La junta electoral valida dos vots a PxC i li atorga un regidor a Roquetes que treu la majoria absoluta a ERC

S.B.
28 de maig del 2015
Actualitzat a les 18:15h
Imatge de la presentació de la candidatura d'ERC a Roquetes.
Imatge de la presentació de la candidatura d'ERC a Roquetes. | ERC

Dos vots corresponents a les eleccions municipals a Roquetes, inicialment considerats nuls, han estat validats per la junta electoral de zona i han desfet l’empat en els vots per l’últim regidor entre ERC i Plataforma per Catalunya en favor d’este últim partit. D’esta manera, PxC, que havia quedat sense representació al Consistori roquetenc –on l’últim mandat en tenia dos-, obté un regidor, i Esquerra Republicana el perd, i amb ell, la majoria absoluta, per quedar-se amb 6. L’alcalde republicà en funcions, Paco Gas, ha mostrat la seua extranyesa pel fet que la junta electoral de zona haja revisat “d’ofici” el recompte de vots donant validesa als dos nuls “sense que hi hagués cap reclamació i en contra del criteri inicialment aplicat pels presidents de mesa, amb els vocals, i amb l’acord unànim de tots els apoderats, inclòs PxC”. Esta discrepància de criteris en la validació del vot, i el fet que s’impose el de la junta, fonamentarà el recurs que pensa presentar ERC contra la decisió. En tot cas, Gas reconeix que, “siga com siga, per a ERC haver obtingut 6 regidors, si finalment queda així el cas, és tot un èxit”.

En el recompte de diumenge es va produir un empat, en l’aplicació de la llei d’Hondt, a 184 vots, entre ERC i PxC i, tal com va confirmar la junta electoral a la qual li van traslladar la consulta, en este cas es decantava el seté regidor per a Esquerra per ser la força més votada. “Amb tot, sense que ningu reclamés, dimecres la junta va avisar-nos que anava a fer una revisió de vots i així es va produir”. Contràriament al que havia decidir el president i vocals de mesa, la junta de zona va decidir validar dos vots per a PxC introduïts en sengles sobre dins dels quals també s’havia afegit dos papers de propaganda de Plataforma que representaven dos xecs en favor d’un nom i una signatura en àrab. Amb esta propaganda, utilitzada en la campanya electoral, PxC pretenia denunciar públicament els ajuts oficials en favor d’immigrants, per la qual cosa va meréixer la reprovació d’entitats com SOS Racisme. La junta electoral de zona ha acceptat ara esta propaganda per acompanyar dos vots.

“Quan el president de mesa va considerar-ho vot nul, tots els representants polítics presents, inclòs el de PxC, ho van aceptar, i ara ens trobem en una revisió dels vots nuls que no respon a cap reclamació i que a més, imposa un determinat criteri per sobre del dels presidents i vocals de mesa”, ha apuntat Gas, tot afegint la seua intenció de presentar recurs.
De moment, però, no només ERC per la excepcional majoria absoluta aconseguida a Roquetes, sinó que PxC recupera part de la representació perduda. Gas ha avançat que la setmana vinent iniciarà converses per mirar d’establir un acord amb la segona formació a Roquetes, CiU, “amb qui ja hem governant 8 anys sense conflictes, unes converses que de tota manera teniem previst fer igualment encara que s’hagués mantingut la majoria absoluta”, ha assegurat. El republicà considera que “igualment haver aconseguit 6 regidors, i amb una diferència de 4 respecte el segon, és un gran èxit, de manera que agraïm el gran suport que ens han donat els nostres conciutadans”, ha afegit.