L'olivera més vella de l'Estat es troba a Ulldecona, segons un estudi

Es tracta de la Farga de l'Arion i tindria més de 1.700 anys

Presentació de l'estudi davant la Farga de l'Arion, a Ulldecona.
Presentació de l'estudi davant la Farga de l'Arion, a Ulldecona. | Cedida
Redacció
18 de juny del 2015
Actualitzat el 19 de juny a les 8:29h
Un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid ha determinat que l'olivera coneguda com la Farga d'Arion, a Ulldecona té una edat estimada de 1.701 anys i que s'hauria plantat, per tant, el 314 dC durant el regnat de l'emperador Constantí I (306-337 dC).

L'estudi, els resultats del qual es van donar a conèixer ahir, ha estat dirigit pel catedràtic de Dasometria de l'Escola tècnica superior d'enginyers de muntanyes, forestals i de medi natural de la UPM, Antonio Prieto.

Els resultats de l'estudi revelen l'olivera monumental d'Ulldecona com l'arbre datat més antic de la Península i entre els més vells de tot el món. Prieto també ha treballat en la datació de la Farga del Pou del Mas, que es troba a la Jana (Baix Maestrat). En este cas l'edat estimada és de 1.182 anys i va ser plantat el 833, durant l'emirat d'Abderraman II (822-852 dC).

Els treballs de datació s'han centrat en l'estudi del perímetre del tronc dels arbres a 50 centímetres del sòl. Amb telemetria làser s'ha aixecat la secció que ha permès efectuar els càlculs específics per esbrinar l'edat de l'arbre. Un procediment que s'ha utilitzat com alternatiu a altres mètodes, com el carboni 14 o el mesurament dels anells de creixement, que no s'han pogut aplicar en este projecte.

Els treballs han estat patrocinats per la fundació del Banc Santander a instàncies de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.

El Territori del Sénia, format per 27 pobles valencians, catalans i aragonesos conserva la major concentració d'oliveres monumentals del món: 4.798 de més de 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra, repartits per 22 pobles.