La urbanització Riumar i el complex esportiu marquen la pugna electoral a Deltebre

ERC i el PSC han pactat els dos últims mandats i CiU aspira a recuperar l'alcaldia que no ostenta des del 2005

Redacció
11 de maig del 2015
Actualitzat el 23 de maig a les 10:02h
Un moment del debat de candidats a Deltebre que ha tingut lloc avui a Canal TE.
Un moment del debat de candidats a Deltebre que ha tingut lloc avui a Canal TE.

El de Deltebre és tradicionalment un govern de pactes, difícil com històricament ho ha estat, articular majories absolutes. En en darrer mandat, l'acord ha estat entre ERC i el PSC, un partit pactista per excel·lència en la història local, ja que ha anat teixit acords de govern amb el PP, CiU i ERC. L’actual alcalde,  José Emilio Bertomeu, torna a repetir com a alcaldable però esta vegada, després de renunciar a fer-ho amb les sigles del PSC per discrepàncies sobre el dret a decidir, ho fa sota la marca local Compromís d’Esquerres - Socialistes de Deltebre (per bé que els vots sumaran al PSC al consell comarcal i la Diputació). Amb ell, concorren als comicis de nou Gervasi Aspa (ERC), que també té experiencia com a alcalde, Joan Bertomeu (PP), qui ja fa setze anys que ho va ser i seguix com a cap de llista; Lluís Soler (CiU), que no ha ocupat l’alcaldia però tot i la seua joventut ja té solera com a president del consell comarcal del Baix Ebre i aspira a recuperar l'alcaldia que CiU no ostenta des de fa una dècada al poble, i finalment, esta sí, la menys experimentada de totes les candidates, Dyanna Santiago, afegint un nou color i nous aires al ventall polític de Deltebre, al front de la CUP, que es presenta per primera vegada amb possibilitats d'assolir representació municipal. Els quatre primers –com a caps dels partits amb representació a l'Ajuntament actualment- han participat avui al debat de Canal Terres de l’Ebre.

Un debat que ha tingut dos bàndols clars, com no podia ser d’altra manera. D’una part, Aspa i José Emilio Bertomeu, defensant la seua acció de govern, i de l’altra, els dos caps de llista  contrincants que han estat a l’oposició: Soler i Bertomeu, cadascú, això sí, amb les seues diferències, com s’ha evidenciat, ja en el to, de sortida. Així, mentre Soler parlava de la seua voluntat de fer poques recriminacions –citant-ne algunes de passada, però_ i de construir i generar consensos en positiu, el popular ha anat directe al gran, encarant un dels punts controvertits del mandat del govern (n’hi ha hagut d’altres): la primera fase de la urbanització Riumar: “Amb un 92% finançat amb les contribucions especials, ja poden fer obres”, ha etzibat, abans de criticar també el fet que el poliesportiu que ell va impusar estiga tancat i que l’escola bressol “no funcione”.

Aspa i l’alcalde Bertomeu han agafat ràpidament el bou per les banyes, acceptant les critiques però rebatent-les i puntualitzant que les contribucions especials són menys, i que “almenys este govern és el que ha fet alguna cosa després d’anys en què molts han parlat sense donar cap paletada”, ha dit José Emilio Bertomeu. En este punt, Soler ha criticat que ara, a les portes de la campanya electoral, s’haja licitat la segona fase de les obres, també amb una contribució especial d’entorn al 90%, i ha apuntat que “si governem, caldrà posar-ho en stand by”. A més, ha estat taxatiu respecte a les obres de la primera fase, en afirmar també que “si obtenim la majoria i no depenem de la gent de sempre, una de les obres que auditarem serà esta”. Pel que fa a la situació del poliesportiu i la piscina municipal tancats, els dos darrers alcaldes han recordt els errors dels governs precedents, i Aspa ha assegurat que “quan governes de vegades l’encertes i a vegades no, però quan una empresa presenta concurs de creditors nosaltres no hi podem fer res”. Això si, en sintonía amb Soler, ha expressat el seu convenciment que en endavant “caldran complicitats” i ha apel·lat a la necessitat d’ajut, també d’altres administracions com la catalana, perquè “no ens em podem fer càrrec d’una despesa de gairebé un milió d’euros”. “Nosaltres sempre hem estat defensors de grans consensos, però de moment per part seua hi ha hagut una voluntat recíproca mínima”, ha respost Soler.

PROPOSTES
Lluís Soler (CiU)
: Guia del canvi que situa objectius i prioritats “enfocades a caminar al costat de la ciutadania”. En materia social, duplicar la partida pressupostària actual (120.000 euros) per a polítiques socials. Millorar la gestió dels impostos establint línies d’ajut als pressupostos per a aquells que no poden fer-hi front. Revalorització del municipi des del punt de vista econòmic, amb un enfocament turístic clar, posant més èmfasi a les entitats i al sector productiu, tirant endavant el pla urbanístic, que està aturat…

José Emilio Bertomeu (PSC): 175 raons per enfocar l’acció de govern. Compromís amb el riu i el delta, i pel dret a decidir, polítiques socials i de turisme, acabar la urbanitzció de Riumar, treballar per equipaments i infraestructures. La biblioteca és una prioritat perquè té moltes deficiènies, arranjar camins i carrers.

Joan Bertomeu (PP): Polítiques socials, finançades abaixant els impostos i reduïnt les despeses. Executar l’accés per la bocana pel riu, i el dragat de la desembocadura, perquè el turismo ens passa pel riu. Fer una gran regidoria d’Agricultura, que participe en el consens de les institucions implicades, perquè de vegades hi ha discrepàncies entre elles que repercutixen en la gent.

Gervasi Aspa (ERC): Impulsar la creació de llocs de treball, treballar contra la pobresa infantil. Gestar un gran pacte per finançar l’escola bressol, la biblioteca, impulsar un centre de recerca sobre espècies invasores, promoure el cultiu de marisc de la zona pel seu gran potencial en el camp de l’aqüicultura.