MésU descarta qualsevol pacte i tampoc facilitarà la investidura de Núria Ventura a Ulldecona

Sofia Cabanes
03 de juny del 2015
Actualitzat a les 23:18h
Membres de la llista de Més Ulldecona.
Membres de la llista de Més Ulldecona. | Cedida

Més Ulldecona – Acord Municipal (MésU-AC) es quedarà a l’oposició la propera legislatura després de descartar un pacte amb els Socialistes d’Ulldecona, d’una banda, i amb el bloc conformat per CiU i PP, de l’altra. Així ho va anunciar este dimarts a la tarda el regidor electe de la formació Paco Lavega, en una roda de premsa a la població del Montsià.

Segons va exposar Lavega, MésU va mantenir reunions tant amb CiU com amb els socialistes. “CiU ens va oferir un pacte juntament amb el PP. No l’hem acceptat, perquè no ho veiem ni lògic ni ètic ni coherent amb la nostra aposta política. Som un partit independentista que hem signat el compromís de l’ANC i l’AMI i no podem saltar-nos això, tal com ells ens proposaven”. Amb els socialistes, precisament, el punt de desencontre a estat este: “una de les condicions que vam posar que va ser que firmessen el compromís per aclarir la seua postura. No han acabat de posicionar-se ni cap a una banda ni cap a l’altra i això ens preocupa. El que ens van comunicar és que no el signarien, que no el van signar en el seu moment i que ara no veien per què havien de signar-lo”,  explica el líder de MésU.

Lavega reconeix que, després de la proposta de CiU per pactar conjuntament amb el PP, “si els socialistes haguessen firmat el compromís estaríem més a prop d’ells”. “Ens preocupa que no es moguen d’esta  zona neutral. El municipi i el país va tot lligat, hem de treballar pel poble i pel país i aquí és on no ens posem d’acord”, insisteix.

Tot i que un eventual pacte amb MésU no treia els Socialistes d’Ulldecona de la minoria, hauria enfortit un govern que, si no hi ha cap sorpresa, estarà conformat únicament pels 5 regidors socialistes. Sense cap pacte a la vista amb altres partits, Ventura es veuria obligada a negociar amb les altres forces polítiques qualsevol afer o projecte que haja de passar pel ple. “Per qui ha de governar és molt difícil fer-ho en minoria, però el poble en pot sortir beneficiat, perquè caldrà consensuar i negociar-ho tot”, segons Lavega.

El regidor de MésU reconeix, però, que si no hagués obtingut estos resultats (han perdut un dels seus dos regidors), ara segurament la situació seria una altra:  “si haguessem aconseguit millorar resultats o, com a mínim, conservar el segon regidor el pacte seria d’una altra manera, perquè la composició de resultats dels altres partits també seria diferent”. Segons Lavega, la CUP ha recollit el vot del jovent independentista del poble i això “ha repartit molt el vot”.

Investidura incerta
Lavega tampoc facilitarà, en un principi, la investidura de Ventura com a alcaldessa, la qual cosa propicia un escenari incert el proper 13 de juny, data en què es constituiran els nous ajuntaments. Segons la Llei del Règim Electoral General (Loreg), serà alcalde el candidat que obtinga la majoria absoluta en vots. Una situació poc probable ara per ara a Ulldecona. Si això no succeïx, encara que un altre candidat obtingués més vots (sempre sense assolir la majoria absoluta), Ventura seria proclamada alcaldessa per ser la cap de llista de la força més votada.

MésU ha avançat que  no tenen previst abstenir-se i que “segurament” votaran el seu candidat, Paco Lavega, en el dia de la investidura i que tampoc no han assolit cap acord amb ningú per a este dia. “El lògic seria que cada força votés el seu candidat”, sentencia Lavega.