camisetes de la nostra lluita”, ha explicat, tot recordant la situació de greuge que afecta les Terres de l’Ebre en matèria ferroviària i de transports en general.

D'altra banda, la representant d’Unió de Pagesos, Aurora Forés, ha reclamat millores perquè els pagesos puguen viure dignament de l’agricultura, un dels sectors especialment rellevants a les Terres de l’Ebre. 

Manolo Tomàs, en nom de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, ha explicat què poden aportar les Terres de l’Ebre al nou país: “Aportem perseverança, perquè portem trenta anys defensant el riu”, ha recordat, i d’altra banda, ha explicat què n’espera el territori del futur país: “Volem que ens tinguen en compte, una nova situació de pes per a les Terres de l’Ebre, que no es passe  d’un centralisme a un altre, i un país que arracone la vella política dels transvasaments”.

A l’acte hi han assistit alguns alcaldes del territori, com el de la Ràpita, l’Ametlla de Mar i el de la ciutat amfitriona, Tortosa. Una actuació del grup Crator ha servit per tancar la primera acció de la campanya On tot comença.