Gervasi Aspa renuncia a ser reelegit president d’ERC a les Terres de l’Ebre

La Federació ebrenca d’ERC canviarà la presidència i executiva en el Congrés de dissabte al Perelló | La desfeta electoral de la seua candidatura a Deltebre contrasta amb el dolç moment que viu la formació republicana

Aspa, amb Gas i Tomàs, a la roda de premsa per valorar els resultats electorals.
Aspa, amb Gas i Tomàs, a la roda de premsa per valorar els resultats electorals. | ERC
Redacció
17 de juny del 2015
Actualitzat el 18 de juny a les 7:56h

Gervasi Aspa, president de la Federació d’ERC a les Terres de l’Ebre en els últims onze anys, no optarà a tornar a ser elegit al capdavant del partit al territori en el Congrés Regional de la Federació que tindrà lloc el dissabte 20 de juny al Perelló. Este dilluns acabava el termini de presentació de candidatures i només s’ha presentat una única llista, que no s’ha volgut fer pública per respecte a la militància que la coneixerà i votarà dissabte. La retirada d’Aspa arriba just en el moment en què la formació viu “el màxim de força institucional que hem tingut mai a ERC a les Terres de l’Ebre”, en paraules de l’encara president territorial republicà, per bé que paradoxalment la candidatura que ell encapçalava, a Deltebre, ha partit una patacada sonada, passant de 7 regidors a 2, i de gairebé 2.200 vots a 700. Això sí, Aspa deixarà la presidència amb un partit convertit en la segona força a les Terres de l’Ebre, amb més llistes electorals presentades, més vots, més regidors i més alcaldies que mai.

De fet, l’any 2004, quan ell va assumir el càrrec, el partit comptava amb 65 regidors i ara en té 161. Ara, concretament, ERC ha assolit 19 alcaldies, una fita valorada molt positivament en la roda de premsa que ha ofert este matí Aspa acompanyat del secretari de Política Municipal, Adam Tomàs, i del de Política Parlamentària, Paco Gas. De fet, ERC és la força amb més alcaldies, una més que CiU, i durant tota la legislatura presidirà els ajuntaments de l’Aldea, l’Ametlla de Mar, Paüls, el Perelló, Roquetes, Xerta, Alcanar, Amposta, la Ràpita, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, Miravet, Móra la Nova, la Torre de l’Espanyol, Caseres i la Fatarella; a més, tindrà els dos primers anys de l’alcaldia de Vilalba dels Arcs i la presidència de l’EMD de Campredó. ERC també compartirà govern municipal a Ascó i Sant Jaume d’Enveja. A tot això, cal sumar-hi els governs amb presidències compartides dels consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià i un possible pacte de govern a la Diputació de Tarragona. El president republicà ha posat esta representació institucional “al servei del procés per aconseguir la independència”.

El president republicà s’ha mostrat orgullós de deixar un partit “molt cohesionat, obert i renovat, amb incorporacions de gent jove, independent i provinents d’altres partits, amb una gran presència a comarques com la Terra Alta i la Ribera d’Ebre”. Un partit, ha dit, “que es col·loca a la centralitat de la política catalana i ebrenca i que vol ser el pal de paller de les esquerres catalanes”. El balanç que ha fet Aspa del seu mandat és “satisfactori i magnífic” i l’ha atribuït també a la faena i treball que ha fet molta altra gent, a la qual ha agraït la col·laboració.