Governs en minoria i pactes de tots colors resolen alcaldies d'última hora

El PSC a Aldover i Entesa pel Pinell governaran en minoria, com també CiU a Rasquera, que obté l'alcaldia amb el suport de SI | A Godall, han pactat PSC i PP; a Camarles, CiU i PSC, i a Vilalba dels Arcs, ERC i la FIC

S.Berbís
15 de juny del 2015
Actualitzat el 16 de juny a les 16:40h
La socialista Teresa Esmel, nova alcaldessa de Godall després del pacte entre el PSC i el PP.
La socialista Teresa Esmel, nova alcaldessa de Godall després del pacte entre el PSC i el PP.
Fins a última hora es van gestar les negociacions i els pactes que han acabat definint els colors de les sis alcaldies que estaven pendents abans d’entrar en el cap de setmana de constitució dels ajuntaments. Unes alcaldies que s’han resolt de manera ben diversa. De les sis que restaven obertes, Aldover, el Pinell de Brai, Godall, Camarles, Vilalba dels Arcs i Rasquera, les dos primeres queden les forces més votades en minoria, i a la resta s’han tancat pactes de ben diversa natura (a Rasquera, en principi, només d'investidura) i un tret comú: la força més votada hi ha quedat fora.

En el cas d’Aldover i el Pinell de Brai no hi ha hagut pacte, de manera que la socialista Teresa Forés governarà en minoria al municipi del Baix Ebre, mentre que Marc Martínez pren el bastó també en minoria per Entesa pel Pinell a la població de la Terra Alta. Dos formacions que ja governaven en l’anterior mandat. A Rasquera, s'ha produït un pacte d'última hora entre CiU i SI, mitjançant el qual el convergent Jesús Benaiges agafa l'alcaldia tot i que SI es queda a l'oposició i desbanca d'esta manera ERC. De fet, en cap dels altres pactes in extremis s'ha repetit les mateixes sigles. 

En els pactes restants, ERC ha perdut dos alcaldies tot i haver estat la força més votada i CiU una. Així, a Godall, el pacte entre el PSC i el PP ha donat l’alcaldia a la socialista Teresa Esmel. A Camarles, l’acord s’ha tancat entre el PSC i CiU, que es repartixen l’alcaldia amb els dos primers anys per al socialista Ramon Brull, i deixen també ERC a l’oposició. És CiU la desbancada a Vilalba dels Arcs després de l’acord entre ERC i la FIC, que atorga l’alcaldia a Maria Teresa Mariné els dos primers anys, amb intercanvi els dos últims.

Així les coses, ja tancat tot el procés de pactes, val a dir que els establerts entre el PSC i ERC han estat els més repetits, i s’ha donat a poblacions com l’Ametlla de Mar, Móra la Nova, Sant Jaume d’Enveja. Els altres acords de govern tancats han estat, a més dels apuntats abans de darrera hora, el de Roquetes, entre ERC i CiU; un a quatre bandes entre ERC, el PSC, SI i ICV a la Ràpita, tots dos amb alcaldia per a ERC; a Ascó, entre la FIC i ERC, i un acord d’unitat entre CiU i el PSC a Riba-roja d’Ebre.

A banda d’Aldover, Rasquera i Pinell, els altres governs que han quedat en minoria ara per ara són Tortosa (Ferran Bel, amb pacte de governabilitat amb ERC), Deltebre (amb Lluís Soler, de CiU), Corbera d’Ebre (Antonio Álvarez, Entesa per Corbera) i Ulldecona (Núria Ventura, Socialistes d'Ulldecona).

Així doncs, les investidures s’han tancat amb 19 alcaldies per a ERC, 18 per a CiU, 9 per al PSC, 3 per a marques blanques que integren ICV i una per a Acord per Bot, la FIC i la UPTA respectivament. Concretament, al Baix Ebre són 6 alcaldies per a ERC, 5 per al PSC i 3 per a CiU; al Montsià, 4 per al CiU i el PSC respectivament, 3 per a ERC i 1 de Futur per la Sénia-Entesa; a la Ribera d’Ebre, 6 alcaldies de CiU, 7 d’ERC i 1 per a la FIC, i a la Terra Alta, 5 alcaldies de CiU, 3 d’ERC, 1 de la UPTA, 1 per a Acord per Bot i 1 per a Entesa pel Pinell de Brai i Entesa per Corbera d’Ebre respectivament.