El Parlament Europeu manté oberta la petició de la PDE sobre el pla de conca de l’Ebre

Enviarà una "missió" al delta de l'Ebre a principis de l'any vinent per avaluar els possibles efectes del pla

Redacció
22 de juny del 2015
Actualitzat el 24 de juny a les 10:19h
Manolo Tomàs i Matilde Font, en el decurs de la compareixença davant el Comitè de Peticions.
Manolo Tomàs i Matilde Font, en el decurs de la compareixença davant el Comitè de Peticions.
La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha comparegut avui per tercera vegada davant el Comitè de Peticions del Parlament Europeu, que mantindrà oberta, tal com demanava el moviment antitransvasament, la petició contra el pla de conca de l’Ebre del govern espanyol, ara en revisió, per tal que tant el govern com les associacions que s'hi oposen aporten més documentació i informació. Els europarlamentaris han atès els arguments de la PDE en advertir la vulneració de les directives marc de l’aigua, d’hàbitats i d’aus en què incurrix el pla. El Comitè ha acceptat també enviar una missió al delta de l’Ebre per avaluar-ne la situació, una visita que, ha anunciat, es durà a terme a principi de l’any vinent.

Matilde Font, en nom de la Coordinadora Antitransvasament, ha defensat la petició tot recordant que, en la revisió del pla de conca ara a exposició pública, que es preveu aprovar al setembre, no està previst modificar les 450.000 noves hectàrees de regadius que preveu el pla, ni rebaixar els 40 embassaments programats ni tampoc modificar el cabal ambiental reservat per al tram final del delta de l’Ebre. “Amb este panorama, el Delta no disposarà dels recursos per mantindre l'ecosistema i veu posar en dubte el seu futur”, ha advertit Font. La portaveu antitransvasament ha recordat que el delta de l’Ebre és el tercer més gran de la Mediterrània, després dels de la Camarga i el Nil, i que gairebé disposa de totes les figures de protecció ambiental internacional que existixen, per la qual cosa ha demanat als eurodiputats, en nom dels ciutadans del Delta, “que no ens abandonen i no donen per tancada esta petició”. “Som 60.000 persones i ens sentim indefensos, necessitem ajuda i els demanem que impedisquen que el govern espanyol continue malgastant els diners públics, tant els de la ciutadania com els dels fons europeus, i que li facen complir les normes d’estes institucions”, ha reclamat Font.

També ha reiterat la petició que una delegació del comitè i la comissió es desplace al delta de l’Ebre “per examinar sobre el terreny els efectes que podria tindre la planificació hidrològica espanyola i la revisió del pla de conca que el govern vol aprovar abans de fi d’any”. “En qualsevol cosa que millore la protecció del Delta, ens tindran al seu costat”, ha conclòs.
L’eurodiputada Pilar Ayuso, del Grup del Partit Popular Europeu, ha demanat el tancament de la petició al·legant que es va presentar en referència a l’esborrany del pla de conca del 2012, i que ara ja està en revisió, argument que ha rebatut la portaveu de la PDE recordant que el pla en revisió no modifica l’anterior en els aspectes essencials. Els europarlamentaris no només han atès la petició de la PDE i han anunciat la visita d’una delegació per al gener o febrer vinent, sinó que el representant de la Comissió, Jorge Rodríguez Romero, ha apuntat que "els arguments de la queixa PDE s'han incorporar en les recomanacions a complir en el nou pla".

La delegació de la PDE ha rebut també el suport dels eurodiputats catalans, Ernest Urtasun (ICV) i Josep Maria Terricabras (ERC). Josep-Maria Terricabras ha felicitat la PDE perquè la petició no es tancarà. "Hauria estat ridícul tancar una queixa per obrir-ne una altra. El més normal és que la petició es mantinga oberta, tenint en compte que l'esborrany del Pla hidrològic gairebé no recull cap de les recomanacions de la Comissió de l'informe de març de l'any passat ni tampoc cap de les al·legacions que la PDE va presentar", ha recordat. "A vegades, la Unió Europea ha de defensar els interessos dels ciutadans d'un estat membre de polítiques del seu govern. La política hidrològica del govern espanyol és tan nefasta que este és un cas així", ha afegit Terricabras.