Soler s’obre pas a Deltebre, mentre que ERC guanya en regidories al Baix Ebre

ERC revalida la majoria asoluta a l'Aldea i n'obté al Perelló, Paüls, Roquetes i Xerta | CiU conserva la de l'Ampolla i el PSC les d'Alfara de Carles i Tivenys i guanya la de Benifallet

Sílvia Berbís
26 de maig del 2015
Actualitzat el 27 de maig a les 11:06h
El 15 de maig passat el president de la Generalitat, Artur Mas, va participar en un míting de Lluís Soler .
El 15 de maig passat el president de la Generalitat, Artur Mas, va participar en un míting de Lluís Soler . | Sofia Cabanes


Queden encara molts rècords per batre en la història democràtica, però este 24 de maig n’ha caigut més d’un. Per primer cop, Esquerra Republicana de Catalunya tindrà més regidors que Convergència i Unió al Baix Ebre, amb 52 i 51 respectivament. L’increment de 17 regidors per als republicans i la pèrdua de 7 convergents ha propiciat este tomb en les xifres globals de regidories, si bé no en nombre de vots. Amb tot, en este cas ERC, amb 9.145 sumats en total a la comarca (de 8.125 al 2011) s’apropa als 11.856 de CiU (en va obtindre 14.130 a les darreres municipals). D’esta manera, ERC passa a superar per la mínima a CiU en regidories i també al PSC, que en perd 10 i es queda amb 34. De fet, els socialistes ja en perdien vuit d’entrada per no presentar candidatures en quatre municipis: Xerta (4 regidors al 2011), el Perelló (2), l’Ampolla (1)  i l’Aldea (1). ICV, inclòs Movem Tortosa, a més, arrabassa als populars la quarta posició en regidories, passant de 2 a 7, mentre que el PP passa de 10 a un testimonial 4. Una altra de les grans novetats és l’entrada de la CUP a dos ajuntaments de pes a la comarca: a la capital, Tortosa, i a Deltebre. El partit xenòfob de Plataforma per Catalunya ha perdut els tres regidors que tenia entre Roquetes i Tortosa i ha estat esborrat del mapa comarcal.

Així, pel que fa a vots totals sumats, CiU es manté al capdavant com a força hegemònica, seguida d’ERC com ja passava al 2011 en este barem, el PSC es manté tercer tot i perdre dos mil vots (n’hi queden 5.700), ICV supera al PP com a quarta força, amb 2.583 vots per 1.884 dels populars, la CUP en guanya mil i n’obté 1.432 i PxC en perd 800 i es queda amb 430. El conjunt d’altres formacions han sumat 1.200 vots al Baix Ebre, on també s’han registrat 874 vots blancs i 764 nuls.

Abans d’entrar en l’anàlisi per municipis, sobrevolant el mapa de majories que s’ha configurat, comprovem també que ni hi ha el mateix nombre de majories absolutes que fa quatre anys (ara en són nou, una menys que el 2011), ni es donen a les mateixes poblacions ni en favor dels mateixos partits. CiU l’ha perdut a Tortosa com a plaça paradigmàtica, i també a l’Ametlla de Mar i Paüls, de manera que només conserva la de l’Ampolla. El PSC manté les d’Alfara i Tivenys, perd les que tenia a Aldover i Camarles i li arrabassa la que tenia ERC a Benifallet. Finalment, esta formació reforça la majoria absoluta que va aconseguir a l’Aldea i en guanya quatre més: al Perelló, Paüls, Roquetes i Xerta.

Situem ara la mirada particular en cada població. A banda del que puga passar amb els pactes a Tortosa, el gran èxit que obté CiU a la comarca ens fa aterrar a Deltebre, on de passada ERC es pega una de les grans patacades en l’àmbit comarcal, juntament amb Benifallet. La candidatura encapçalada per Lluís Soler, que seguix prenent robustesa com a home fort del partit a l’Ebre, es queda a només 80 vots de la majoria absoluta. CiU a Deltebre ha sumat 500 vots (2.459) als que va obtindre als anteriors comicis i salta de 5 a 8 regidors (equiparant el màxim que han aconseguit en la història del municipi CiU el 1997 i ERC el 2007), i el PSC també puja 500 vots (1.596) amb la marca CE-SD-CP, de 3 a 5 regidors. Entre totes dos formacions capdavanteres, més de mil vots de diferència. Per contra, ERC, amb Gervasi Aspa al capdavant, que ha estat alcalde part de l’actual mandat i en l’anterior, de 2.400 vots se’n queda 700 i de 7 regidors cau a 2, una bufetada contundent per a qui és president de la Federció d'ERC a l'Ebre just quan, paradoxalment, el partit viu un moment dolç, amb victòries històriques en places que semblaven impossibles. El PP en perd 1, n’obté 1, i entra una nova força a l’Ajuntament, la CUP, amb la jove Dayana Santiago com a regidora. Ara són 5, un més, els colors del ventall.

