Operaris amb piragües faran prospeccions al riu entre Tortosa i Amposta per detectar caragol maçana

Nova campanya de la CHE, a partir de divendres vinent

Un exemplar adult de caragol maçana.
Un exemplar adult de caragol maçana. | CHE
Redacció
16 de juny del 2015
Actualitzat el 18 de juny a les 8:05h

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre desenvoluparà entre els dies 19 i 21 de juny una nova campanya de prospeccions de caragol maçana (Pomacea sp.) al riu Ebre, entre Tortosa i Amposta, com a mesura destinada a controlar la situació d'afecció d'esta espècie invasora i reduir el risc que s’escampe riu amunt.

A més, l'acció permetrà comprovar que els treballs d'eradicació escomesos en este tram l’any passat van ser fructífers i la zona es manté neta. Si no és així, es retiraran els exemplars adults i postes que es troben. Estes noves prospeccions s’efectuaran des de Tortosa cap a Amposta per les dos riberes i les executarà l'empresa Paleoymas, que utilitzarà piragües per facilitar l'entrada en zones amb vegetació. A les zones amb escassa profunditat, amb menys d'un metre de calat, la prospecció es durà a terme sondejant el riu al tacte i mitjançant instruments manuals de captura (xarxes, sedassos i bastons telescòpics amb cassó còncau a l'extrem).

L'última campanya es va efetuar al novembre i es van retirar en total 2.196 postes i 699 exemplars adults a la zona afectada i limítrofs. En l'àmbit de la gestió la CHE, tal com insistix en una nota de premsa, aposta per la creació de "tallafocs de ribera", franges en les quals s'eliminaria tota la vegetació i elements que puguen ser possibles llocs de deposició de les postes de l'espècie.

La Confederació manté també accions de conscienciació social sobre les espècies invasores entre les quals destaquen les del musclo zebra i el caragol maçana.