CiU advertix a ERC que caldrà “lleialtat a tots els nivells” si es prioritza la consigna sobiranista en els pactes

Redacció
26 de maig del 2015
Actualitzat el 27 de maig a les 8:38h
La presidenta de la Federació de l'Ebre, Imma Juan, amb els presidents comarcals, esta tarda.
La presidenta de la Federació de l'Ebre, Imma Juan, amb els presidents comarcals, esta tarda. | Sílvia Berbís
 
“Lleialtat a tots els nivells”, esta és l’exigència que la presidenta de la Federació de CiU a les Terres de l’Ebre, Imma Juan, ha dirigit a ERC cas que la consigna sobiranista siga presa com a una prioritat a l’hora d’establir pactes postelectorals. De moment, CiU començarà la ronda de contactes pels consells comarcals, on la formació nacionalista ha obtingut més consellers que la resta a totes les comarques excepte al Montsià, que ha empatat a 9 amb ERC. D’entrada, però, Juan ha exposat que cada consell comarcal és independent en les negociacions, com també ho és cada ajuntament “perquè cada poble té la seua dinàmica”. CiU ha fet una lectura “molt i molt” positiva dels resultats que ha obtingut el partit a les eleccions municipals, en haver revalidat la condició de força més votada al conjunt de les Terres de l’Ebre, amb més de 33.000 vots i gairebé 2.000 vots d’avantatge sobre la segona formació, ERC.

La complicació de la situació social i també la crisi que viuen els ajuntaments pel que fa al finançament no premia els partits al govern i, atès que CiU és la formació amb més alcaldies en el darrer mandat, no l’afavoria de partida. Esta tesitura fa que Convergència i Unió es declare “satisfeta”  dels resultats a l’Ebre. “Hem patit una situació complexa pels temes socials i l’endeutament d’alguns ajuntaments, que han hagut de gestionar els recursos de forma eficient, i això, tenint en compte que CiU governa a molts municipis, feia que fos una incògnita com podien anar els resultats”, ha explicat la presidenta de la Federació en la primera roda de premsa de valoració dels comicis al territori, a la qual han assistit també els quatre presidents comarcals de CDC: Lluís Soler (Baix Ebre), Pere Vidal (Montsià), Carles Luz (Terra Alta) i Jordi Borràs (Ribera d’Ebre). Davant d’això, el fet d'haver aconseguit el 32,19 % dels vots és vist com una “bona resposta” dels electors. Juan ha citat també altres factors condicionants en la seua lectura, com ara la “diversitat de marques blanques” que han concorregut a les municipals, “fet que podia confondre la ciutadania”; l'abaixada global de participació, del 72,3 % del 2001 al 66,7 % a ara, i que partien “del sostre aconseguit fa quatre anys, que fa formal que es produïsca alguna davallada”. I malgrat tot, ha recordat, “de 57 pobles –incloses les EMD-, hem obtingut 15 alcaldies amb majoria absoluta i a altres 11 o 12 poblacions possiblement s’assoliran pactes que podran fer sumar més alcaldies”. Ha destacat els “resultats espectaculars” a la Terra Alta, a la capital, Gandesa, també a la capital de la Ribera d’Ebre, Móra d’Ebre, i també s’ha referit a la pèrdua de les majories absolutes a Tortosa i, especialment, Amposta, on han perdut també les eleccions. En el primer cas, ha apuntat que “era molt complicat mantindre-la tenint en compte la diversitat de partits que han concorregut” i ha afirmat, sobre els possibles pactes que es puguen produir, que “estic confiada que Bel sabrà el que ha de fer, Tortosa és prou independent i té prou entitat per dur a terme una negociació que aporte estabilitat al govern”. Respecte a Amposta, ha afirmat que “evidentment ha influït el fet que al mig de la campanya es desplegués la Guàrdia Civil a l’Ajuntament, oferint una imatge impactant que podria confondre a molta gent”. També ha posat en relleu “l’estratègia” per tombar la majoria absoluta a Amposta iniciada per Plataforma per Catalunya, a la qual deprés es van apuntat la resta de forces, ERC i el PSC”.

Negociacions pels pactes
Arriba ara el moment de negociar els pactes per configurar els nous governs municipals i els consells comarcals. CiU emprendrà els contactes amb els diferents partits, començant per ERC com a segona força més votada i, preguntada sobre si la consigna sobiranista, que prioritzaria acords entre estes dos formacions, marcaria la línia, ha dirigit una consideració als republicans: “Caldria lleialtat a tots els nivells, cal veure si la lleialtat és de tots o cadascú es mou en funció del programa . D’entrada, “estem oberts”, ha dit, i cada comarca i municipi és independent “perquè cadascú té la seua propia dinàmica”, ha afegit.