Les inundacions i el creixement econòmic, factors clau a Gandesa

Andreu Prunera
14 de maig del 2015
Actualitzat a les 22:33h
Imatge del debat de candidats de Gandesa a Canal TE.
Imatge del debat de candidats de Gandesa a Canal TE.

Imatge del debat de candidats de Gandesa a Canal TE.



L’Ajuntament Gandesa s’ha caracteritzat, durant els darrers anys pel domini de dos grans partits. Des de 1999, la majoria dels vots en eleccions es dividixen entre la candidatura de la FIC, amb Miquel Aubà al capdavant, i les llistes que presenta Convergència i Unió. Unes forces molt igualades que van donar peu a que partits minoritaris com el Partit Popular o el PSC fossen decisius a l’hora de formar govern. De fet, els dos partits van acabar desequilibrant la balança a favor d’Aubà, que va ser alcalde des de 1999 fins 2011 sense majoria absoluta. Una dinàmica que es va trencar fa quatre anys, on tant la FIC com CiU -amb Carles Luz al capadavant- van empatar a cinc regidors només amb una setantena de vots de diferència. La única regidora del PP, Anna Maria Sicart, va trencar l’empat, aquest cop a favor del CiU.

En les eleccions del 24 de maig només hi haurà tres candidatures. Carles Luz –fins ara alcalde i president del Consell Comarcal de la Terra Alta- repetirà com a candidat de CiU, i Miquel Aubà torna a optar a l’alcaldia però aquest cop vinculat a ERC sota les sigles d’Alternativa per Gandesa – Acord Municipal. Per la banda del PP, Anna Sicart passarà a la segona posició de la llista, que encapçala Carlos Ruiz.

Els tres candidats van participar dimecres en el debat electoral de Canal Terres de l’Ebre i van posar sobre la taula la necessitat d’actuar davant les inundacions que va provocar l’episodi de llevantada que va patir el municipi a finals de març, quan l’aigua va anegar part del nucli urbà i va ocasionar desperfectes en carrers, domicilis i empreses de la localitat. En este sentit, Carles Luz destaca que “el nou projecte constructiu de la variant de la C-43 preveu facilitar l’evacuació d’aigües”, un argument que Miquel Aubà va rebatre dient que amb les mesures que preveu este projecte només s’aconseguiria canviar els aiguats de lloc, sense solucionar cap problema. Aubà va reiterar la necessitat de “fer un estudi exhaustiu” sobre l’estat dels desaigües i va apuntar que la reforma del carrer Font de Dalt van afavorir l’acumulació d’aigua, un argument que Carles Luz va descartar. Per la seua part, el candidat del PP, Carlos Ruiz va defensar que “la solució passa per examinar els sistemes de clavegueram antics, que poden ser una solució per aconseguir treure l’aigua en cas d’un temporal similar al del març”.

La discussió sobre l’evacuació d’aigua va ser un dels únics punts de discòrdia entre les tres candidatures, que després van coincidir en assenyalar el viver d’empreses de la localitat –inaugurat recentment- com l’eina principal per generar ocupació a la comarca. Ruiz va destacar que “cal fer polítiques actives per poder fer que els emprenedors arribin al viver, aplicant rebaixes fiscals i facilitant tota la burocràcia que es necessita per obrir nous negocis”. Una idea a la que Luz va afegir que “el centre ha d’esdevenir un referent especialitzat, sobretot, en empreses del sector agroalimentari, amb el vi i el oli com a grans puntals”. Per la seua banda, Aubà va destacar que “el primer impuls del viver l’han de fer entitats com Cambres de Comerç o els sindicats, que poden donar els primers incentius i serveis a tothom qui es plantege obrir un negoci”.

L’altra carta principal per afrontar el futur de Gandesa va ser, segons els tres candidats, l’aposta per l’enoturisme. En este sentit, Carles Luz va destacar que “en els últims quatre anys s’ha donat un gran pas endavant i s’ha incentivar als cellers a promoure les seues activitats com un actiu turístic afegit” i, a més, també va subratllar la primera representació del casament reial de Gandesa com “un gran atractiu turístic afegit a la Terra Alta”. Per la seua banda, Aubà –viticultor de professió- va felicitar l’equip de govern per la candidatura de Gandesa per acollir el concurs mundial de garnatxes i va reiterar que en els propers anys cal “estendre la mà a la Denominació d’Origen Terra Alta per fer dels vins de la comarca uns productes cada cop més competitius tant als mercats internacionals com a l’interior. Carlos Ruiz va posar l’accent en la necessitat d’agrupar “tots els actius de la comarca per tal d’atreure el turisme que visita el parc natural dels Ports i la Via Verda cap a les altres localitats”.
 
PROPOSTES
Carles Luz (CiU): Aposta ferma pel turisme, fomentant les visites als cellers i la catedral del vi. Promoció d’esdeveniments culturals com la nova teatralització de la farsa de Gandesa, el matrimoni reial entre l’infant Jaume i Leonor de Castella, que es va estrenar a l’octubre. Promoció del viver d’empreses i especialització en l’àmbit agroalimentari, especialment en la producció de vi i oli. Remodelació dels carrers del nucli històric.

Miquel Aubà (Alternativa per Gandesa - AM): Incentiu del viver d’empreses a través de la col·laboració entre diverses administració i implicació de la Universitat. Augment de la competitivitat dels cellers i promoció de la Denominació d’Origen Terra Alta. Reforma dels carrers del nucli històric. Millorar el subministrament d’aigua potable i rebaixar impostos.

Carlos Ruiz (PP): Facilitar la tramitació dels emprenedors que vulguin obrir un nou negoci a Gandea. Incentiu del turisme a través de paquets que ofereixin la visita a diferents atractius de la comarca. Fer força davant el govern de Madrid per desencallar el projecte de la variant de la N-420 al seu pas per Gandesa. Foment del turisme i comerç local, com dos sectors estretament relacionats.