La tensió es dispara en el debat de candidats per l’alcaldia d’Amposta

Manel Ferré (CiU), centre de les crítiques, es presenta com a garant de l'estabilitat enfront "les sopes de sigles" | El PSC intercanvia retrets amb ERC tot i que només la seua suma, afegida a una eventual pèrdua de la majoria absoluta de CiU, permetria el canvi d'alcaldia | Císcar dispara els dards més durs contra l'actual alcalde

Sofia Cabanes
21 de maig del 2015
Actualitzat el 22 de maig a les 0:15h
Un dels moments previs del debat a Canal TE.
Un dels moments previs del debat a Canal TE. | Cedida

Un dels moments previs del debat a Canal TE. Foto: Cedida


Els líders dels partits amb representació al ple de l’Ajuntament d’Amposta han protagonitzat este migdia un dels debats més encesos de tota la campanya electoral a les Terres de l’Ebre.

Ara fa 4 anys Manel Ferré revalidava la seua majoria absoluta tot i l’augment de regidors al municipi (va passar de 17 a 21) i perdre 369 vots. Una patacada considerable del PSC i una ERC que no va ser capaç de millorar resultats -tot i que l’augment de regidors al ple la va beneficiar- van donar 4 anys més de majoria absoluta a CiU. No han estat 4 anys plàcids, però. L’oposició més dura ha arribat d’un tercer en discòrdia, la formació xenòfoba PxC, qui va donar la campanada en els passat comicis en aconseguir un regidor, German Císcar, qui ha caracteritzat el seu mandat per ser la gota malaia de Ferré: duresa dialèctica en els plens, denúncies als jutjats (fins a 4) i un treball a peu de carrer basat en el suport personal a sectors de la població desvalguts. 

Amb el compte enrere per a l’obertura de col·legis activat, els nervis estan a flor de pell a la capital del Montsià. Tant sols un mes després de la imatge dels agents de la Guàrdia Civil custodiant l’Ajuntament pels escorcolls dels cas Innova, Ferré no les té totes i apel·la al discurs de l’estabilitat estenent fins i tot la mà al PSC per continuar governant. ERC, que ha sumat a la candidatura ICV-EUiA i personatges de la societat civil entorn la plataforma Sumem Amposta, se situa com a l’esperança blanca del canvi a la ciutat. Mentre, el socialista Francesc Miró, gat vell de la política, retorna a la seua ciutat natal després d’haver estat alcalde de Godall, amb el “canvi serè” com a bandera i amb voluntat de ser “la tercera via” a Amposta. Dos formacions més, a priori sense opcions, es presenten a la cursa electoral, són el Partit Comunista del Poble de Catalunya (José Juan Ferré) i el PP (Jose Antonio Baz). 

Amb estos elements sobre la taula, Manel Ferré (CiU), Adam Tomàs (ERC), Paco Miró (PSC) i Germán Císcar (PxC) s’han vist les cares este dijous a Canal TE en el segon debat que els ha enfrontat. Un encontre d’alta tensió en què Ferré ha intentat retornar a dreta i esquerra els obusos dels seus contrincants. L’actual alcalde ha volgut fer gala de la seua faena de govern: “Malgrat la crisi, presentem fets. Obres. Hem fet la residència de la gent gran, la 3a planta de l’Hospital, l’Espai Ebre Km0, la carretera a Eucaliptus,...”.  Però poques més oportunitats ha tingut per treure pit. “El balanç és decebedor” ha etzibat Tomàs. “S’ha constatat el fracàs del model d’oci a Tosses 21, el fracàs del model de comerç amb Futuro Ciudad i la contribució s’ha doblat en 7 anys”.  “Una legislatura perduda”, afegia Miró, que ha intentat posar en relleu, més d’un cop, el seu lloc com a diputat provincial per penjar-se la medalla, entre d’altres, dels 800.000 euros en subvencions que ha atorgat l’ens provincial a la ciutat, “sense això el balanç encara seria més trist”, ha assegurat.

L’entrada de Císcar (PxC) en joc ha encès la pólvora. “CiU només governa per a ells i per als seus amiguets” i ha lamentat les despeses “amb bogavante” en referència a la denúncia que ell mateix va interposar per suposades despeses de l’alcalde per càrrecs no municipals, “mentre que a Càritas ha faltat menjar”.  “Les dietes que l’alcalde ha cobrat són totalment correctes i ajustades a la legalitat”, ha defensat el candidat de CiU, que ha afegit: “de 4 denuncies, la primera va ser arxivada, en la segona, l’Audiència de Tarragona ha avalat els complements, i les altres dos porten la mateixa via”.

“Esta clar que això és un debat de 3 contra 1”, ha lamentat Ferré en un moment donat davant les escomeses dels partits que esta legislatura li han fet oposició.  De fet, la crispació i el volum de les rèpliques i contrarèpliques s’ha elevat a tal punt en alguns moments que era difícil seguir el fil al debat. “Si passa a l’oposició potser no passa res, potser li servirà per dialogar i escoltar la gent”, ha llença’t el candidat socialista que, tot i això, tampoc ha tingut bones paraules per al que, en cas que CiU perdés la majoria absoluta, tindria més números per ser el seu soci de govern, Adam Tomàs. “Li falta solvència a vostè i esta sopa de candidatures no sé si dóna confiança, la candidatura més solvent és la nostra”, ha manifestat.  “La solvència no li donarà lo fet d’haver sigut alcalde d’un poble com Godall, vostè ve a un poble on ERC fa temps que ha passat per davant del PSC”, li ha etzibat per la seua banda el líder republicà.

