Caseres obre al públic el jaciment de La Gessera un cop recuperat

El grup de recerca GRESEPIA de la URV ha enllestit els treballs d’adequació i museïtzació

El arqueòlegs descarten que fos una residència o un poblat, i investiguen si va ser un lloc de culte.
El arqueòlegs descarten que fos una residència o un poblat, i investiguen si va ser un lloc de culte. | URV
Redacció
30 d'abril del 2015
Actualitzat a les 17:06h

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha finalitzat els treballs d’adequació i museïtzació del jaciment protohistòric La Gessera de Caseres, que s’obre al públic com a pol d’atracció de visitants al municipi. De fet, l’Ajuntament confia que este siga el primer pas d’un projecte més ambiciós que passa per recuperar altres quatre jaciments i l’habilitació d’un espai museístic que reculla tot el patrimoni localitzat a l’antic ajuntament. De moment, però, La Gessera és el primer. Es tracta d’un jaciment de gran valor arqueològic que va ser el primer que va excavar a Catalunya Pere Bosch Gimpera, l’any 1914. Des d’aleshores el jaciment va restar abandonat fins que al 2014 l’Ajuntament de Caseres va encarregar a GRESEPIA una nova excavació i posterior adequació per obrir-lo al públic.

Després de la campanya d’excavacions que van dur a terme l’estiu passat, els arqueòlegs de la URV van determinar que el jaciment havia estat ocupat en dos moments molt diferenciats. Primer en època preibèrica, durant el segle VI anE, on s’ha pogut constatar que hi havia una residència aristocràtica. I posteriorment, després d’un període d’abandonament, es va tornar a ocupar entre els segles IV i II anE, en època plenament ibèrica. “Estem encara investigant quin ús tenia aquest jaciment durant aquesta època, però entenem que ni era una residència ni tampoc un poblat, perquè no hem trobat restes de llars de foc i els espais són excessivament reduïts per poder parlar d’habitatges”, apunta Jordi Diloli, responsable del grup de recerca GRESEPIA. “Per la seua orientació i característiques podríem estar parlant d’un lloc de culte, però encara no ho podem precisar”, afegeix.

La intervenció en este jaciment, situat a la carretera de Gandesa a Calaceit, ha costat uns 35.000 euros finançats per l’Ajuntament de Caseres, que el veu com un dels actius turístics més importants del municipi. Este matí s’ha presentat públicament la intervenció, en un acte al mateix jaciment en el qual hi ha assistit Josep M. Peris, alcalde de Caseres; Ferran Bladé, director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre; Jordi Diloli, responsable de GRESEPIA, Josep Manel Ricart, vicerector de Política Científica i de Recerca de la URV i Josep Sànchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres.