Mig miler de manifestants contra la precarietat i per uns sous dignes

Els sindicats clamen contra la reforma laboral en motiu de l'1 de maig a Tortosa

Redacció
01 de maig del 2015
Actualitzat el 23 de maig a les 9:36h
'Precarietat és explotació', el lema de la pancarta que obria la manifestació este migdia.
'Precarietat és explotació', el lema de la pancarta que obria la manifestació este migdia. | Cedida

El ‘mantra’ de la remuntada de la crisi, que es repetix insistentment des del Govern central i per part de les veus que fixen la mirada en les xifres macroeconòmiques, no s’adequa a la realitat del dia a dia del gran gruix de la població, que va agreujant-se any rere any. La precarietat laboral que s’ha anat instal·lant còmodament del bracet de la crisi equival a una explotació dels treballadors i a una pèrdua dels drets laborals, a uns sous massa baixos i a una pèrdua de la protecció social. Per denunciar esta situació i reclamar que es corregisca, mig miler de persones han desfilat avui, com cada any per l’1 de maig, pels carrers de Tortosa, en la protesta reivindicativa convocada pels sindicats UGT, CCOO i USOC, els quals culpen la reforma laboral de la situació actual i del fet que els treballadors es vegen obligats a acceptar cada vegada pitjors condicions. Recordant la imminència de les eleccions municipals, els sindicats han afirmat que no donaran suport a cap partit que no es comprometa a derogar la reforma laboral en vigor.

La marxa ha circulat per l’avinguda Generalitat des de la plaça del Carrilet i ha acabat davant l’Ajuntament de Tortosa, on representants de cada sindicat convocant han llegit els manifestos. Cinta Galiana, en un dels parlaments en nom de CCOO, ha recordat que enguany hi ha hagut 106 expedients de regulació d’ocupació (ERO) a les Terres de l’Ebre, i que a Catalunya han estat acomiadades 54.000 persones. La meitat de les persones que estan a l’atur fa més de dos anys que no tenen feina. Un 40% dels aturats no tenen cap prestació social. A més, només un 12% dels nous contractes són indefinits, mentre que el 88% són temporals. Seguixen els desnonaments, milers de joves han d’emigrar per buscar feina, s’agreuxa ja desigualtat de gènere a la feina... i així, anar sumant.

Galiana, número 4 de la llista de Movem Tortosa, ha recordat que “la reforma laboral del PP ha portat retrocessos molt greus que generen precarietat, ens ha abocat a salaris indignes, perquè hi ha gent que treballant és pobra, no els hi  arriba per a una vida digna”. “Molts veiem les cues davant de la Creu Roja que creixen dia a dia, però no veiem la pobresa “de la vergonya”, terme amb el que les companyes de la Creu Roja, designen a les famílies que fins fa uns anys treballaven i vivien dignament i ara no gosen ni a demanar ajut públicament per vergonya...”, ha explicat. També ha denunciat l’abandó de la concertació i el diàleg social per part dels governs estatal i autonòmic, i les polítiques repressives i desinformatives, algunes de les quals, ha dit, per desprestigiar els sindicats. I deavant de tot això, ha insistit, no hi pot haver resignació, sinó lluita. “Només activant la ciutadania, mobilitzant-nos i amb una participació activa i majoritària, podrem impulsar canvis profunds”, ha advertit.

Maria del Mar Barberà, en nom d’UGT i número 6 de la llista de la CUP Tortosa, ha denunciat que mentre veiem com augmenten el sous dels consells d’administració d’algunes empreses, els treballadors “som cada dia més pobres, i això aquells que tenim la sort de tindre faena,  i han convertit la precarietat en un signe de modernitat, quan no és més que explotació”.
Aitor Pérez, per la USOC i membre de la llista de CiU a la ciutat, ha apel·lat a la necessitat d’una “regeneració democràtica” per recuperar els mecanismes de control a la corrupció a les institucions i canviar les pràctiques que tot i que són legals, no són ètiques”.

Com cada any, també este 1 de maig UGT, CCOO, PSC i ICV han celebrat un acte unitari en homenatge a l’històric sindicalista Rafel Vidiella, que fou Conseller de la Generalitat en el període 1936-1937, davant del seu monument.