El Parlament Europeu vota dijous un informe que qüestiona el paper del BEI en el Castor

Membres de la Plataforma en Defensa de les Terres de Sénia assistiran al plenari

Redacció
27 d'abril del 2015
Actualitzat a les 21:27h
La protesta ha consistit en la incineració simbòlica del deute del Castor que repercutix en els consumidors.
La protesta ha consistit en la incineració simbòlica del deute del Castor que repercutix en els consumidors. | Sergi Aznar

Membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia viatjaran este dijous a Estrasburg,per assistir al Ple del Parlament Europeu, amb motiu de la votació de l’informe sobre el Banc Europeu d’Inversions, corresponent a l’informe anual del 2013, elaborat per la Comissió d’Assumptes Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu. En este informe es demana que tant la Comissió Europea com el Banc Europeu d’Inversions prenguen mesures per evitar que Espanya haja d’abonar compensacions pel projecte Castor d’emmagatzematge de gas.

Textualment, en el punt 14è, l’informe lamenta en particular “el paper del Banc Europeu d’Inversions i de la Comissió en el projecte Castor, finançat en el marc de la iniciativa d'obligacions per al finançament de projectes, l'avaluació de riscos del qual no va prendre en consideració el risc de l'augment de l'activitat sísmica associada a la injecció de gas, malgrat l'existència d'estudis que alerten clarament dels perills potencials d'esta operació”, i insta a la Comissió i al BEI a prendre mesures “a fi d'evitar que Espanya haja d'abonar 1.300 milions d’euros en compensacions per un projecte precedit per una avaluació desastrosa”.

El ponent d’este informe és l’eurodiputat Ernest Urtasun, del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea i membre d’Iniciativa per Catalunya Verds, que ha estat una de les primeres veus critiques contra este projecte gasístic, i gràcies a la gestió del qual la Plataforma Ciutadana preveu assistir al Ple del Parlament Europeu.

Esta votació és important, destaca la PDTS, perquè es visualitzarà, des de la màxima institució europea, el “fiasco” econòmic i mediambiental d’este projecte, i també “perquè demostra que el finançament del Banc Europeu d’Inversions, a favor d’esta activitat, no va ser correcte ni molt menys responsable”, sosté la Plataforma en un comunicat. Tot i que els resultats de la votació dependran de les majories parlamentàries, l’entitat ha demanat novament que “més enllà d’interessos polítics i partidistes s’evite que es repercutisca este este ‘pelotazo’ econòmic en petites i mitjanes empreses, que els costa obrir els seus negocis cada dia, i en famílies que passen per dificultats econòmiques”. “El projecte Castor és un projecte fallit que el mateix president del Banc Europeu d'Inversions, Werner Hoyerm, va qualificar com a “tragèdia’”, recorda la Plataforma.