Luz estén la mà a les altres formacions al Consell Comarcal de la Terra Alta

Majories absolutes a Gandesa (CiU) i Batea (UPTA) | Cau l'única alcaldia del PP a les TE, la d'Horta de Sant Joan

El conseller Francesc Homs va assistir a la presentació de la candidatura de Luz.
El conseller Francesc Homs va assistir a la presentació de la candidatura de Luz. | CiU
Andreu Prunera
26 de maig del 2015
Actualitzat el 27 de maig a les 8:43h

La descomposició de la Unió per la Terra Alta (UPTA) -la marca que molts alcaldes afins al PSC feien servir de cara al Consell Comarcal- i la falta d’un paraigua comú entre els exsocialistes han fragmentat els vots a la comarca i han deixat el Consell Comarcal en safata a Convergència i Unió, que s’ha quedat molt a prop de la majoria absoluta. En concret, CiU revalida els seus nou consellers i estarà seguida molt de lluny per Esquerra Republicana, amb cinc consellers, i quatre formacions tindran un únic representant: el Partit Popular, Convivència i Progrés, UPTA, la FIC i Entesa (ICV).

Amb este nou escenari, Convergència i Unió no hauria de tindre dificultats per governar, ja que en tindria suficient amb reeditar el pacte de l’última legislatura amb el Partit Popular per aconseguir la majoria. Tot fa pensar, doncs, que Carles Luz –alcalde de Gandesa- repetirà com a president del Consell Comarcal en els pròxims quatre anys. “És aviat per dir res perquè toca asseure’ns i parlar amb totes les formacions, però intentarem fer un pacte més gran que en l’última legislatura i esperem implicar més forces en l’acció de govern”, ha destacat Carles Luz.

Luz s’asseurà amb totes les formacions, la majoria de les quals han arribat al Consell fruit de la fragmentació de l’antiga UPTA, que només comptarà amb un conseller, ja que només es presentava amb estes sigles a Batea. D’altra banda, Convivència i Progrés –amb un conseller- ha estat fruit d’una aliança entre els exsocialistes de la Fatarella i Bot, mentre que Entesa –adscrita a Iniciativa per Catalunya- ha estat la marca que han fet servir els alcaldes de Corbera d’Ebre i el Pinell de Brai per optar a la reelecció.
 
Majoria absoluta a la Gandesa i Batea


Els resultats més destacats de la jornada electoral de diumenge a la Terra Alta es van viure a les dos localitats amb més habitants de la comarca. D’una banda, a Gandesa, Carles Luz va ser reescollit alcalde, esta vegada amb majoria absoluta, un resultat que no treia cap formació política des de CiU als anys noranta. “Estem molt satisfets, és un resultat que avala la faena que s’ha fet en els últims anys i continuarem treballant per Gandesa”, assegura Luz.

D’altra banda, l'UPTA ha reeditat la majoria absoluta a Batea, on hi havia una expectació especial per veure si el cas de la Fundació Privada Terra Alta Segle XXI acabava passant factura a la formació de Joaquim Paladella. L’Ajuntament ha perdut dos regidors, que van ser de la formació majoritària. D’esta manera, l'UPTA ha passat de tindre set regidors a cinc, mentre que Cent per Cent per Batea (100xB) seguix comptant amb tres regidors i Convergència i Unió conserva el regidor que tenia.
 
El PP perd l’única alcaldia de les Terres de l’Ebre
L’altre focus d’atenció estava posat a Horta de Sant Joan, que la passada legislatura va tindre l’únic alcalde del Partit Popular de les Terres de l’Ebre gràcies a un pacte entre els tres regidors populars de José Antolí i els dos del PSC, que van desbancar els quatre de CiU, amb l’exalcalde Àngel Ferràs al capdavant.

Enesta ocasió, CiU ha assolit majoria absoluta i Joaquim Ferràs serà el nou alcalde d’Horta de Sant Joan. Els convergents han près un regidor als populars i amb cinc representants dominen el nou consistori. El Partit Popular s'ha quedat amb dos regidors i la llista de Moviment d’Esquerres (MES), de Soraia Roig –abans del PSC-, amb dos regidors.