Pacte entre ERC i PSC per governar al consell comarcal del Baix Ebre

Les dos formacions reproduïxen l'acord assolit al Montsià | L'ens tindrà un president republicà els dos primers anys i un socialista els dos últims

Compareixença, esta tarda, per anunciar el pacte assolit al consell comarcal del Baix Ebre.
Compareixença, esta tarda, per anunciar el pacte assolit al consell comarcal del Baix Ebre. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
08 de juny del 2015
Actualitzat el 09 de juny a les 15:40h

No governarà al consell comarcal del Montsià este mandat, tal com ja es va anunciar la setmana passada, i tampoc ho farà al Baix Ebre. CiU perd el segon dels quatre consells comarcals ebrencs arran del pacte que reproduïxen ERC i PSC per, en esta ocasió, apartar CiU tot i ser la força més votada. Els 8 consellers obtinguts pels republicans i els 5 socialistes sumen la majoria suficient per pujar a un govern que presidirà els dos primers anys un representant d’ERC i els dos següents un del PSC. Així, en dos anys, per primera vegada el Consell del Baix Ebre tindrà un president socialista, tot i que avui no s’han anunciat encara els noms de les dos persones que ocuparan este càrrec, els darrers quatre anys en mans del convergent Lluís Soler.

El nou acord entre republicans i socialistes ha estat anunciat esta tarda en una roda de premsa urgent pel president de la Federació de l’Ebre d’ERC, Gervasi Aspa, i el membre de l’executiva nacional del PSC Manel de la Vega, que han comparegut acompanyats dels alcaldes en funcions de Roquetes i Tivenys respectivament, Paco Gas i Maria Beltran.

El pacte assolit entre les dos formacions al Montsià, han apuntat, ha estat una experiència que “ara exportem al Baix Ebre”, ha apuntat De la Vega, que ha remarcat, no obstant això, que les dinàmiques comarcals no tenen a veure en les municipals, tot avançant-se a possibles plantejaments referents al fet que no s’haja reproduït també l’acord entre ERC i PSC a la capital, Tortosa: “Pensàvem en la comarca i este pacte no va lligat a cap conjuntura local ni vinculat a cap poble, perquè la dinàmica és diferent”, ha apuntat. “Per a nosaltres el pacte té molt valor, el PSC mai ha tingut la presidència del Consell del Baix Ebre en 30 anys d’història”, ha reconegut.

D'altra banda, Aspa ha avançat que “l’aposta per la cohesió social i la dinamització econòmica, el turisme”, així com la potenciació del consell d’alcaldes, són algunes de les prioritats que han quedat marcades en les negociacions. No ha entrat a concretar projectes específics a impulsar durant la legislatura, però ha aprofitat per llançar un missatge a les administracions superiors, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, a les quals s’ha dirigit per demanar la mateixa complicitat amb el Consell Comarcal que han tingut fins ara: “Esperem tindre la certesa que la Diputació i la Generalitat tindran la mateixa generositat que fins ara. Si no, patirem per tirar endavant alguns projectes”, ha advertit.

Tant els negociadors d’ERC com del PSC presents a la compareixença han assegurat que no s’ha decidit encara el nom dels dos presidents, a l’espera de la constitució dels ajuntaments este dissabte.