Josep Caparrós (ERC) aposta per un govern de 17 regidors a la Ràpita

Segons el líder dels republicans, "l’objectiu no és que estem tots simplement per estar, sinó ser el màxim nombre possible per fer alguna cosa potent per al poble" | L'alcaldable republicà reconeix que "hi ha dos intensitats" en l'acceptació de la proposta | ERC la Ràpita no interposa la signatura del compromís de l'ANC i l'AMI com a condició de pacte

Sofia Cabanes
02 de juny del 2015
Actualitzat el 03 de juny a les 0:20h
Josep Caparrós valorava anit els resultats obtinguts per la formació que encapçala.
Josep Caparrós valorava anit els resultats obtinguts per la formació que encapçala. | Eva Mascarell
 

Josep Caparrós valorava el 24-M els resultats obtinguts per la formació que encapçala. Foto: Eva Mascarell


Quan el mateix diumenge 24 de maig a la nit, entre celebracions, el líder d’Esquerra a la Ràpita, Josep Caparrós, afirmava que volia conformar un govern “fort i ampli” per al poble no era una frase feta o una afirmació banyada per l’optimisme d’una victòria insòlita dels republicans a la tercera població de les Terres de l’Ebre.  ERC ha proposat a les 6 formacions electes conformar un govern d’unitat i que cadascun dels 17 regidors del ple tinga una responsabilitat en el futur govern municipal.

Així ho ha exposat a aguaita.cat Josep Caparrós, pràcticament, una setmana després d’haver fet una reunió conjunta amb els representats de tots els partits i d’haver finalitzat ja una primera ronda de contactes bilaterals entre els membres d’ERC designats per dur a terme les negociacions –Albert Salvadó i Enric Vidal- i aquells designats per CiU, PSC, Més Ràpita, SI i ICV. “La sensació no és dolenta. Sí que és veritat que el repte és complicat, tenint en compte que som 6 partits i 17 regidors. És un objectiu complex i difícil, però hi estem treballant”, afirma Caparrós.

L’objectiu, en paraules de l’alcaldable pels republicans, és conformar un govern “que pense a llarg termini”. “No volem fer un govern a 4 anys vista, per continuar en la via del tacticisme polític i de no ser capaços de tirar endavant entre tots projectes que puguen transformar la Ràpita. Si tots canviem de xip i som conscients que tenim l’oportunitat de tindre 17 persones per a treballar per al poble, això pot sortir molt bé”, assegura.

La resposta, de moment, “no ha estat la mateixa per part de tothom”. Tot i que “no s’han exposat reticències explícites”, segons subratlla, "s'intuïxen" “dos intensitats” en l’acceptació de la proposta. Caparrós insistix que "l’objectiu no és que estem tots simplement per estar, sinó ser el màxim nombre possible per fer alguna cosa potent per al poble. Els programes electorals són iguals en un 90 %. No entenc perquè no em de donar l’oportunitat a la Ràpita de tindre 17 persones treballant per un mateix objectiu", remarca. 

 "No veig que  haguem de condicionar la governabilitat del poble per un tema nacional"

A diferència del que està succeint en altres poblacions, on ERC exigix com a condició indispensable per a qualsevol pacte de govern la signatura del compromís per la independència de l’ANC i l’AMI, els republicans posen per davant, en el cas de la Ràpita, “la gestió del poble”. “Estem conformant un govern per a gestionar la Ràpita, la meua prioritat és coincidir en la manera d’entendre la gestió del poble. Pel que fa al procés nacional, cadascú tenim els nostres pensaments”.

Tot i això, Caparrós subratlla que ha fet saber a tots els partits polítics que, si és ratificat com a alcalde, “la Ràpita tindrà un alcalde clarament independentista”. “No renunciaré als meus ideals nacionals, ni puc obligar a cap altre partit que canvie la seua posició. L’important no és el posicionament del govern, sinó el de l’Ajuntament. Tindrem un ple amb 6 regidors independentistes d’ERC, 1 de SI i 5 de CiU, per tant l’Ajuntament de la Ràpita té un marcat color independentista”. “No veig que  haguem de condicionar la governabilitat del poble per un tema nacional”.
 
Un plantejament generós
El plantejament dels republicans a les altres 5 forces polítiques és la de conformar un govern amb on cadascun dels 17 regidors tinguen la seua regidoria. “Fem un plantejament generós”, subratlla Caparrós, “no és que ERC es quede les regidories potents i done als altres la morralla, sinó que proposem allò que entenem que per a aquells partits és més atractiu. Ens creiem el govern d’unitat i per això som generosos”.

Un òrgan clau per reforçar la unitat de govern i treballar sobre les línies estratègiques del mandat seria la de “convertir la junta de portaveus en un òrgan col·legiat formalment constituït”. “Ha de ser un òrgan molt útil, tant si tots els partits acaben formant part del govern com si no”, insistix el líder dels republicans.

Al marge de les negociacions pel futur govern municipal, Caparrós confia comptar amb els suports necessaris per ser investit alcalde el proper 13 de juny. “No tenim res firmat amb ningú encara, però confio tindre el suport necessari", afirma. Caparrós necessitaria almenys 9 vots a favor en una primera ronda o, si això no es dóna –que sembla improbable-, seria investit com a alcalde com a cap de la llista més votada.