L’enrenou pel Cas Innova
La batalla dialèctica ha tingut altres punts calents com l’anàlisi per part dels candidats de la situació que es va viure a Amposta el passat 28 d’abril quan un operatiu de la Guàrdia Civil emmarcat en el cas Innova va escorcollar l’Hospital Comarcal i posteriorment es va dirigir a l’Ajuntament, que va ser custodiat pels agents, per extreure informació restant. “Per a mi com a ciutadà és una imatge molt trista veure com s’escorcolla l’Hospital i com es custodia l’Ajuntament, més enllà del que acabe dient la justícia”, ha valorat Miró, que ha promès que “l’Ajuntament d’Amposta es personarà contra el gerent de l’Hospital Comarcal” en cas de ser escollit alcalde.

“En algun moment ens haurem de plantejar què fem amb Sagessa. D’irregularitats n’hi ha moltes”, ha afegit el cap de llista d’Esquerra Amposta: “va ser un dia trist però sabíem que els casos de corrupció que té escampats CiU acabarien esquitxant la ciutat”. German Císcar ha vaticinat que “és qüestió de temps que criden a declarar al senyor Ferré, tots els imputats són gent de la seua confiança”.

“No ens agrada la situació, però també és cert que mentre es deia que l’alcalde estava detingut o retingut, ni tant sols vaig ser imputat, l’únic que he fet es estar al costat de la gent”, ha defensat Ferré, que també ha volgut subratllar que la informació requerida estava relacionada “amb contractes i factures sobre la construcció de l’Hospital Sant Joan de Reus”.

Els pactes
Que l’escenari posterior al 24 de maig es planteja, com a mínim, interessant no se li escapa a cap dels candidats. Però tot i que el sentit comú diu que si ERC i PSC sumen pactarien per traure de l’alcaldia a CiU, els candidats no ho han fet evident, més aviat al contrari. Fins i tot Ferré ha picat l’ullet al PSC i ha ofert a les forces polítiques “seure després de les eleccions, veure els vots de cadascú i veure que és el millor per a la ciutadania”.

“Sabem que CiU està molt habituada a fer pactes electorals”, ha reblat Adam Tomàs. Segons ha desvetllat el candidat republicà, sense anar més lluny fa 4 anys, Manel Ferré i Pere Vidal es van reunir amb Tomàs i Jesús Auré i els van “oferir 4 anys de presidència al Consell Comarcal a canvi de l’alcaldia a Amposta”.  “Si ERC fes alcalde a Ferré enganyaríem els nostres votants”, ha afegit.

“El canvi a Amposta passa per natros. Serem la primera força”, s’ha atrevit a afirmar amb tota rotunditat Miró, qui ha etzibat una nova galtada contra Esquerra en afirmar que “més d’una vegada ha renegat dels seus líders”.
 
“El nostre compromís amb la ciutadania. Cada vot a PxC és un vividor i un corrupte que enviarem a la cua de l’atur. La meua aspiració no és ser alcalde. Austeritat, feina, honradesa i solidaritat. Qualsevol que estigue d’acord es podrà asseure amb nosaltres”, ha sentenciat per la seua banda el cap de llista de PxC.

PROPOSTES:

Manel Ferré (CIU): Programa de govern creïble i realitzable. Nou Centre d’Assistència Primària (CAP), Casa de la formació i de l’ocupació, nou parquet al PAB2, millora col·legis, pista poliesportiva al Consol Ferré. Incubadora d’empreses digitals al CETECOM. Congelació pressió fiscal i baixada de l’IBI rústic. 

Adam Tomàs (ERC): Programa amb 3 eixos, ocupació, atenció a les persones i transparència. 30 punts programàtics i 150 propostes. Obtenció de recursos a través de l’estalvi en llum, en lloguers,... Creació d’una línia de subvencions 3+3 per a empreses i autònoms que contracten persones a l’atur. Portar empreses a Amposta. Línia de subvencions per a habitatges per supressió de barreres arquitectòniques. Transparència.  Auditoria de comptes. Assemblees municipals cada 6 mesos.

Francesc Miró (PSC): Impuls econòmic per generar ocupació. Destinar 500.000 euros any  a tallers ocupacionals. Baixar l’IBI un 20% al llarg de tot el mandat. Transport urbà gratuït, més autobusos al Poblenou i a la comarca del Montsià.  Suport a la pagesia amb rebaixa de l'IBI rústica. Millorar accessos a Amposta. Suport a emprenedors. Subvencionar la primera hora de la ona blava. Oficina d’atenció a les persones. Crear conservatori de musica i dansa. Amposta, subseu dels jocs del mediterrani. Multiplicar per 10 ajudes a universitaris. Impuls al turisme. Comprar edifici de les monges i del sindicat.

German Císcar (PxC): “Si PXC té pes, els xampanys i canapès mentre hi ha famílies necessitades s’acabaran”. Pediatra de guàrdia, ginecòleg de guàrdia... Més recursos al CETECOM.