Salut proposa la creació d'un ens propi que gestione la sanitat a l'Ebre

Agruparia tos els equipaments públics i com els que depenen de Sagessa al territori | La Conselleria evitar vincular la idea al polèmic consorci sanitari de Lleida | El projecte topa amb l'oposició de la CUP

Redacció
17 d'abril del 2015
Actualitzat el 18 d'abril a les 17:28h
Entrada de l'Hospital de Tortosa 'Verge de la Cinta'
Entrada de l'Hospital de Tortosa 'Verge de la Cinta' | S. Cabanes

Entrada de l'Hospital de Tortosa 'Verge de la Cinta' Foto: S. Cabanes
 

El Departament de Salut proposa la creació d'uns ens propi que centralitze tots els equipaments sanitaris a les Terres de l'Ebre, tant públics com els que gestiona Sagessa. Així ho va donar a conèixer ahir el secretari de Participació Local i Social de la conselleria, Francesc Sancho, després de la reunió extraordinària del Consell de Salut de les Terres de l'Ebre.

Sancho va evitar vincular este projecte amb el Consorci Sanitari de Lleida -envoltat d'una forta polèmica i l'oposició de diversos col·lectius socials- i va apuntar que el projecte ha de servir per què els beneficis que puga generar la regió sanitària de les Terres de l'Ebre es queden al terrtiori. "Si en estos moments estalviem a base d'eficàcia en Assistència Primària a les Terres de l'Ebre, això no garanteix que este estalvi es quede aquí. Els sistemes centralitzats tenen això. A la llarga hem d’analitzar que allà on produïm eficàcia es queden al territori".

El secretari de Participació Local i Social subratllava que la proposta ha d'esdevenir un objectiu de cara la propera legislatura i demanava la implicació de les forces polítiques: "Hi ha un problema inicial que és el de la voluntat de les forces polítiques. Hem de començar a pensar entre tots".  Segons Sancho, del que es tracta "és de la capacitat de crear acords i de ser capaços de fer una proposta d’estructura d’organització i gestió pròpia de de les Terres de l'Ebre i no parlar de si serà un consorci o no. El que ens interessa és que la presa de decisions es facen al territori", recalcava.

La proposta però, ha topat ja amb l'oposició de la CUP, que asseguren que "CiU vol  donar un pas més en la privatització de la sanitat pública de les Terres de l’Ebre". La CUP alerta que la conselleria de Salut vol "imposar" el model de gestió de SAGESSA a tota la sanitat pública, "i fins i tot empitjorar-lo perquè  els estatuts del consorci lleidatà permeten la intrusió de capital privat", un model que "té oberta una investigació judicial", pel cas Innova de Reus, "per presumpta corrupció amb més de 60 imputats, entre ells l’ex president de l’ICS i l’exdirector del Catsalut i que també afecta als hospitals gestionats per SAGESSA a casa nostra", manifesten. 

Des de la formació demanen a la ciutadania i professionals de la salut, que "mostren plegats el rebuig davant aquest nou atac als nostres drets més fonamentals" i s'han compromès a lluitar "amb fermesa perquè aquest consorci mai esdevinga realitat".