L’Eurocambra demana mesures a la Comissió i al BEI per evitar que la ciutadania pague pel Castor

El ple aprova l'informe Urtasun, redactat per l'eurodiputat d'ICV

Redacció
01 de maig del 2015
Actualitzat a les 11:33h
L'eurodiputat Ernest Urtasun, amb membres de la Plataforma del Sénia que han assistit a la sessió plenària.
L'eurodiputat Ernest Urtasun, amb membres de la Plataforma del Sénia que han assistit a la sessió plenària. | (via @ernesturtasun)

El Parlament Europeu ha votat favorablement l'informe redactat per l’eurodiputat d’ICV adscrit al grup dels Verds/ALE, Ernest Urtasun, que entre d’altres qüestions insta a la Comissió Europea i al Banc Europeu d’Inversions a prendre mesures per evitar que la ciutadania haja de pagar la indemnització a ACS pel projecte Castor. L'informe ha rebut 350 vots a favor (socialdemòcrates, l'esquerra minoritària, els verds i alguns liberals) i 263 en contra, principalment del Partit Popular Europeu.

Ernest Urtasun, ponent de l'informe, s'ha mostrat satisfet pel vot crític amb el Banc, “creiem que el BEI no pot eludir la seva responsabilitat, van ser un actor indispensable perquè un projecte desastrós com Castor es dugués a terme.”, ha afirmat. Urtasun també ha exigit a la Comissió Europea i al govern espanyol que passen a l'acció: “No poden ignorar una veu tan clara del Parlament Europeu, estarem a sobre perquè compleixin el que s'ha votat”. Cal recordar que Escal UGS, majoritàriament participada per l´empresa de Florentino Pérez ACS- va signar un contracte de col·laboració públic-privada que permet tenir beneficis segurs si tot surt bé però en canvi obliga a pagar "amb diners públics" en cas de pèrdues.

Respecte la resta del contingut de l'informe, Urtasun ha afirmat que “evidentment s'avaluen altres aspectes de l'activitat del banc” fent menció especial a “la participació del BEI en l'anomenat Pla Juncker, la transparència en la presa de decisions del Banc, el paquet energètic i la col·laboració amb paradisos fiscals i jurisdiccions opaques”. Respecte el pla d'inversions impulsat per la Comissió, Urtasun ha assegurant que “la contribució d'aquest informe és situar els aspectes socials i ambientals i la creació de llocs de feina com a prioritat en els criteris de selecció dels projectes del Pla Juncker”.

Per assegurar estos objectius un dels elements fonamentals, segons Urtasun, són les inversions energètiques, “cal situar un horitzó en que el BEI no inverteixi en energies fòssils i només participi en promoció de projectes d'estalvi, eficiència i energies renovables”.

En darrer lloc, Urtasun s'ha volgut referir a les mesures de transparència i control democràtic del banc. “Reconeixem esforços per acabar amb la seva cultura del secretisme, però queda molt camí a fer”, ha apuntat. L'eurodiputat ha assegurat que “les noves mesures de transparència són insuficients, és preocupant l'ús d'intermediaris a tercers països i la col·laboració amb paradisos fiscals i països amb secret bancari”. Urtasun ha recordat que dins l'informe s'establixen mesures per garantir “el control de la societat civil i del Parlament de les activitats del banc públic més gran del món”.