Montserrat (ERC) vol iniciar la legislatura amb secretari i interventor propis per a l'Ajuntament d'Alcanar

El consistori del Montsià fa un any que no disposa d'estos funcionaris clau | Els republicans, que han obtingut una contundent majoria absoluta després d'un any convuls, estenen ponts de diàleg a les altres formacions, menys CiU

Sofia Cabanes
08 de juny del 2015
Actualitzat a les 16:15h
Alfons Montserrat s'ha mostrat visiblement emocionat en ser rebut per desenes de ciutadans, regidors i càrrecs d'ERC.
Alfons Montserrat s'ha mostrat visiblement emocionat en ser rebut per desenes de ciutadans, regidors i càrrecs d'ERC. | Sofia Cabanes


La pèrdua d’habitants va fer que Alcanar, juntament amb Batea i Ginestar, fos un dels pobles de les Terres de l’Ebre que perd regidors en esta legislatura, concretament passa de 17 a 13. Això, juntament amb la convulsió política i judicial que ha viscut el municipi en els darrers 2 anys, que ha suposat la imputació –tot i que sense càrrecs – de l’alcalde i el que ha estat fins ara regidor d’Urbanisme,  propiciava sobre el municipi i sobre el partit de govern, ERC, un escenari del tot incert. El transcurs de la campanya feia preveure que si el partit liderat per Alfons Montserrat no obtenia una majoria absoluta o suficientment àmplia com per evitar pactes entre l’oposició, perdria el govern i una de les places fortes dels republicans a les Terres de l’Ebre, encara que aconseguís ser la força més votada.

Finalment i trencant pronòstics, Montserrat va aconseguir el 24 de maig una contundent majoria absoluta que hauria de permetre que els republicans governen amb placidesa els propers 4 anys. ERC suma 7 regidors i augmenta 383 vots respecte les eleccions de fa 4 anys. Molt lluny queda la segona força més votada, CiU, que es queda amb 2 regidors i ha perdut el suport de 253 votants.  Llevat de la CUP, que entra per primer cop al consistori canareu amb un regidor (460 vots), els altres partits amb representació experimenten també una caiguda respecte als comicis de fa 4 anys. El PSC, que tindrà 2 regidors per 216 vots i el PP, que només tindrà un regidor, perd gairebé la meitat del seu electorat (360 vots).

“La ciutadania a la vista de les experiències viscudes i les dificultats per poder governar, s’ha inclinat majoritàriament perquè hi hagués un govern fort i per això ens han fet la seua confiança”, ha manifestat a aguaita.cat Alfons Montserrat, que en la passada legislatura va governar en minoria i, sota l’amenaça en algun moment, de patir una moció de censura: “Hem tingut un mandat molt difícil, en una situació de govern en minoria. Ens hem trobat amb força dificultats per dur a terme l’acció de govern. Possiblement això s’haja traslladat a la ciutadania”, afegix.

Malgrat la majoria absoluta, Montserrat explica que ERC ha fet ronda de contactes amb altres partits “per establir ponts de diàleg per sumar”. “Tot i la majoria, no voldríem girar-nos d’esquena a la resta de grups “, diu.  Les converses s’han dut a terme amb CUP, PSC i PP, no així amb CiU amb qui la situació al llarg del mandat s’ha fet especialment tensa. “O s’opta per una via de diàleg, o s’opta per una via de destrucció a les persones i de pràctiques que estadísticament no són normals, perquè no és habitual ni en Ajuntaments que són capital d’estat que es facen les arts que s’estan fent a Alcanar. Amb la qual cosa, una cos és incompatible amb l’altra”, assenyala el futur alcalde.

La primera mesura, aconseguir secretari i interventor

La primera acció que s’ha proposat aconseguir el govern liderat per Alfons Montserrat és la d’aconseguir secretari i interventor propis. “Fa dies que estem penjats al telèfon per intentar normalitzar la situació”, reconeix el republicà. I és que el consistori canareu no disposa, des de fa un any, d’estos dos funcionaris clau per garantir el bon funcionament de la institució. “Hem estat tot un any aturats, tenint secretari i interventor acumulat gràcies a l’Ajuntament de la Ràpita i a l’Ajuntament de Benicarló, fet que suposa que estes persones hagen de fer un esforç brutal de desgast , però a pesar d’això, que és d’agrair, només podem complir amb els tràmits legals, no implementar accions de govern. No podem avançar i és una situació dramàtica, perquè fa 12 mesos que estem així. Dubto que hi haja cap ajuntament de l’Estat que haja passat per això”, lamenta Montserrat.