La "majoria forta" de Soler a Deltebre
Soler ha obtingut, per tant, la "majoria forta" que reclamava als votants durant la campanya. “Una majoria forta com la que hem tingut permet o bé governar en minoria, o en majoria, però sense dependre dels de sempre”, ha afirmat en declaracions a aguaita.cat. Segons ha concretat, els "de sempre" són “tots, excepte nosaltres, perquè tots els membres de la llista som nous, i la CUP, la qual cosa no vol dir que haguem de pactar amb la CUP, el que vull dir és que ja no depenem sempre dels mateixos, que és al que aspiràvem”, ha apuntat. Soler ha anunciat la imminent ronda de contactes per “en primer lloc, convidar a un pacte d’estabilitat i, si no es dóna, podem buscar un aliat o governar en minoria”, ha insistit, satisfet dels resultats obtinguts.

Una altra de les places on CiU triomfa, en este cas mantenint la tònica, és l’Ampolla, on aquí sí, CiU conserva els 7 regidors i la majoria absoluta liderada per Paco Arasa, amb 3 nous regidors d’Esquerra i 1 del PP, que en perd un altre, mentre que el PSC perd el que tenia en no presentar-se.

L’aigua per diluir el vi convergent li cau a l’Ametlla de Mar i a Paüls.  A la Cala, la formació encapçalada per Joan Pere Gómez, en substitució de l’alcalde amb majoria absoluta Andreu Martí, la perd; però, com a Tortosa, es manté com a força guanyadora tot i veure volar 600 vots i passar de 7 a 5 regidors. Això sí, amb ERC trepitjant-li literalment els talons, amb 59 vots menys i un increment de 2 a 4 regidors. El panorama queda molt obert a la Cala, després que, a més, el PP, que era segona força el 2011 amb 3 regidories, les perda totes i desaparega de l’Ajuntament per donar pas a Plataforma Calera, amb dos regidors.

A Paüls, el jove Enric Adell, de Per Paüls-AM, ha donat definitivament la campanada i ha trencat el bipartidisme enfurismat que es viu al poble en irrompre com a primera força, per la directa, amb la majoria absoluta que li donen 4 regidors. Esta candidatura guanyadora, molt consensuada i treballada, ha aconseguit ser l'artífex d'un canvi sociològic al municipi. CiU perd la majoria absoluta en esvair-se-li 2 dels 4 regidors que tenia, mentre que el PSC passa de 3 a 1.

A banda de la sorpresa de Paüls, ERC guanya noves majories absolutes al Perelló, Roquetes i Xerta, i amplia la de l’Aldea. Al Perelló, la retirada del PSC ha afavorit sobretot el que ha estat el seu soci de govern este mandat, el republicà Ferran Cid, que passa de 4 a 6 regidors, i supera en la lluita bipartidista el seu contrincant de CiU, Jordi Curto, per bé que conserva els 5 regidors.

Tampoc necessita socis Paco Gas a Roquetes, amb 7 dels 13 regidors, una altra de les victòries més destacades. L’altra variació remarcable en este ajuntament és que PxC perd els 2 regidors que va sumar fa quatre anys, a banda que el PSC perd 1 regidor i se'n queda 2, els mateixos que CiU, i EiPR entra amb 1 regidor. A Xerta, sense el PSC en la pugna, la batalla bipartidista entre Lluís Espinach, que substituïa una històrica al municipi, Roser Caballeria, al davant de CiU, i Roger Aviñó, regidor del PSC este mandat que es presenta per Més per Xerta-Acord Municipal (coalició que integra ERC), s’ha decantat clarament pel segon, per 6 a 3 en el còmput final. Sense pal·liatius també la victòria del republicà Dani Andreu a l’Aldea, i ja és la seua tercera majoria absoluta, ara davant la convergent Elisabet Zapater, i arrasant per 8 a 3.

On li ha anat bastant més malament a ERC és a Benifallet, on Jordi Monclús no només ha perdut la majoria absoluta sinó també les eleccions davant els socialistes amb la Candidatura de Progrés de Maria Mercè Pedret, que guanya cent vots, 20 més que els republicans, suficients per guanyar 4 regidors davant els 3 d’ERC. CiU perd el regidor que tenia i no obté representació. I si els socialistes guanyen a Benifallet, revaliden la majoria absoluta a Alfara de Carles i Tivenys. A Alfara, arrasen amb un 6 a 1 davant CiU, amb Josep Mas com a alcalde, i a Tivenys tot queda com estava, un 5 a 2 per al PSC de Maria José Beltran enfront de CiU. A Aldover, per contra, els socialistes han perdut la majoria absoluta i caldran pactes. En este municipi es dirimia una interessant batalla entre dos companys de l'equip de govern este mandat, que s'ha decantat a favor de la fins ara segona tinent d'alcalde Teresa Forés, per bé que passa de 5 a 3 regidors amb el PSC a Aldover, mentre que el fins ara primer tinent d'alcalde Ismael Villamón n’obté 2 per a Avancem per Aldover, amb coalició amb ICV, i CiU es queda amb 2. A Camarles, ha perdut la Candidatura de Progrés amb Ramon Brull, passant de 6 a 3 regidors, i li agafa avantatge Josep Antoni Navarro amb ERC, que passa de 2 a 5 regidors, CiU n’obté 3 com els socialistes i el PP desapareix del consistori.